Šport
46 ogledov

Ilkina prva velika priložnost na SP

ilka štuhec EPA
V St. Moritzu bodo podelili prvi komplet kolajn na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju. Tekmovalni spored že 44. SP po vrsti se bo ob 12. uri začel z ženskim superveleslalomom in dvema Slovenkama: Ilka Štuhec bo startala kot deveta po vrsti, Maruša Ferk pa bo nosila startno številko 35.

Zdaj že tekmovalno upokojena najuspešnejša slovenska alpska smučarka vseh časov Tina Maze je pred štirimi leti na SP v Schladmingu poskrbela za doslej največji uspeh v tej disciplini, ko je kot prva Slovenka vpisala naslov svetovne prvakinje v superveleslalomu.

Mazejeva, ki je prav tako v St. Moritzu, a vlogi posebne sodelavke evropske televizijske športne mreže Eurosport, je bila uspešna tudi na prvenstvu pred dvema letoma v Vailu, ko je osvojila srebro, potem ko jo je za pičle tri stotinke sekunde prehitela Avstrijka Anna Fenninger, ki se je po prvenstvu poročila in je prevzela možev priimek Veith. Dvanajst stotink sekunde počasnejša od Mazejeve je bila takrat Američanka Lindsey Vonn za bron. Tako Veithova kot Vonnova se bosta tudi letos borili za kolajne, Veithova s številko 17, Vonnova s številko 11.

Status glavne favoritinje za zmago pripada domači adutinji Lari Gut, ki je od začetka zime dobila prve tri superveleslalome za svetovni pokal, a je ravno na zadnji preizkušnji v tej disciplini pred svetovnim prvenstvom v italijanski Cortini d'Ampezzo po napaki odstopila in ostala brez uvrstitve. Gutova, ki je pred odstopom z roko zadela vratca, bo lov na svojo prvo zlato kolajno na SP začela s številko 7.

Kar seveda pomeni, da nihče ni nepremagljiv in kar je dober znak za prvo slovensko favoritinjo. Na superveleslalomu v Cortini je zmagala trenutno najboljša Slovenka Ilka Štuhec, ki je s startno številko 1 postavila najhitrejši čas za prvo zmago v tej disciplini v karieri. Za Mariborčanko je sijajna sezona, v kateri je zbrala tri smukaške zmage, eno tretje smukaško mesto, zmagala pa je tudi v alpski kombinaciji.

Po Mariboru se je Štuhčevi primerila poškodba gležnja, a je ta že pozabljena, tista samozavest, s katero je blestela na začetku sezone, je nazaj, za optimistično pričakovanje enega od vrhuncev sezone.

"Dosedanji del sezone je lepa popotnica za St. Moritz, kjer pa se na nek način vse začenja znova. Konkurenca je velika, a se je ne bojim. Vsaka tekma je poglavje zase in nič drugače se ne bom lotila nastopov v St. Moritzu. Ne glede na to, za katero disciplino bo šlo, vedno bom dala vse moči in skušala smučati hitro," je še pred SP povedala Štuhčeva, ki jo čaka njeno tretje SP. Doslej najboljši dosežek na prvenstvih je postavila s šestim mestom na superveleslalomu pred štirimi leti v Schladmingu.

St. Moritz je ob koncu tedna tik pred prvenstvom dobil obilno snežno pošiljko za pravo zimsko idilo in pravljico v tem prestižnem in mondenem središču, zaradi novozapadlega snega sta odpadla tako ženski kot moški trening smuka, ki sta bila načrtovana za ponedeljek.

Švica je sicer že devetič gostiteljica svetovnega prvenstva v alpskem smučanju, kar petkrat pa so največja smučarska tekmovanja pripravili prav v St. Moritzu, vključno z zimskimi olimpijskimi igrami leta 1948, ki so takrat štele tudi za svetovno prvenstvo. Nazadnje, ko je St. Moritz gostil svetovno prvenstvo, leta 2003, so gostitelji potegnili kratko, saj so ostali brez zlate medalje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.