Šport
5 ogledov

Ivan Grozni se vrača

Ivan Basso na poti do zmage na domačem Giru Žurnal24 main
Letošnje leto je v kolesarstvu polno upokojitev in vrnitev; 24. oktobra se bo v kolesarsko karavano lahko vrnil tudi Ivan Basso, ki je prestal kazen zaradi vpletenosti v dopinško afero.
 

Največji uspehi Ivana Bassa

Svetovni prvak do 23 let (leta 1998)
11. mesto: Dirka po Franciji (2002) in bela majica
7. mesto: Dirka po Franciji (2003)
3. mesto: Dirka po Franciji (2004) in etapna zmaga
2. mesto: Dirka po Franciji (2005)
1. mesto: Dirka po Italiji (2006) in 6 etapnih zmag

Ivan Basso , znan tudi pod vzdevkom Grozni, se vrača. Da, tisti Basso, ki je leta 2006 tako suvereno dobil Dirko po Italiji , tisti Basso, ki je bil poleg Jana Ullricha v zadnjih letih eden redkih kolesarjev, ki so se lahko po robu postavili Lanceu Armstrongu , in prav tisti Basso, ki je priznal, da je tudi sam povezan z zloglasno špansko dopinško afero Operacion Puerto , sicer organizacijo, ki jo je vodil zdravnik Eufemiano Fuentes . Kar nekaj kolesarjev je po tej aferi končalo svoje kariere, med drugimi tudi prej omenjeni Jan Ullrich. Ivan Basso je kakršnokoli vpletenost kategorično zanikal – lani pozimi je celo podpisal novo pogodbo s takratnim Discovery Channelom –, po hudih pritiskih pa je tik pred nastopom na Giru, na katerem bi branil zmago, priznal, da je nameraval sodelovati s Fuentesom, vendar nikoli ni jemal nedovoljenih poživil.

Kakorkoli že, Basso je moral na prisilni počitek, vendar je obdržal licenco profesionalnega kolesarja, torej je bil v času kazni deležen kar lepega števila nenapovedanih dopinških kontrol. "Prosil sem, da bi bil pod nadzorom vseh protidopinških agencij, tako kot vsi ostali aktivni kolesarji. Poleg tega bom od zdaj naprej z zdravnikom Sassijem na svoji spletni strani objavil razpored svojih treningov. S tem bodo lahko vsi videli, kaj vsak dan počnem."


Basso je največje uspehe dosegal v moštvu CSC pod vodstvom izkušenega Bjarneja Riisa. © AFP

 
Vso sezono treniral "na polno"
V času suspenza Basso nikoli ni nehal trenirati. Italijanski novinarji ga niso pozabili, spremljali so ga na vsakem koraku. Med drugim so ga obiskali tudi na višinskih pripravah na več kot 2700 metrov visokem prelazu Stelvio . Prav na tem vzponu je leta 2005 zaradi želodčnih težav izgubil rožnato majico in s tem tudi možnosti za zmago na tistem Giru. "Žena in hčerka me razumeta in povsem podpirata, čeprav ne moreta biti z mano. Tukaj sem, da treniram, ne pa, da obujam spomine. Garam, ker se želim oddolžiti," je novinarjem na Stelviu povedal Basso, ki je potrdil, da trenira tako trdo kot še nikoli: "Ko sem bil sam na kolesu, sem imel marsikdaj občutek, kot da bi bil na dirki in v samostojnem pobegu. Seveda oblečen v majico vodilnega kolesarja. Zdaj imam cilj, ki ga moram uresničiti. Vsem moram dokazati, da so bile moje zmage dosežene na pošten način. Prepričan sem, da navijačev ne bom razočaral."

 
 

Komaj čakam dan, ko se bom vrnil in si na dres spet pripel startno številko.

Ivan Basso

 
Zdaj bo imel priložnost, da spet pokaže tisto pripravljenost, s katero je na najtežjih vzponih sledil tudi Lanceu Armstrongu. "Komaj čakam dan, ko se bom vrnil in si na dres spet pripel startno številko," je še povedal Basso, ki za vrnitev na dirke ne bo čakal naslednje sezone. Nastopil bo že dva dni po tem, ko mu bo potekel suspenz, torej 26. oktobra na enodnevni dirki na Japonskem : "Prvih kilometrov se že veselim. To bo zame nova kariera."


Na Giru lahko pričakujemo zanimive dvoboje med Bassom in Armstrongom. © EPA

 
Giro in Vuelta?
Kako močno si 30-letni Basso, ki je podpisal dveletno pogodbo z Liquigasom , želi vrniti na sam vrh, dokazuje tudi število kilometrov, ki jih je s kolesom prevozil v tej sezoni. Pravi, da jih je naredil več kot 30.000. Njegov menedžer Giovanni Lombardi pa je dodal, da je treninge pogostokrat poskušal približati težkim etapnim dirkam, tako da je veliko časa preživel tako na vzponih kot tudi na kolesu za vožnjo na čas. Seveda je vprašanje, na katerih dirkah bo Basso sploh lahko nastopil. Na domačem Giru bo skoraj zagotovo dobrodošel, na Dirki po Franciji pa bolj težko, zato so iz Liquigasa že sporočili, da si želijo, da bi njihov glavni mož tam nastopil leta 2010.

"Moj glavni cilj je spet obleči rožnato majico. Po Giru bo sledil počitek in priprava na drugi del sezone. Nastopil bom na Vuelti in se tako na najboljši način pripravil na SP v Mendrisiu," je o načrtih za naslednjo sezono še povedal Basso, ki se bo očitno prav na domači pentlji moral soočiti z velikim Armstrongom: "Na Giru bo on zagotovo prvi favorit." Očitno pa je Giro iz leta v leto bolj priljubljen, saj je tudi zmagovalec francoske pentlje Carlos Sastre pred dnevi sporočil, da bo v naslednji sezoni dirkal tudi v Italiji in bo tako izpustil domačo Vuelto.

 

Moštva, za katera je vozil Basso

1999–2000: Riso Scotti
2001–2003: Fassa Bortolo
2004–2006: Team CSC
2007: Discovery Channel
2009: Liquigas

Prav zanimivo bo torej videti, kako bodo Bassa, ki se 24. oktobra po odsluženi kazni vračav  kolesarsko karavano, v svoje vrste sprejeli tako kolesarji kot tudi vsa kolesarska javnost. Na letošnjem svetovnem prvenstvu v italijanskem Vareseju smo lahko videli kar nekaj plakatov, na katerih so navijači poudarjali, da se Basso vrača, v deželi naših zahodnih sosedov ga torej očitno komaj čakajo, kako pa bo sprejet drugje po Evropi, predvsem v Franciji, pa bomo lahko videli že v naslednji sezoni.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.