Šport
35 ogledov

Ilka lahko danes osvoji kristalni globus

ilka štuhec crans montana EPA
V Crans Montani v Švici se bodo alpske smučarke merile na tretji, zadnji v sezoni, alpski kombinaciji. Po dveh tekmah v tej disciplini je v vodstvu Ilka Štuhec. V norveškem Kvitfjellu pa bo na sporedu predzadnji superveleslalom za svetovni pokal alpskih smučarjev.

Ilka Štuhec je vrhunsko formo s svetovnega prvenstva v Sankt Moritzu prenesla v Crans Montano. V petek je alpsko kombinacijo končala na drugem mestu, v soboto pa je zmagala v superveleslalomu in osvojila svojo še šesto zmago v svetovnem pokalu. Štuhčeva je dobila tudi prvo alpsko kombinacijo v tej sezoni v Val d'Iseru in ima v posebnem seštevku discipline 180 točk, prva izzivalka za mali kristalni globus Italijanka Federica Brignone ime 40 točk manj.

Na startu bosta dve Slovenki, Maruša Ferk bo imela startno številko 1, Ilka Štuhec startno številko 3. Vsega skupaj je na startnem seznamu 48 tekmovalk. Prva vožnja s superveleslalomom bo ob 10.30, druga s slalomom pa ob 13.30.

Kot šesta z malim globusom

V primeru ugodnega razpleta bo Štuhčeva postala šesta Slovenka ali Slovenec z osvojenim malim kristalnim globusom, po Tini Maze, Špeli Pretnar, Roku Petroviču, Bojanu Križaju in Mateji Svet. Mazejeva je rekorderka s tremi zmagami v seštevku disciplin in eno zmago v skupnem seštevku.

Petrovič, Križaj in Pretnarjeva so osvojili slalomski seštevek v sezonah svetovnega pokala 1985/86, 1986/87 in 1999/00, Mateja Svet pa je dobila veleslalomski seštevek v sezoni 1987/88. Mazejeva je vse svoje seštevke dobila v rekordni sezoni 2012/13, ko je dobila dva mala kristalna globusa (veleslalomskega in superveleslalomskega) ter veliki kristalni globus za skupno zmago, sezono pa je končala na vrhu tudi v seštevku kombinacije, a ni dobila globusa, ker ga v tej disciplini takrat niso podeljevali.

Kline s številko2

V Kvitfjellu bo z začetkom ob 12. uri na sporedu še peti moški superveleslalom v tej sezoni. Boštjan Kline bo nosil startno številko 2, Martin Čater številko 26, Klemen Kosi 30 in Rok Perko 49.

Boštjan Kline smuk Kvitfjell | Avtor: EPA EPA

Vodilni v seštevku discipline domačin Kjetil Jansrud bo imel številko 9. Jansrud, ki ima 329 točk, bi lahko v primeru zmage ali drugega mesta že pred finalom v Aspnu osvojil superveleslalomski kristalni globus. Italijan Dominik Paris na drugem mestu zaostaja 137 točk. Jansrud je dobil prve tri superveleslalome v tej sezoni svetovnega pokala, na zadnjem pred več kot enim mesecem v Kitzbühlu je bil deveti, na svetovnem prvenstvu v Sankt Moritzu je bil drugi, zmagal je Kanadčan Erik Guay.

Jansrud je zmagal na zadnjih treh superveleslalomih v Kvitfjellu (2014, 2015, 2016). Prav tako je dobil sobotni smuk, v petek pa je na smuku svojo krstno zmago v karieri vpisal Kline.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.