Šport
11 ogledov

"Imeli smo precej smole v drugem teku"

Ana Drev EPA
Ana Drev in Ilka Štuhec sta bili zadovoljni z doseženim na torkovem veleslalomu v Semmeringu.

Američanka Mikaela Shiffrin je vodila že po 1. prvi vožnji veleslaloma v Semmeringu, v finalu pa je ubranila napad izzivalk ter vpisala prvo veleslalomsko zmago v tej sezoni ter drugo v svetovnem pokalu v tej disciplini po veleslalomskem prvencu pred dvema letoma v Söldnu.

Shiffrinova je prišla do svoje še 24. zmage, kar 22 od teh jih ima v slalomu. Enaindvajsetletna Američanka je osvojila še četrto zmago v tej sezoni, potem ko je slavila na prvih treh slalomih.
Shiffrinova ima v skupnem seštevku 598 točk za prepričljivo vodstvo, 55 točk manj ima na drugem mestu skupno Švicarka Lara Gut (543), ki je veleslalom končala na četrtem mestu - za Francozinjo Tesso Worley in Italijanko Manuelo Mölgg.

Najboljša Slovenka ostaja na tretjem mestu Ilka Štuhec (486), ki je osvojila svojih prvih pet veleslalomskih točk v tej sezoni s 26. mestom, njen zaostanek za vodilno Američanko pa znaša 112 točk. Rdečo majico vodilne veleslalomistke je z drugim mestom ubranila Worleyjeva (320 točk), ki ima 55 točk več od Shiffrinove na drugem mestu. Najboljša slovenska veleslalomistka Drevova (-185) je šesta.

"So bile kar specifične razmere. Včeraj je bilo precej mehko, danes ponoči pa je bilo precej mrzlo, tako da je bilo zato ledeno, kar malo nenavadno ledeno. Bila je takšna podlaga, ki je zdržala tudi za visoke številke. Super, jaz sem z rezultatom zelo zadovoljna. Princip smučanja je bil na takšnem nivoju, kot sem si ga želela. Poskusila sem maksimalno napasti, s tekmo sem lahko zadovoljna. Zgornji del, ki je bil ravninski, je bil v drugem teku postavljen bolj naravnost, in ta mi ni uspel najbolje, tam sem izgubila kar dosti časa. A nekje pridobiš, nekje izgubiš," je dejala Drevova, ki bi sicer raje videla, če bi bil jutrišnji veleslalom na drugem prizorišču: "A vseeno, teren tu se mi ne zdi pretirano težak. Glede na današnji rezultat in samo smučanje se veselim tekme. Pot nekako poznam, jutri bo še enkrat podobno, tako da je v redu, da je še ena tekma."

V finalu so nastopile tri Slovenke, kar je dobra napoved za veleslalom za Zlato lisico v Mariboru 7. januarja. Štuhčeva je bila po prvi vožnji 23., Tina Robnik 25. Štuhčeva, ki je nastopila na svojem prvem veleslalomu v tej sezoni, je v finalu izgubila tri mesta, Robnikova pa dve za končno 27. mesto. Četrta Slovenka na startu prve vožnje Katarina Lavtar je za pet stotink sekunde zgrešila finale.

Trener Štuhčeve želi še več napadanja

"Prvi in drugi tek niti nista bila tako različna. Že v prvem teku sem naredila nekaj napakic, v drugem teku pa mi je tista večja napaka vzela kar nekaj časa. A na splošno je kar spodbudno, ja, v redu," je dejala Štuhčeva. "V bistvu je zelo dobro smučala. Razen tiste napake v finalu je bila to kvalitetna vožnja. Sicer bi lahko pokazala več napadalnosti, ki pa pride z zanesljivostjo. Nismo najbolj domači na takšnih podlagah, kot je bila tu, saj imamo redko priložnost dobiti tako kvaliteten teren. Kljub vsemu smo zelo zadovoljni z uvrstitvijo v točke, tako da gremo z dvignjeno glavo v jutrišnji dan. Za jutri napovedujejo nov sneg, a upamo, da bo podlaga takšna, kakršna je, da bo tudi višjim startnim številkam omogočala dobre vožnje. Ne bo kakšnih posebnih napotkov, z večjo zanesljivostjo je treba še bolj napasti in to je to," pa je veleslalomsko vožnjo Štuhčeve pospremil njen trener Grega Koštomaj.

Denis Šteharnik, odgovorni trener za tehnične in hitre discipline za svetovni pokal, je bil zadovoljen z nastopom Slovenk: "To je super rezultat Ane Drev. Pokazala je, da je lahko blizu najboljših oziroma čisto zraven tudi pri taki postavitvi, ki ji drugače ne odgovarja, predvsem v prvem teku. Dobro je, da je to dokazala nam in sama sebi, tako da sem s tem zelo zadovoljen. V finalu so bile skoraj vse štiri dekleta, kar bi bil enkraten dosežek za ekipo. Katarini je malo zmanjkalo. Drugače pa lahko rečem, da smo imeli kar precej smole v drugem teku. Tina je že na vrhu povozila kamenček, robnik se ji je 'zatopil' in ni mogla dobro smučati do konca, saj ji je levo smučko dobesedno odnašalo. Ilka je bila dobro na poti, a je žal naredila napako, tako da je izgubila precej časa. Za Ano Drev lahko rečem v redu, za ostala dekleta pa vem, da so lahko boljše in to bomo poskušali pokazati jutri."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.