Šport
118 ogledov

Italijanska Slovenka se veseli Pekinga

corneo1_procyclingwomen Žurnal24 main
Slovenski olimpijski ekipi v cestnem kolesarstvu, v kateri je bil tradicionalno zastopan zgolj močnejši spol, se bo predvidoma pridružila italijansko-slovenska kolesarka Sigrid Corneo.
 
 

Na nacionalni zvezi so zadovoljni, da bom lahko tekmovala za Slovenijo. V Italiji je veliko močnih tekmovalk in v nacionalno ekipo se ne bi mogla uvrstiti.

Sigrid Corneo

 
Poskušala že 16 let
Sedemintridesetletna Sigrid Corneo , trenutno 84. na lestvici Mednarodne kolesarske zveze (UCI), je članica italijanskega kluba Mekini Selle Italia . Na vprašanje, zakaj se je za zastopanje slovenskih barv odločila šele zdaj, je odgovorila: "Želela sem že prej, prvič sem poskusila pred kakimi 15 leti. Vendar bi takrat izgubila italijansko državljanstvo, ker Slovenija še ni bila članica Evropske unije. Zdaj imam lahko obe." O morebitnih težavah z Italijansko kolesarsko zvezo pravi: "Ne, prav nasprotno, na nacionalni zvezi so zadovoljni, da bom lahko tekmovala za Slovenijo. V Italiji je veliko močnih tekmovalk in v nacionalno ekipo se ne bi mogla uvrstiti." Tudi sama se nastopa veseli: "Danes se v Italiji dobim z gospodom Hvastijo s kolesarske zveze, ki, mimogrede, odlično govori italijansko, ker je tu veliko tekmoval. V Italijo pride zaradi evropskega prvenstva, dobiva pa se, da podpišem še nekatere papirje."

Sigrid Corneo je po mami Slovenka. © procyclingwoman.com

 
Podpora iz Slovenije
Selektor slovenske kolesarske reprezentance Martin Hvastija je povedal, da je pridobila slovensko državljanstvo, ker je njena mama Slovenka, od maja letos pa je pri UCI zapisana tudi kot branilka barv Slovenije. "Za italijansko reprezentanco je nastopila že 12-krat, njena uvrstitev na mednarodni lestvici pa Sloveniji prinaša tudi eno mesto na OI," je svojo odločitev o podpori utemeljil Hvastija. "Nastop za Slovenijo je bil njena pobuda, v stik pa smo stopili prek njenega strica iz Kopra."

Odločitev o uvrstitvi Corneove v olimpijsko ekipo je zdaj v rokah Olimpijskega komiteja Slovenije. O tem bo razpravljal Odbor za vrhunski šport na seji 8. julija, 15. julija pa zaseda Izvršni odbor, ki bo potrdil ekipo za olimpijado.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.