Šport
60144 ogledov

Ivanišević: "Ta človek mi je uničil življenje"

Ivanišević Profimedia
Nekdanji hrvaški tenisač je spregovoril o Novaku Đokoviću in svojem največjem nasprotniku.

Najboljši teniški igralec na svetu Novak Đoković je na nedavno končanem OP Francije osvojil rekordni 23. veliki turnir in je na pol poti do koledarskega grand slama, s čimer bi postal prvi tenisač po Rodu Laverju (1962, 1969), ki bi v eni sezoni osvojil vse štiri največje turnirje.

Đoković je pred OP Francije zmagal že na OP Avstralije in bo nesporni prvi favorit na prihajajočem Wimbledonu, kjer bo lovil že svojo osmo lovoriko na sveti travi. Če mu bo uspelo, ga bo od koledarskega grand slama ločila samo še zmaga OP ZDA, kjer je doslej zbral tri naslove, šestkrat pa je izgubil v finalu.

Srb se je s koledarskim grand slamom spogledoval že leta 2021, a ga je takrat v finalu turnirja v New Yorku gladko premagal Rus Danil Medvedjev.

O možnostih varovanca, da bi se v letu 2023 postavil ob bok velikemu Laverju, je za hrvaške medije spregovoril njegov trener Goran Ivanišević.

Ivanišević | Avtor: Profimedia Profimedia
"Še preden sem postal trener, sem napovedal, da bosta Đoković in Nadal prehitela Federerja. To se je tudi zgodilo. Nadal ni igral v Parizu, toda on je velik borec. Če se bo vrnil, bo nevaren. Ne vem, kje je meja za Novaka. Lepo bi bilo, če bi osvojil koledarski grand slam. Telo mu dobro služi. Zdrav je, pripravljen in osredotočen tudi," je povedal nekdanji zmagovalec Wimbledona (2011) in razkril, zakaj se z Đokovićem tako dobro ujameta.

"Pomembno je, da govoriva isti jezik. Balkanska mentaliteta mi pove, kakšen bo njegov naslednji korak. Balkanca lahko trenira samo Balkanec. Težko je reči, kateri je njegov najljubši grand slami, vsak je po svoje poseben. Zadnji Roland Garros si bomo zapomnili po rekordu."

In kako bi izgledal dvoboj Đokovića in Ivaniševića? "Z veseljem bi igral proti njemu. Verjetno bi izgubil, izid pa bi bil odvisen tudi od podlage. Bilo bi zelo zanimivo," je dejal Hrvat in besedico namenil še svojemu nekdanjemu rivalu.

"Kar zadeva mojo kariero, bi drugače igral proti tistemu nesrečnemu Samprasu (Peteu, op. a.). Uničil mi je življenje. Nekatere finale bi moral drugače igrati proti njemu."

Sampras je Ivaniševića premagal v dveh finalih Wimbledona (1994, 1998), skupno pa je dobil 12 od 18 medsebojnih obračunov. Hrvat je imel na začetku njunega rivalstva zelo dobro razmerje zmag in porazov, dobil je namreč pet od prvih sedmih dvobojev, v drugi polovici 90. let pa je bila premoč na strani Američana, ki je pred pelomom tisočletja nanizal pet zaporednih zmag proti Ivaniševiću.

Sampras Ivanišević | Avtor: Epa Epa

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.