Šport
24 ogledov

Irska spreminja zakonodajo

Irci bodo doživeli številne spremembe. (Foto: the faster times.com) Žurnal24 main
Tudi na Irskem so se odločili, da prevetrijo svojo zakonodajo na področju spletnega igralništva in bodo tako že kmalu uveljavili sistem podeljevanja licenc igralničarjem, ki bodo izpolnjevali njihove stroge zahteve.

Novost je pred dnevi predstavil irski premier Brian Cowen, ki je v svoji izjavi razkril, da želijo na ta način urediti področje spletnega igralništva in število podjetij, ki delujejo na njem, hkrati pa vidi Cowen v tem ukrepu tudi priložnost, da država pride do novih sredstev prek večjega števila pobranih davkov, ki jih bodo nato lahko reinvestirali v panoge, ki so na Irskem trenutno najbolj potrebne pomoči.

A za licence naj ne bi bilo potrebno zaprositi prav vsem, saj so se irske oblasti, na čelu s Cowenom, odločile, da iz sistema izvzamejo lokalne igralničarje oziroma vsa igralničarka podjetja, ki imajo svoj sedež ali pa podružnico tudi na Irskem. S tem želijo Irci spodbuditi lokalno igralniško industrijo, a si utegnejo na koncu pljuniti kar v lastno skledo, saj bodo nehote, s sprejetjem tega zakona šli na roke tudi gigantu Full Tilt Poker, ki ima na Irskem eno svojih podružnic in bi po trenutno spisanem zakonu bil avtomatsko upravičen do državne licence.

Kot vse kaže pa se po Irski že zgleduje tudi preostala Velika Britanija, saj so Angleži januarja že sporočili, da tudi sami načrtujejo podoben zakon, vendar pa sedaj, zaradi zamenjave oblasti, še ni jasno, kdaj bodo ta novi igralniški zakon tudi sprejeli in ga nato začeli implementirati.

Seveda se z zakonom zato ne strinjajo drugi igralničarji, povsem razumljivo, pa gre vse skupaj še posebej v nos angleškim igralničarjem, ki bodo posebej obdavčeni in se bodo morali podati v lov za državno licenco, kljub temu da delujejo na praktično domačem trgu.

Upravičeno pa se za svojo prihodnost bojijo tudi domači igralničarji, saj je avstralski primer pokazal, da utegnejo večja igralniška podjetja v takih primerih hitro stegniti svoje prste po manjših domačih podjetjih, si v njih zagotoviti dovolj visok delež in se tako izogniti vsem ukrepom, ki veljajo za tujce. Tudi tisti, ki te bojazni nimajo, pa so mnenja, da bo ta nova zakonodaja prinesla več skrbi kot pa ugodnosti, saj bodo oblasti le stežka nadzirale vsa podjetja, ki bodo delovala na trgu, prav tako pa bo zelo težko nadzirati tudi tiste, ki bodo na trgu poskušali delovati brez ustrezne licence.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.