Šport
23 ogledov

"Imamo ekipo za svetovno skupino"

Katarina Srebotnik je prepričana, da se Slovenke lahko uvrstijo v svetovno skupi Reuters
Ta konec tedna se bodo slovenske tenisačice proti Japonkam merile za preboj v svetovno skupino pokala Fed. Katarina Srebotnik je prepričana, da jim bo uspelo.
Polona in Kata glavni orožji
Glavni orožji slovenske izbrane vrste bosta Polona Hercog (52. na lestvici WTA) in Katarina Srebotnik, ki je po skoraj enoletni odsotnosti zaradi poškodbe stegenske mišice in rame zdrsnila na 385. mesto. A kot pravi kapetan Iztok Božič, sta lahko tako Maša Zec Peškirič (132.) kot Tadeja Majerič (253.) v vsakem trenutku enakovredni zamenjavi.

Slovenski ženski tenis je pred novo prelomnico. Kvalifikacijski dvoboj za svetovno skupino pokala Fed, ki bo ta konec tedna v mariborski dvorani Lukna, lahko varovanke Iztoka Božiča znova umesti v vrh svetovnega tenisa.

Medtem ko slovenske igralke komaj čakajo začetek dvobojev v soboto ob 12. uri, se njihove tekmice iz Japonske trenutno nahajajo še v Tokiu, kjer čakajo na najugodnejši let za Evropo. Po predvidevanjih naj bi v Slovenijo prišle v četrtek, vsekakor pa se morajo v Mariboru zglasiti do petka do 12. ure, ko je na sporedu žreb, sicer bodo avtomatično izgubile dvoboj.

Glede na to, da je Mednarodna teniška zveza (ITF) sporočila, da zanjo dvoboj ni pod vprašajem, saj verjame, da se bodo Japonke organizirale in pravočasno prišle v Slovenijo, priprave slovenskega tabora tečejo po ustaljenem programu. "Pri nas je vse v najlepšem redu. Igralke so dovolj zgodaj prišle v Maribor, nekaj težav je imela le Tadeja Majerič, ki se je vračala s turnirja v Egiptu. Nimamo težav z zdravjem, vzdušje v ekipi je odlično, tako da komaj čakamo, da se dvoboji začnejo in da pokažemo, kaj znamo in zmoremo," pravi kapetan Iztok Božič, ki Slovenije ne želi postaviti v vlogo favorita, čeprav uvrstitve na jakostni lestvici in dejstvo, da se bo dvoboj odvijal pred domačo publiko in na za slovenske igralke priljubljeni peščeni podlagi, govorijo v slovenski prid.

Za nas, ki večino časa preživimo po svetu na različnih turnirjih, je igranje pred domačo publiko zagotovo velik izziv in čast. Zelo se veselim igranja v Mariboru, še posebej, ker vem, da nas bo spodbujalo ogromno gledalcev. Tudi zato sem prepričana, da nam lahko uspe preboj med svetovno teniško elito.
Polona Hercog

"Že ko smo se februarja na Portugalskem uvrstili v dodatne kvalifikacije, sem dejal, da smo ob takšnih predstavah, ob tako dobrem vzdušju in seveda ob predpostavki, da bodo vse igralke zdrave, zreli za uvrstitev v svetovno skupino. V to verjamem tudi danes, saj se forma igralk ni spremenila, dvoboj se bo igral na pesku, in to pred našo, fantastično publiko, zato sem prepričan, da se bomo v nedeljo veselili novega velikega uspeha slovenskega tenisa," je dodal Iztok Božič, ki je razkril, da bosta v soboto dvoboje posameznic odigrali Polona Hercog in Katarina Srebotnik, glede nedeljskih nastopov, ko sta na vrsti najprej še dva posamična dvoboja in na koncu partija dvojic, pa bo odločitev sprejel po razpletu prvega dne.

Čeprav po uvrstitvi na lestvici WTA ni prva igralka Slovenije, pa je Katarina Srebotnik glede na svoje izkušnje, znanje in dosežke v karieri zagotovo prva violina. Nenazadnje le še ona aktivno igra tenis iz zlate generacije, ki je v postavi Tina Pisnik, Maja Matevžič in Tina Križan dve leti "plesala" v svetovni skupini in v Portorožu odigrala nepozabna dvoboja z Rusijo in ZDA.

Najboljša Japonka na 70. mestu
Japonska reprezentanca bo v Mariboru nastopila v postavi Kimiko Date-Krumm (70.), Ajumi Morita (81.), Jurika Sema (157.) in Rika Fudživara (202.).

"Čeprav je do tam še daleč, sem prepričana, da imamo ekipo za svetovno skupino in da je ta generacija deklet sposobna spisati novo zgodbo o uspehu slovenskega tenisa. Vse so še mlade, polne elana, in če bodo tako zavzeto nadaljevale, se nam za prihodnost ni bati. Toda najprej bo treba premagati Japonsko. Vzdušje v ekipi je odlično, forma igralk tudi, tako da lahko razmišljamo pozitivno," pravi Katarina Srebotnik, ki se z japonskimi igralkami ne obremenjuje, saj je prepričana, da je kakovost na naši strani, pomemben dejavnik pa bo zagotovo tudi dva tisoč gledalcev, kolikor se jih lahko zbere v dvorani Lukna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.