Šport
15 ogledov

Iz Safine naredil številko 1

Željko Krajan in Dinara Safina bosta poleti obiskala turnir v Portorožu. Žurnal24 main
Sodelovanje hrvaškega teniškega trenerja Željka Krajana in teniške igralke Dinare Safine je Rusinjo privedlo do prvega mesta na teniški lestvici WTA.

30-letni trener iz Varaždina, Željko Krajan, je najmlajši trener v teniški karavani WTA. Prav po njegovi zaslugi se je trenutno najboljša teniška igralka na svetu, Rusinja Dinara Safina, iz povprečja dvignila na sam vrh. Željko Krajan je spregovoril za Žurnal24.

Kako je prišlo do sodelovanja med vami in Dinaro Safino?
Vsega je kriv Ivan Ljubičić, ki ima istega menedžerja in zastopnike kot Safina. Konec leta 2007 se je odločila zamenjati trenerja. Želela je poskusiti nekaj novega. Ko so zastopniki spraševali Ivana, če jim lahko koga priporoči, se je spomnil name in tako se je vse skupaj začelo.

Lahko bi rekli, da ste prav vi največ pripomogli k tako strmemu vzponu Safine. Pod vašim vodstvom je postala številka 1 na svetu. Kaj ste naredili?
Veliko igralk ima podobne težave. Safina je že od otroštva veljala za velik talent. Ko je bila mlajša, je živela v senci brata Marata. Hitro se je prebila med najboljše igralke na svetu. Že pri 18 letih je bila v top 20, višje pa ni šlo. Ana Ivanović in Jelena Janković, s katerima je bila povsem enakovredna, sta v letu 2007 zelo hitro napredovali, pridobili na samozavesti, verjeli v svoje udarce in kar je najpomembneje, zmagovali. Safini na drugi strani ni šlo. Da je bila v krizi, je bila zame pravzaprav dobra stvar. Začela sva od začetka, se pogovorila. Sprejela je vsak moj predlog.

Željko Krajan je Dinaro Safino iz povprečja dvignil na sam vrh. © AFP

 
V pogovoru za Eurosport po Roland Garrosu je Safina dejala, da imate popolnoma drugačen stil treninga kot preostali trenerji. Niste želeli popravljati tistega, česar ne dela dobro, pač pa jo narediti najboljšo v tistem, v čemer je dobra. Je to vaš ključ do uspeha?
Dinara je bila pri 22 letih že izdelana igralka. Pri takih igralkah ne moreš spreminjati tehnike, določene stvari lahko le izboljšaš. Delala sva predvsem na tehniki. Veliko trenerjev poskuša iz igralca narediti drugega igralca, kar je praktično nemogoče. Trener je toliko dober, kolikor se je zmožen prilagoditi igralcu.

Dinari še vedno manjka grand slam turnir. Mnogi ji zato očitajo, da je nezasluženo številka 1 na svetu. Je Dinara s tem obremenjena?
Pritisk je prisoten, vendar je popolna neumnost, če kdo pravi, da Dinara ni najboljša na svetu zato, ker nima osvojenega grand slama. Tenis igra 53 tednov v letu, ne izpušča turnirjev kot nekatere druge igralke, ki želijo le braniti točke na določenih turnirjih, in je kljub napornemu ritmu stalno v vrhu. Pritisk je bil, po vseh uspehih in osvojenih mastersih pa je malo lažje. Izgubila je finale Pariza, vendar nima smisla iz tega delati tragedije. Še veliko možnosti za zmago na grand slamu bo imela.

Pred vami je turnir v Wimbledonu. Kateri grand slam si Safina najbolj želi in katerega si vi želite osvojiti z njo?
Povsem vseeno mi je. Največje možnosti so na betonu, torej na US Openu. Igra na travi ji ne leži preveč, zato tudi ne pričakuje veliko od Wimbledona. Morda je prav to dobro, da bo zaigrala bolj sproščeno. V Wimbledonu največ možnosti dajem sestrama Williams, ki na travi prevladujeta.

Priprave na US Open bosta začela v Portorožu. Kako to, da se je Safina odločila za nastop v Sloveniji?
Dinara je obvezana igrati vsaj en turnir nižje kategorije na pol leta. V tem delu sezone so na izbiro turnirji v Istanbulu, na Švedskem in v Avstriji. Pred ameriško turnejo ima prednost turnir na betonu, na katerem se igra v Portorožu. Portorož tudi meni najbolj odgovarja. Tam sem veliko igral in dobro poznam, kakšni so pogoji za delo. Glede na to, da nikoli ni slišala za Portorož, je na začetku nekoliko dvomila. Ko sem ji pojasnil, kako je tam v resnici, je nastop takoj sprejela.

Željko Krajan je bil najvišje na lestvici ATP leta 2002, ko je zasedal 88. mesto. © Reuters

 

Kako se sporazumevata? Slišali smo, da govorite tudi rusko.
Rusko ne govorim ravno briljantno. Sam sem imel za trenerja Rusa, nekaj sem se naučil, veliko razumem, govorim malo manj. Sporazumevava se v angleščini. Tudi ona veliko trenira s Hrvati in se je jezika že skoraj naučila.

Ste najmlajši trener v karavani WTA. Kako sodelujete z ostalimi trenerji, recimo očetom sester Williams? So muhasti ali se da z njimi sodelovati?
Očeta sester Williams in Marije Šarapove sta posebna primera. Zelo sta izolirana, nedostopna. Nista nekomunikativna, vendar se ne gibljeta v naših krogih. Prideta, naredita svoje in gresta. Obstajajo trenerji, ki menijo, da sem imel z Dinaro srečo, da sva uspela, in so trenerji, ki so me dobro sprejeli in spoštujejo moje delo, o katerem menijo, da je strokovno.

V kakšnih odnosih ste z bratom Dinare Safine, Maratom?
V dobrih. Poznava se že od 12. leta. Velikokrat gremo skupaj na večerjo, se pogovarjava, nisva pa najboljša prijatelja.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.