Šport
37 ogledov

Izgubil obe nogi, a od športa se ni poslovil

alex zanardi EPA
Italijan Alex Zanardi je pred več kot desetletjem po nesreči na dirki serije nascar izgubil obe nogi. Zanardi, ki je nekaj let preživel tudi v karavani formule ena, pa ni vrgel puške v koruzo. Poleti bo na paraolimpijskih igrah v Londonu nastopil kot para-kolesar.

Alex Zanardi je v poznih devetdesetih pet let nastopal v formuli ena, nato pa leta 2000 mesto prepustil Jensonu Buttonu in se podal novim izzivom naproti. Začel je nastopati v nascarju, kjer dirkači prav tako dosegajo hitrosti krepko preko 300 kilometrov na uro. ''Če bi postal invalid, bi se verjetno ubil,'' je takrat govoril nič hudega sluteči Italijan.

Tragedija se je zgodila nekega usodnega popoldneva leta 2001. Zanardi se je na prejšnjih dirkah mučil s svojim dirkalnikom, vse do dirke blizu nemškega Brandenburga, kjer je bil trinajst krogov pred koncem uvrščen na prvo mesto. Pri izvozu iz boksov je zapeljal v gnečo, kjer pa je s hitrostjo 322km/h naletel na Kanadčana Alexa Taglianija. ''Dirkalnik se je prepolovil na dva dela. En del mene je ostal noter, drugega pa je odneslo,'' je povedal Zanardi. Izgubil je kar tri četrtine krvi in se prebudil šele po osmih dneh. Po spoznanju, da je ostal brez obeh nog, je dejal: ''Še vedno imam ženo in sina.'' Že leto kasneje je ponovno sedel v dirkalnik, ki so ga posebej zanj priredili s povečanjem količine ročnega nadzora. Kmalu pa je našel strast v novi športni disciplini - para-koelsarstvu - na kateri bo nastopil tudi na olimpijadi v Londonu. ''Nesrečo sem spreobrnil v veliko zmago. O tem bom govoril svojim vnukom in prijateljem,'' je dodal Italijan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.