Šport
16 ogledov

Italijani z jezikom, Španec z dejanji

girocontador206_reuters Žurnal24 main
Že 91. Dirka po Italiji je bila nadvse zanimiva, do zadnjega dne se ni vedelo, kdo bo zmagovalec. No, na koncu je Španec Alberto Contador premagal falango domačih kolesarjev.
 

Rezultati dirke po Italiji

1. Alberto Contador (ŠPA, Astana) 89:56:49
2. Riccardo Ricco (ITA, Saunier Duval) +1:57
3. Marzio Bruseghin (ITA, Lampre) +2:54
13. Tadej Valjavec (SLO, AG2R-La Mondial) +24:02
32. Jure Golčer (SLO, LPR) +1:11:34
48. Simon Špilak (SLO, Lampre) +1:39:46

Giro je pozornost vzbudil že vsaj teden dni pred začetkom, ko so organizatorji razkrili, da bodo kljub vsemu na njihovo prireditev povabili tudi Astano . Seveda je kazahstanska ekipa, registrirana v Luksemburgu, na start v Palermo pripeljala vse najboljše kolesarje, na čelu z aktualnim zmagovalcem Toura Albertom Contadorjem . Poleg tega so organizatorji traso speljali tako, da je bila dirka zanimiva vse od prvega dne. Ekipni kronometer je pripadel Slipstreamu, sprinterske preizkušnje pa so si razdelili Daniele Bennati s tremi zmagami, mladi Mark Cavendish z dvema in Andre Greipel z eno zmago. V prvih nekoliko bolj razgibanih etapah je kraljeval Riccardo Ricco , ki je slavil dve zmagi. Prvi teden dirkanja je zaznamovala zelo taktična vožnja kolesarjev Astane, ki so v svojih vrstah poleg prej omenjenega Contadorja imeli še Andreasa Klödna in Levija Leipheimerja . Vsi pa so se spraševali, ali so varovanci Johana Bruyneela slabo pripravljeni ali pa dobro vedo, kaj jih čaka v naslednjih dveh tednih in samo hranijo v nadaljevanju še kako potrebne moči.

Od Urbina do Kronplatza
Prišla je 10. etapa. Zahtevna posamična vožnja na čas od Pesara do Urbina. S slabimi 40 kilometri je najhitreje opravil Marzio Bruseghin , Contador je za njim zaostal samo osem sekund in tako v skupnem seštevku prehitel vse kandidate za zmago. Danilo Di Luca in Ricco sta na vzponih do Cesene in kasneje na dolomitskih prelazih sicer poskušala. Španca sta napadala na vso moč, vendar mu kaj več kot nekaj sekund na etapo nista mogla odvzeti. V etapi do Pampeaga in dan kasneje do prelaza Fedaia pa je zasijala še ena zvezda, zvezda Emanueleja Selle . Dobil je dve etapi in po štirih letih suše spet zmagal na domačem Giru. Contador je v teh dneh od Gabrieleja Bosisia prevzel roza majico, tesno za njim pa je že bil Ricco. V ponedeljek je bil dan D. Gorski kronometer na Kronplatz je sicer dobil skozi celoten Giro zelo napadalni Franco Pellizotti , Contador pa je z odlično vožnjo prednost pred najbližjim zasledovalcem povečal na 41 sekund. "Nisem se še predal. Pred nami sta še dve težki etapi, na katerih lahko 'razbijem' Contadorja," je povedal zelo zgovorni Ricco.

Ricco se je z obtoževanji zameril nekaterim domačim kolesarskim navdušencem. © Reuters

 

 

Tudi v Sloveniji

Nekateri kolesarji, ki so na Giru igrali vidnejše vloge, so v preteklosti nastopali tudi na dirkah v Sloveniji: Giovanni Visconti, Domenico Pozzovivo, Vincenzo Nibali, Fortunato Baliani ….

Ena najzanimivejših etap zadnjih let
Vsi so napovedovali napad na vso moč v etapi do Presolane, besede pa je prvi udejanjil Danilo Di Luca, ki je v enem izmed spustov skupaj s Paolom Savoldellijem napadel in v peklenskem ritmu, kljub dežju in mrazu, zdržal vse do cilja. Etapo je sicer dobil ubežnik Kirijenka, Di Luca pa se je Contadorju v skupnem seštevku približal na zgolj 21 sekund zaostanka. V ozadju se je bil boj za roza majico, Contador je bil v zadnjem vzponu povsem brez moči, Ricco je to videl in ga napadel. V cilj je sicer prišel pred njim, vendar majice ni oblekel, saj so mu do tega zmanjkale zgolj štiri sekunde. Etapo lahko brez dvoma uvrstimo med najlepše in najbolj zanimive v zadnjih letih. "Sella je kriv. Pomagal je Contadorju, čeprav je Italijan. S tem ni pridobil nič," je Ricco jezo stresal na druge. Naj povemo, da je pred štirimi leti v reviji Bicisport Ricco prav Sello omenjal kot enega njegovih vzornikov in tekmovalcev, katerih način vožnje mu je zelo všeč. Roko na srce, če bi Ricco imel več poguma, bi lahko napadel že prej, imel je več kot dovolj priložnosti za kaj takega, vendar tega pač ni storil. Contador pa se na različne očitke še zdaleč ni odzval. Bil je tiho. Vse, kar je iz dneva v dan obljubljal, je bilo, da bo naredil vse, da obdrži roza majico.

Zmagovalec Alberto Contador © Reuters

 
Suvereno do Milana
Sledila je še zadnja gorska preizkušnja do Tirana, ki je kolesarje popeljala čez mitska vzpona na Gavio in Mortirolo. Tokrat se Contador ni znašel v krizi. "Za razliko od prejšnjega dne, so se noge precej bolje vrtele," je povedal Španec, ki je imel dirko pod nadzorom, čeprav je zaradi bolezni izgubil pomočnika Klödna. Ricco se je pred etapo še petelinil, da bo napadal, vendar za to očitno ni imel ne pravega poguma ne moči, saj bi v nasprotnem primeru sledil vsaj odločilnemu pobegu Selle, ki si je tako privozil še tretjo etapno zmago. Veliki poraženec te preizkušnje je bil Di Luca, ki je povsem pogorel in izgubil tretje mesto. V zadnjem kronometru do Milana je Contador samo potrdil zmago, saj je prednost pred Riccojem s štirih sekund povečal na skoraj dve minuti. Bolj zanimiv je bil boj za tretje mesto. Pellizotti se je Bruseghinu približal na zgolj dve sekundi, prehiteti pa ga vseeno ni mogel. "Še moja mama ne bi nikoli verjela, da bom kdaj stopil na oder za zmagovalce. Na koncu sem dal res vse od sebe, saj bi bila velika škoda izgubiti tretje mesto prav zadnji dan," je povedal Bruseghin, klubski kolega našega Simona Špilaka. "Tisti, ki se spoznajo na kolesarstvo vedo, da tokrat ni zmagal najboljši," se je še vedno pritoževal Ricco in obljubil, da se bo naslednje leto povzpel na najvišjo stopničko.

 

Zadnjih 5 zmagovalcev Gira

2008: Alberto Contador (ŠPA)
2007: Danilo Di Luca (ITA)
2006: Ivan Basso (ITA)
2005: Paolo Savoldelli (ITA)
2004: Damiano Cunego (ITA)

Ricco se je z različnimi obtoževanji zameril celo nekaterim domačim kolesarskim navdušencem, kar lahko zasledimo na različnih forumih spletnih strani. "Moral bi malo manj govoriti, saj je še mlad in še zdaleč ni toliko dosegel, da bi lahko kritiziral Contadorja," smo lahko prebrali v enemu izmed komentarjev, v drugem pa: "Zmagal je najboljši. Mogoče ni bil najboljši v hribih, vendar pa je bil najbolj popoln. Zato je lahko Ricco kar lepo zadovoljen z drugim mestom. Drugič naj manj govori pa več naredi."

Najboljši Slovenec na 91. Giru je bil s končnim 13. mestom Tadej Valjavec. © AFP

 

Valjavec spet med najboljšimi
Slovenci smo na dirki imeli tri predstavnike. Tadej Valjavec je še enkrat več dokazal, da spada med najboljše hribolazce na svetu. Kljub številnim težavam – padec in okvara kolesa v etapi do Kronplatza – je zdržal in v zadnji gorski etapi do Aprice osvojil celo deveto mesto. V skupnem seštevku je končal kot 13., vsi pa se bomo lahko še dolgo spraševali, na katerem bi končal, če ne bi doživel hude krize v etapi do Presolane? "Moram reči, da sem zadovoljen z rezultatom, pa tudi s tem, da Gira nisem končal uničen, ampak v dobri formi," je na svoji spletni strani zapisal Valjavec in dodal: "Sledi počitek in malo zdravljenja z antibiotiki, ker je slabo vreme, tako kot pri mnogih drugih kolesarjih, naredilo svoje."

 

V torek na zurnal24.si

Ogledali si boste lahko galerijo z Dirke po Italiji in prebrali portret zmagovalca Alberta Contadorja.

Simon Špilak je dokazal, da je izjemen talent. Kot najmlajši udeleženec Gira je tritedensko preizkušnjo končal, bil je med najboljšimi mladimi kolesarji. Poleg tega se je dokazal tudi z dolgim pobegom in 11. mestom v etapi do Vareseja, ko so mu družbo delali sami vrhunski kolesarji, kot so Paolo Bettini , Giovanni Visconti , Bennati, Gabriele Bosisio in kasnejši zmagovalec Jens Voigt . Jure Golčer je na Giro prišel z eno samo nalogo. Da pomaga Danilu Di Luci. In to nalogo je brez dvoma tudi odlično opravil, saj je bil v najtežjih trenutkih prav on tisti, ki je najdlje vztrajal ob svojem kapetanu in mu s tem nudil veliko pomoči.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.