Svet
83 ogledov

Islandija : Francija: "Zna se zgoditi še ena pravljica"

Islandski navojači EPA
V Reykjaviku bo danes spet donel bojni vikinški krik. Tam živi tudi Slovenec Srečko Brezovsek. Na Islandiji ga kličejo Felix, člane slavne islandske reprezentance pa pozna osebno.

Islandija je eno največjih presenečenj Eura 2016. Z  uvrstitvijo v osmino finala evropskega prvenstva so sicer dosegli največji uspeh islandskega nogometa. Velika večina Islandcev spremlja Premier League in na velikih tekmovanjih navija za Angleže, zmaga nad angleško reprezentanco pa je deželo z okoli 330 tisoč prebivalci pahnila v pravo nogometno evforijo. "Po tej tekmi se govori še samo o tem," pravi Srečko Brezovsek, Primorec, ki od leta 1990 živi v Reykjaviku. "Ko je sodnik zapiskal konec tekme je v Reykjaviku zadonelo kot da je izbruhnil vulkan."

Reykjavik | Avtor: EPA EPA

"Das wunder von Bern"

Islandija se bo nocoj v četrtfinalu pomerila s Francijo. Zmagovalec obračuna pa se bo v polfinalu pomeril z Nemčijo. "Pričakovanja proti Franciji so kar pozitivna. Francozi doslej niso pokazali kaj dosti. Če bo pravi dan in dobra volja, se zna zgoditi se ena pravljica ali kot se reče tukaj: Das wunder von Bern." "Čudež v Bernu" se je sicer zgodil leta1954, ko je v finalu svetovnega nogometnega prvenstva v Švici ZR Nemčija s 3:2 premagala Madžarsko, takratno nogometno velesilo.

Reykjavik | Avtor: EPA EPA

Bojni kriki navijačev

Islandci pa niso dobri le v igri, navdušujejo tudi islandski navijači, ki združeno vzklikajo in ploskajo. Tempo vzklikanja in ploskanja se stopnjuje vse do navijaškega delirija. Nekateri menijo, da je njihovo navijanje slišati kot bojni krik, kar pa ni daleč od resnice."Na tak način so vikingi ustraševali nasprotnike, ko so se pripravljali za napad," razlaga Srečko.

Navijači pri 10 stopinjah Celzija v kratkih hlačah

Navijaški bojni krik pa ni odmeval le na stadionu v Franciji, pač pa tudi v Reykjaviku, kjer nogometne tekme množično spremljajo na prostem.Trg Ingolfstorg je že med tekmo proti Anglijo postal premajhen, zato so veliko platno preselili na Artnarholl, veliko zelenico pred operno hišo. In čeprav je v Reykjaviku te dni le okoli deset stopinj, Srečko pričakuje, da nocoj ne bo ostal prazen noben košček zelenice.

Pivo za deset evrov

"Islandci so vzdržljivi, na ogled tekme nekateri pridejo v kratki majici in hlačah, pijačo pa prinesejo s sabo, ker je v lokalih zelo draga." Pivo denimo stane devet evrov. "Prenose imajo tudi vsi lokali, takrat so tudi "vesele urice", kar pomeni, da pivo stane med štiri in pet evrov." V lokale gredo predvsem starejši.

Reykjavik | Avtor: EPA EPA

V lokalu streže reprezentantom

"Doslej je bil tukaj šport številka ena rokomet," razlaga Srečko, ki je šef strežbe v priljubljeni restavraciji Rossopomodoro v centru mesta."Večkrat sem stregel nogometašem, ki igrajo v reprezentanci ali v ligi. So zelo prijazni in se radi pošalijo. Ponavadi jejo testenine. Pridejo na kratko, največ eno uro, nato gredo na trening in zvečer na tekmo." Večina članov reprezentance je sicer profesionalcev.
Islandska reprezentanca | Avtor: EPA EPA
 

Na ribiški ladji

"Naslednjič, ko pridejo, jim bom dal podpisat žogo," se veseli Felix, kot mu pravijo v Reykjaviku. Nekoč je bil reševalec iz vode v Portorožu, nato pa na Islandiji nekaj let delal v tovarni z ribami."Leta 1994 sem šel na veliko ribiško ladjo. Na morju smo bili po en mesec. To je že tovarna na ladji, kjer predelamo in zamrznemo ribo," raz
Srečko Brezovšek | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv
laga.
 

"Dan cel dan"

Po nesreči, ko mu je na ladji zdrsnilo, se je po operacijah vrnil v Slovenijo, kjer sta s prijateljem odprla restavracijo, vendar se je leta 2012 vrnil na Islandijo. "Govorim šest jezikov in velikokrat mi ne verjamejo, da nisem Islandec," pravi.
 
V Reykjaviku je trenutno "dan cel dan", ki se sicer začenja krajšat. "Na to se hitro navadiš, čeprav je sprva malo čuno. Težje je pozimi ko se začne temniti že okoli 16h in je do 10h  zjutraj tema. Takrat so ljudje nekoliko depresivni," še pravi.
 
sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • nergač 19:47 03.julij 2016.

    Se mi zdi, da je že malo podoben Islandcu. Posebej s tole ribo.