Šport
76 ogledov

Eden največjih šokov v zgodovini

Euro 2016, Anglija, Islandija EPA
Anglija je v tekmo z Islandijo krenila kot favorit, a končalo se je z novim islandskim čudežom. Islandija se bo v četrtfinalu pomeila s Francijo.

Islandski nogometaši so z uvrstitvijo v osmino finala evropskega prvenstva že dosegli najvčji uspeh islandskega nogometa, proti Angležem, večina Islandcev spremlja Premier League in na velikih tekmovanjih navija za Angleže, pa so bili tako pred precej manšim pritiskom kot tekmeci. Za Angleže bi bil izpad proti mali otoški državi prava katastrofa.

Angleži so na prvih treh tekmah zbrali kar 46 strelov več kot Islandci, a so pri tem zmogli celo en zadetek manj. Toda na tokratnem dvoboju so zadeli že v četrti minuti, ko je Wayne Rooney dosegel svoj 53. zadetek za reprezentanco iz enajstmetrovke. Slovenski sodnik Damir Skomina je upravičeno pokazal na belo točko po prekršku islandskega vratarja Hannesa Halldórssona nad do te tekme zelo skromnim Raheemom Sterlingom.

A Islandci so odgovorili že v praktično naslednjem napadu, gol je padel 34 sekund po izvajanju centra. Po dolgi podaji iz avta je žogo pred gol podaljšal Kári Árnason, Ragnar Sigurdsson pa je pobegnil čuvajem in jo potisnil za hrbet Joa Harta.

Angleži so v naslednjih minutah pritiskali, poskušali pa so predvsem s streli od daleč. Nato pa je sledil drugi islandski strel in tudi drugi gol. Islanci so kombinirali v bližini kazenskega prostora, nato pa se je za strel odločil Kolbeinn Sigthórsson, ob slabšem posredovanju Harta pa se je okroglo usnje le skotalilo čez golovo črto.

V 28. minuti je Daniel Sturridge z desne strano podal v kazenski prostor, kjer je z volejem poizkusil Harry Kane, žoga je letela pod prečko, a je Halldórsson pokazal, zakaj je v skupinskem delu tekmovanja zbral največ obramb (19). Na drugi strani je z velike razdalje mimo vrat streljal Ari Skúlason.

Angleži so bili pri žogi, a ostajali brez pravih priložnosti. Po dolgi žogi s prostega strela je do strela z glavo prišel Chris Smalling, a ob prerivanju z Islandci slabo zadel žogo, ki je nenevarno poletela v golavt. Do polčasa sta do strelov prišla še Sturridge in Rooney, ki sta s soigralci morala poslušati koncert žvižgov s strani svojih navijačev ob odhodu na odmor.

Tudi začetek drugega polčasa ni prinesel velike spremembe. V 55. minuti je po gneči v angleškem prostoru do strela s škarjicami prišel Ragnar Sigurdsson, a je bil tokrat Hart na pravem mestu. Pet minut kasneje je do strela na desetih metrih prišel Dele Alli, vendar je žogo na žalost angleških navijačev poslal preko tekmečevih vrat.

V 70. minuti se je priložnost prvič ponudila tudi rezervistu Jamieju Vardyju, a je njegov pobeg v zadnjem času z drsečim startom zaustavil odlični Ragnar Sigurdsson, ki je žogo odbil v kot. Dve minuti kasneje je na drugi strani po dolgi podaji na desno stran do strela s 16 metrov prišel Birkir Sævarsson, a streljal za las čez gol.

Enajst minut pred koncem rednega dela igre je Jack Wilshere naposled z dobro podajo našel kana, a ta z glavo ni dobro streljal, Halldórsson je žogo brez težav ukrotil. V 84. minuti so imeli Islandci že zaključno žogo za zmago. V protinapad je potegnil Aron Gunnarsson in sprejel lepo podajo, se nato otresel Wilshera, ki ga je uspel spremljati, vendar mu je zadetek z dobrim posredovanjem preprečil Hart.

Angleži so se popolnoma usmerili v napad, a se nemočno zaletavali v obrambni zid Islandcev. Blizu strela z glavo je bil Vardy, a so tudi pred njim žogo izbili v kot, nato pa se je še zadnjič zaslišala piščalka Skomine za enega največjih šokov v zgodovini nogometa.

Euro 2016, osmina finala:

Anglija : Islandija  1:2 (1:2)
Rooney 4./11-m; Sigurdsson 6., Sigthórsson 18.

Komentarjev 1
  • izRODEk 23:45 27.junij 2016.

    Angležem se je na EP zgodil Brexit! :)