Šport
7 ogledov

Iniesta zadel za zgodovinski naslov

Takole je ustrelil španski junak, Andres Iniesta.
1/40
Žurnal24 main
Španija se prvič v zgodovini veseli naslova svetovnega prvaka, po tem ko je z golom Andresa Inieste v drugem podaljšku z 1:0 premagala Nizozemsko. "Ta naslov je za Španijo neprecenljiv," je dejal.

Najboljše nogometno moštvo na svetu je Španija, ki je je zmago v 116. minuti tekme zagotovil Andres Iniesta. "Za ta uspeh je zaslužnih vseh 23 igralcev. Petdeset dni je minilo brez incidenta. Ponosen sem na svoje igralce. Ta naslov je za Španijo neprecenljiv," je po srečanju za As dejal selektor Vicente del Bosque: "Tekma je bila izjemno težka, ampak naši igralci so fantastični. Res je, da bi tudi Nizozemci lahko zadeli, ampak mi smo imeli štiri zrele priložnosti."

Že pred začetkom velikega finala je bilo jasno, da bomo v Južnoafriški republiki dočakali novega, osmega svetovnega prvaka. Pred tekmo je strokovna javnost več možnosti pripisovala Španiji, ki je srečanje tudi nekoliko bolj podjetno odprla od svojih tekmecev. Dvakrat so nevarno zapretili že v uvodnih desetih minutah, David Villa je celo zatresel zunanji del mreže. Nizozemci so si v tem času pripravili zgolj strel z razdalje pa še ta je končal varno v naročju Ikerja Casillasa. Popolnoma enako je končal tudi nevaren poizkus Wesleya Sneijderja iz prostega strela v 18. minuti.

V prvem polčasu smo sicer spremljali zares trdo srečanje, kar dokazuje tudi podatek, da je sodnik Howard Webb v 25. minuti pokazal že peti rumeni karton na tekmi. Španci so po začetnem poletu nekoliko padli in drugi del polčasa je pripadel tulipanom. V prvi minuti sodnikovega podaljška je z roba kazenskega prostora zapretil še Arjen Robben, toda Casillas je bil pripravljen in žogo je s konicami prstov le nekako uspel poslati v kot, prvi polčas pa se je končal z začetnih 0:0.

Tudi drugi polčas je bolje začela furija, prvo lepo priložnost so si pripravili že v drugi minuti nadaljevanja, ko je podajo iz kota podaljšal Carles Puyol, celo žogo pa je le nekaj metrov od nizozemskih vrat zgrešil Joan Capdevila. Španci so naslednjič zapretili približno deset minut pozneje, ko je iz prostega strela poizkusil Xavi, toda jabulani je zletel nekaj decimetrov nad vrati Maartena Stekelenburga.

Nizozemci so prvič nevarno zapretili v 62. minuti, ko se je po neuspešni "ofsajd zanki" španske obrambe sam pred Ikerjem Casillasom znašel Arjen Robben, ki pa se ni najbolje znašel in je vratarja Reala iz Madrida zadel v nogo. Le nekaj minut pozneje se je na drugi strani v podobnem položaju znašel Villa, ki pa tudi ni uspel premagati napsprotnega vratarja. Novo lepo priložnost je za furijo ob izteku 76. minute zapravil Sergio Ramos, ki je z neposredne bližine z glavo streljal čez gol. V 82. minuti je po novi napaki zadnje španske vrste zopet do priložnosti prišel Robben, ki se je odločil za preigravanje Casillasa, toda slednji je žogo znova uspešno zaustavil. Redni del se je tako zaključil brez zadetkov.

V prvem podaljšku so si več priložnosti pripravili Španci, nevarno je v 95. minuti poizkusil Del Bosquejev adut s klopi, Cesc Fabregas, toda znova se je izkazal Stekelenburg. Vroče je bilo tudi nekaj minut pozneje, ko je v nizozemskem kazenskem prostoru padel Xavi, toda piščalka Howarda Webba je obnemela.

Prvo razburjenje v drugem podaljšku je nastalo ob izteku 109. minute, ko je zaradi prekrška nad Andresom Iniesto drugi rumeni karton na tekmi prejel John Heitinga. Odločilni trenutek tekme je prišel šele v 117. minuti, ko je Fabregas lepo zaposlil prav Iniesto, ki je z lepim strelom v dolgi kot premagal sicer odličnega Stekelenburga in Španiji prinesel prvi naslov svetovnega prvaka!

Svetovno prvenstvo v nogometu, finale:

Nizozemska : Španija 0:1* (0:0)
Iniesta (116)
RK: Heitinga (Niz/109)

*po podaljšku

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.