Šport
28 ogledov

Ivan Grozni zmlel tekmece

1/8
Žurnal24 main
Izredno zahtevno 15. etapo kolesarske dirke po Italiji od Mester do Monte Zoncolana je dobil domačin Ivan Basso. Vodstvo v skupnem seštevku je zadržal Španec David Arroyo.

Kolesarji na dirki po Italiji so se spopadli z izredno zahtevno, 222 kilometrov dolgo 15. etapo od Mester do Monte Zoncolana. Zmagal je Italijan Ivan Basso (Liquigas) pred Avstralcem Cadelom Evansom (BMC) in Italijanom Michelejem Scarponijem (Androni Giocattoli). Skupno vodstvo je zadržal Španec David Arroyo (Caisse d'Epargne).

V nedeljo je kolesarje na italijanski pentlji pričakala ena najtežjih etap, kjer so morali vsi po opravljenih 222 kilometrih na koncu premagati še enega najtežjih vzponov na Monte Zoncolan. Veliko dela je za Bassa opravila njegova ekipa Liquigas, ki je vseskozi delala zanj in skrbela, da je imel dobro izhodišče pred zadnjim vzponom.

V tednu, ki je pred kolesarji, je Liquigas zdaj poln samozavesti, medtem ko so vsa ostala moštva pod velikim pritiskom, kako preprečiti italijanskemu kolesarju zmago na tokratni pentlji. Po prostem dnevu, ki sledi v ponedeljek, bo nekaj kart znova premešala gorska vožnja na čas, ki bo že pokazala, kdo je tisti, ki bo na koncu ciljno črto lahko prečkal med prvimi. Basso sicer še ni v roza majici vodilnega, v nedeljo je z zmago z osmega mesta napredoval na tretje, a deluje prepričan, da mu končna zmaga lahko uspe. Vodstvo je zadržal Španec Arroyo, ki ima pred Bassom tri minute in pol prednosti.

"To je zame fantastičen dan, najboljši, odkar sem se znova vrnil na kolo. Res sem vesel, kaj sem storil, v prvi vrsti pa se moram seveda zahvaliti ekipi, ki je naredila večino dela in me 'vlekla' preko sto kilometrov. Bilo je izredno težko, a ko se lotiš vrha, kot je Zoncolan, ne razmišljaš o ničemer drugem kot o tem, kako ga moraš napasti popolnoma koncentriran. Zdaj želim le uživati v zmagi in si nato odpočiti. Čaka nas še veliko naporov," je po zmagi povedal Basso, ki je na zadnji vzpon krenil prepričljivo in se zasledovalcev otresel enega za drugim.

Edini slovenski kolesar Gorazd Štangelj (Astana) je 15. etapo končal kot 61., za zmagovalcem je zaostal nekaj več kot 22 minut. Skupno je Štangelj 99., za vodilnim Arroyjem pa zaostaja 2:08:28 ure.

Kolesarska dirka po Italiji, 15. etapa:

1. Ivan Basso (Ita/Liquigas) 6;21:58
2. Cadel Evans (Avs/BMC) + 1:19
3. Michele Scarponi (Ita/Androni Giocattoli) + 1:31
4. Damiano Cunego (Ita/Lampre) + 1:58
5. Aleksander Vinokurov (Kaz/Astana) + 2:26
...
61. Gorazd Štangelj (Slo/Astana) + 22:35

Kolesarska dirka po Italiji, skupni vrstni red:

1. David Arroyo (Špa/Caisse d'Epargne) 67;48:42
2. Richie Porte (Avs/Saxo Bank) + 2:35
3. Ivan Basso (Ita/Liquigas) + 3:33
4. Carlos Sastre (Špa/Cervelo) + 4:21
5. Cadel Evans (Avs/BMC) + 4:43
...
99. Gorazd Štangelj (Slo/Astana) + 2;08:28

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.