Šport
19 ogledov

Iran premika družbene meje

Zahra Nemati EPA
Na slavnostnem odprtju olimpijskih iger so posebne pozornosti deležni tudi nosilci zastav držav udeleženk.

Za to častno nalogo običajno izberejo največje zvezdnike ali zaslužne športnike, na prireditvi v Riu pa so Iranci poskrbeli za premikanje športnih in družbenih meja, ko so za nosilko zastave izbrali športnico invalidko na vozičku.

Slovensko zastavo je nosil Vasilij Žbogar, ameriško plavalni as Michael Phelps, britansko zmagovalec Wimbledona Andy Murray, špansko njegov veliki teniški tekmec Rafael Nadal ... toda veliko pozornosti je požela tudi Zahra Nemati. Iranka je prva ženska, ki je na odprtju iger nosila zastavo Irana.

Športnica na invalidskem vozičku, na katerem je od leta 2004 po prometni nesreči, bo nastopila tudi na septembrskih paraolimpijskih igrah. Nematijeva bo v Riu nastopila v lokostrelstvu, nekdanja tekmovalka v taekvondoju pa je bila na dan odprtja iger že aktivna tudi na tekmovališču, saj je že uspešno opravila prvi krog kvalifikacij posamičnega lokostrelskega tekmovanja.

"Športniki neinvalidi imajo v lokostrelstvu seveda prednost pred invalidnimi. Zato bi bilo utopično pričakovati zlato medaljo. Se pa zavedam, da imamo športniki invalidi močan vpliv tudi na druge športnike. To je zame velika zmaga," je pred začetkom tekmovanj za Teheran Times o svoji vlogi na slavnostnem odprtju dejala športnica, ki ima že zlato medaljo s paraolimpijskih iger v Londonu 2012.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.