Šport
41 ogledov

Interni dvoboj Ferkove in Štuhčeve

ilka štuhec lenzerheide superveleslalom EPA
Maruša Ferk in Ilka Štuhec se bosta v internih kvalifikacijah pomerili za edino preostalo vstopnico za nastop na veleslalomu v Söldnu.

Deset dni pred uvodno tekmo nove sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju še niso znani vsi slovenski udeleženci veleslalomske premiere na ledeniku Rettenbach nad Söldnom. Za četrto mesto pri dekletih se bosta v internih kvalifikacijah udarili Maruša Ferk in Ilka Štuhec, prav tako ni znano, kdo bo ob Žanu Kranjcu drugi slovenski veleslalomist.

Po poletnih pripravah imajo članice in člani slovenske reprezentance v alpskem smučanju na sporedu zadnje sklope treningov, ki pa so bili v zadnjih dneh nekoliko okrnjeni zaradi slabih vremenskih razmer.

Prvič bo tradicionalna veleslalomska premiera v novo zimsko sezono minila brez zunajserijske večkratne olimpijske in svetovne šampionke Tine Maze, trikratne zmagovalke veleslalomov na tem prizorišču v letih 2002, 2005 in 2012, ki se je odločila za enoletni tekmovalni premor.

Lani je na tem prizorišču slavila domačinka Anna Fenninger, ki je za 27 stotink sekunde prehitela Američanko Mikaelo Shiffrin, tretje in četrto mesto je pripadlo še dvema Avstrijkama Evi-Marii Brem in Kathrin Zettel. Edina Slovenka v točkah je bila Mazejeva na 22. mestu. Ana Drev, Tina Robnik in Katarina Lavtar se niso uvrstile v drugo vožnjo.

"V ponedeljek ali torek bomo naredili kvalifikacijski trening med Marušo Ferk in Ilko Štuhec. Ti dve sta bili najhitrejši na preglednem treningu, ki pa smo ga morali zaradi vremena prekiniti in oditi domov. Naslednji trening bo potekal na Pitztalu, kamor nameravamo oditi v soboto. Drugi teden v četrtek imamo trening na sporedu v Söldnu, v petek pa pride na vrsto še 'hang' trening. Robnikova in Drevova žal nista zdravi, saj imata vročino, tako da čakamo, da ozdravita, da lahko ponovno stopita na smuči, ostala dekleta pa so zdrava in dobro pripravljena," je za spletno stran slovenske smučarske zveze dejal Šteharnik.

Vreme je zagodlo tudi moški ekipi pod vodstvom odgovornega trenerja za tehnične discipline Klemena Berganta: "Čakamo, da se bodo zadeve uredile, saj je na tirolskem napovedanega meter snega. V petek in soboto smo imeli v načrtu kvalifikacijski trening, da bi določili še enega smučarja, ki bi se pridružil Žanu Kranjcu v Söldnu, a kaže, da bomo morali malo počakati. Smo pa nenehno v pripravljenosti, da odpotujemo, ko se razmere izboljšajo. Fantje, ki čakajo na odhod, delajo po individualnem kondicijskem programu, glede na to, da smo smučali do sobote, pa premor ne bo tako dolg."

Člani reprezentance so trenirali na Hintertuxu, kjer so imeli dobro, trdo podlago. "Sicer smo imeli nekaj težav z meglo, a smo opravili nekaj zelo dobrih treningov. Zdaj pa moramo čakati, tako kot naša konkurenca. Ekipa za hitre discipline oziroma fantje s smučmi Stöckli je skupaj s trenerjem Petrom Penom nameravala opraviti testiranje smuči v Söldnu, a glede na situacijo zdaj še ne bo nič. Imajo pa za seboj dobre štiri dnevne treninge na Stelviu, vse do včeraj se je dalo smučati normalno," je še dejal Bergant.

Moški veleslalom je dobil domačin Marcel Hirscher, ki je z veliko razliko 1,58 sekunde ugnal Nemca Fritza Dopferja na drugem mestu. Tretji je bil Francoz Alexis Pinturault z zaostankom 2,06 sekunde. Kranjec je tekmo končal na 24. mestu, Mišel Žerak pa je ostal brez finalne vožnje.

Maruša Ferk portreti slovenskih olimpijcev Soči 2014 | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.