Šport
36 ogledov

Iz Maribora preko Rusije do Afrike

Dedić je postal veliki junak slovenske reprezentance. (Foto: Saša Despot)
1/11
Žurnal24 main
Na zadnji postaji slovenske reprezentance na poti do JAR so varovanci Matjaža Keka na povratni tekmi dodatnih kvalifikacij v Ljudskem vrtu premagali rusko reprezentanco z 1:0.

Zmaga je Sloveniji prinesla šele drugo uvrstitev na nogometno svetovno prvenstvo. Veliki junak je bil Zlatko Dedić, ki je ruskega vratarja Akinfejeva premagal v 44. minuti. Rusi so poraz slabo prenašali in ob koncu tekme izgubili živce: tekmo so tako končali zgolj z devetimi igralci. Po koncu dvoboja se ruski strateg Guus Hiddink ni udeležil novinarske konference. Po tekmi se je slavje v Mariboru začelo: zbrane je na proslavljanju nagovoril tudi predsednik države Danilo Türk, ki je takrat izrekel zgodovinske besede: ''Šampioni, šampioni!''

"Naše želje, cilji, sanje so se uresničili. Tekma bo ostala zapisana v zgodovini slovenskega športa. Fantom se globoko priklanjam in jim privoščim vsako sekundo slavja," so bile prve besede takrat 48-letnega Mariborčana po njegovi največji trenerski zmagi.

Povratna tekma dodatnih kvalifikacij za SP v JAR:

Slovenija : Rusija 1:0 (1:0)
Dedić (44)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.