Šport
24 ogledov

Iker: "Naši napadalci boljši od francoskih"

Casillas Španija Italija Gdansk Euro 2012 EPA
Španski kapetan Iker Casillas pred sobotno tekmo proti Franciji meni, da ima njegova reprezentanca boljše napadalce. Kljub vsemu pa vse kaže na to, da bo selektor Vicente del Bosque tekmo spet začel brez teh. "Igrati brez čistega napadalca ni nič novega," kritike zavrača španski brkač.

"Francija je izjemna ekipa. Nihče ne pričakuje, da se bomo sprehodili," je pred četrtfinalnim obračunom proti Franciji v Donecku razlagal Iker Casillas, vratar in kapetan Španije. "Na evropskem prvenstvu moraš trpeti, še bolj pa takrat, ko prideš do izločilnih bojev. Nihče nikomur ne podarja ničesar, Francija pa je kakovostna ekipa z izvrstnim trenerjem, ki je pred menjavo generacij."

Casillas je priznal, da Španija na letošnjem Euru ni dosegla nivoja predstav s prejšnjih dveh turnirjev, kjer so osvojili naslov prvakov, kljub vsemu pa je čuvaj mreže Real Madrida prepričan, da lahko kljub nekaj slabšim predstavam na koncu prevlada kakovost, ki je po njegovem mnenju na strani njegovih soigralcev.

"(Karim) Benzema in (Franck) Ribéry? Ne bomo prvič videli, kako dobra igralca sta, ampak mi imamo boljši napad. Kljub vsemu upam, da Karim ne bo imel svojega dne!" je o klubskem soigralcu še pristavil Casillas. Špance po triumfih leta 2008 v Avstriji in Švici in slavju na svetovnem nogometnem prvenstvu v Južni Afriki preganjajo predvsem visoki standardi, ki so si jih postavili, dodaja.

"Letvico smo v zadnjih letih postavili zelo visoko, zato je tudi nivo pričakovanj tako visok. Ni pomembno, če to razumemo ali ne. Ekipa je dobra, to je pomembno, čeprav nismo igrali tako dobro, kot v preteklosti," je še pristavil Casillas.

Del Bosque: "Tudi Barcelona igra brez napadalca"

Španski selektor Vicente del Bosque medtem zatrjuje, da ima njegovo moštvo pred tekmo s Francijo dva cilja – "posest žoge" in "prodornost". Sodeč po poročanju španskih medijev naj bi Del Bosque tekmo spet začel brez klasičnega napadalca, na čigar mestu naj bi priložnost tako kot na prvi tekmi skupinskega dela proti Italiji (1:1) dobil Cesc Fàbregas.

španija irska torres fabregas menjava rezerva Gdansk Euro 2012 | Avtor: EPA EPA
"Najprej želimo pritisniti nasprotnika, da bi mu vzeli žogo, če nam to uspe na njihovi polovici pa toliko bolje," pred obračunom z galskimi petelini, ki jih Španci na uradni tekmi niso premagali še niti enkrat v zgodovini, razlaga Del Bosque. "Potem želimo posest in prodornost, ki ne smeta biti kontradiktorni reči," je selektor še dejal v pogovoru za francoski dnevnik L'Équipe.

"Francija je dobra ekipa, s stabilnim sistemom igre in dvema bočnima branilcema, ki se dobro vključujeta v napad. Benzema, Ribéry in (Samir) Nasri so igralci velike kakovosti. Naša igra? Igrati brez napadalca ni nič novega niti nenavadnega, to počnejo tudi druge ekipe, vključno z Barcelono," je pristavil strateg iz Salamance.

Gómez gigant, Löw eleganten

V pogovoru za nemški Bild je Del Bosque pohvalil nemškega selektorja Joachima Löwa, ki ga je označil za "elegantnega moža", za "giganta" pa je označil tudi napadalca Maria Gómeza. Španski selektor kljub vsemu ni želel stopiti v kalkulacije o morebitnem pričakovanju finala med Španijo in Nemčijo.

"Joachim Löw je opravil dobro delo, tako pri klubih kot v reprezentanci. Real Madrid in Barcelona zanj nista prevelika. Seveda, zakaj pa ne?" je dejal Del Bosque. "Je eleganten mož, ki se zna obnašati tako ob zmagah kot ob porazih. Neverjetno dobro predstavlja svojo državo. Zdaj mislim le na Francijo. Če bi mislil na kaj drugega (finale proti Nemčiji, op. a.) bi bilo to pomanjkanje spoštovanja do izjemnih Francozov."

Del Bosqueja so še prosili, naj primerja trenutno nemško generacijo s tisto, v kateri sta navduševala igralca kot sta Franz Beckenbauer in Uli Hoeness, pri katerih je španski selektor primerjavo našel v žrtvovanju in želji po zmagi.

"Že nekaj let igrajo direkten nogomet, z izjemnim bojevitim duhom. Fantastična ekipa, ne vidim šibkih točk. Dobri so v obrambi. Z Gómezom imajo v napadu giganta. Uspelo mu je zamenjati večnega (Miroslava) Kloseja, kar pove veliko. Ena stvar v primerjavi s prejšnjimi generacijami ostaja enaka – zmožnost žrtvovanja, želja po zmagi, ki ni nikoli pod vprašajem, boj. Izboljšali pa so se tudi v tehniki," je dodal Del Bosque.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.