Šport
15 ogledov

Izgubil se je zmagovalni plošček

Anže Kopitar prihod povratek Brnik Boštjan Tacol
Anže Kopitar je bil že pred letošnjo sezono eden najboljših in najprepoznavnejših slovenskih športnikov. Junak Slovenije se je teden dni po velikem uspehu vrnil v domovino. Medtem pa ekipa iz mesta angelov še vedno išče pogrešani zmagovalni plošček.

Sreda, 20. junij, je bila za slovenske ljubitelje hokeja velik dan. V domovino se je vrnil Anže Kopitar, ki je dober teden pred tem dosegel enega največjih uspehov v slovenski športni zgodovini in osvojil Stanleyjev pokal v severnoameriški ligi NHL. Kopitar si je po sprejemu najbolj vnetih navijačev že na brniškem letališču vzel čas tudi za slovenske predstavnike sedme sile, ki so želeli izvedeti čim več podrobnosti o tem, kako so Anže in Kralji doživljali pot do največjega uspeha v zgodovini kluba.

"Končal sem z 20 točkami v 20 tekmah. Je bilo kar v redu, lahko bi bilo še bolje, lahko pa tudi slabše, a jaz sem zadovoljen," je o osebnem prispevku – skupaj s kapetanom Dustinom Brownom sta si razdelila naslov najboljšega strelca v končnici – skromno dejal 24-letni Hrušičan. Že na krajšem sprejemu na letališču se je zahvalil navijačem oziroma se jim skorajda opravičil, ker so zaradi njega bolj malo spali, zahvalo pa je nato ponovil še enkrat: "Vsem se moram zahvaliti, da so vstajali ob dveh zjutraj in gledali tekme in me konec koncev podpirali. Vem, da to ni lahko, ker sem pred nekaj sezonami tudi sam poskušal vstajati in sem velikokrat zaspal, pa je konec koncev moja služba, da gledam tekme in se še kaj naučim. Takšnega spremljanja in podpore ne pozabiš, ker je res nekaj posebnega."

Ozrl se je tudi na končnico, ki so si jo s soigralci dobesedno prigarali v zadnjih krogih rednega dela: "Težko je reči, kako sem občutil končnico. Med njo je ritem tako zgoščen, osredotočen moraš biti na delo, ki ga opravljaš, in se pripravljati na naslednje tekme. Naši trenerji so opravili dobro delo, da so nas pripravili za vsako naslednjo tekmo, za vsak trening posebej. Vse podoživiš na koncu, ko se lahko ozreš nazaj. Bilo je res nepopisno."

Izkušnje so naredile svoje

Sam je prvič zaigral v končnici pred dvema letoma, tako da je lahko naredil primerjavo z letošnjim, uspešnejšim nastopom: "Pred dvema letoma smo bili v končnici, a tri četrt ekipe še nikoli ni odigralo nobene tekme v njej. Izkušenj ni bilo, na drugi strani je bil Vancouver dovolj izkušen in serije nismo mogli končati. To nam je dalo izkušnje za naprej in letos so prišle prav."

Stanleyjev pokal so sanje vsakega hokejista

O tem, kaj mu pomeni Stanleyjev pokal, pa je bil povsem jasen: "To je želja vsakega mladega igralca, ko začne igrati. Pa si lahko iz Švedske, Kanade, Amerike ali pa iz Slovenije, to je največja nagrada, ki jo lahko dobiš, to so sanje vsakega otroka." Obenem je dodal, da še niso povsem dojeli doseženega: "Težko je. Nekaj časa potrebuješ, da se zaveš, kaj si naredil. Vsakič, ko smo se dobili, smo se kar debelo gledali, da smo zdaj na vrhu sveta. A naša parada in takšni sprejemi, kot smo ga doživeli tukaj, ti pomagajo, da se vsega zavedaš."

Kopitar je podoživel tudi trenutek, ko je bilo njemu in soigralcem dokončno jasno, da so prvaki: "Ko smo dali peti gol in so bile do konca tri minute, pa zatem takoj šestega. Težko je bilo, ker veš, da je v bistvu že vsega konec, a moraš še igrati. Težko je zadrževati veselje, utrujen si, hočeš takoj proslavljati ... A ko so bile na semaforju same ničle, je bil občutek zelo dober."

Zadnja zmaga je vedno najtežje prigarana

Nenapisano pravilo o najtežji četrti zmagi v takšnih serijah se je potrdilo tudi tokrat; Kralji so vodili s 3:0, pa dovolili znižanje na 2:3. "Četrta je zmeraj najtežja. Druga ekipa ve, da nima česa izgubiti in da lahko gre samo na bolje. A konec koncev nihče ne vpraša, kakšen je bil izid serije, ampak samo, ali si zmagal ali ne. Tudi na četrti in peti tekmi nismo igrali slabo, Brodeur je pač vrhunski vratar. So zelo dobra ekipa in nihče ni pričakoval, da bo izid 4:0. Vedeli smo, da smo zelo dobri, in tudi če bi nam decembra nekdo rekel, da bo 3:2 v zmagah in se bomo vrnili v Staples Center, bi takoj podpisali. Na koncu smo vse opravili z odliko."

Hokejisti Kraljev so poskrbeli tudi za vročico v kalifornijskem mestu, ki kljub neuspehu košarkarjev ni bilo prikrajšano za junijske športne dogodke. "Ker so Lakers in Clippers kar zgodaj izpadli iz končnice, smo bili mi edina preostala ekipa v mestu. Tako se je prepoznavnost malo povečala, tudi evforija je bila velika, vsi so se vozili z zastavicami na avtomobilih, tako da je bilo lepo videti," je o tem dejal slovenski hokejski zvezdnik.

O tem, kaj si bo kot najlepši trenutek finalne serije najbolj zapomnil, pa je bil Kopitar kratek in jasen: "Moj gol na prvi tekmi finala bo kar na vrhu. Vsak otrok, ki igra na dvorišču ali na kakšnem jezeru, se pretvarja, da igra v finalu Stanleyjevega pokala in zabije odločilni gol. Ta trenutek bo za vedno ostal z mano."

Kje je zmagovalni plošček iz Staples Centra?

Malo za šalo, malo zares: potem ko so hokejisti Los Angelesa s slovenskim zvezdnikom Anžetom Kopitarjem na čelu zmagali v ligi NHL, so dobili vse, kar je v tem tekmovanju mogoče dobiti, predvsem pa Stanleyjev pokal. Le nečesa nimajo, ploščka, s katerim so končali odločilno šesto tekmo.  Kot poroča ameriški portal ESPN, so v vodstvu Kraljev sprožili pravo iskalno akcijo, da bi odkrili, kam je izginil plošček, ki je bil na ledu v trenutku, ko je sirena oznanila konec šeste tekme v Staples Centru in se je začelo veliko slavje.

Po ogledu posnetkov tekme z New Jersey Devils so ugotovili, da je poraženec iz ekipe Vragov Patrik Eliaš spretno "pobasal" plošček v svojo rokavico, medtem ko so bili domači igralci zelo zaposleni s proslavljanjem prvega naslova prvaka v 45 letih. Eliaš se je nato rokoval s tekmeci, zatem pa enemu od navijačev podaril svojo palico. Iz posnetkov pa ni razvidno, ali je tudi plošček končal na tribuni. Za njim se je nato izgubila vsaka sled. Ko so o tem pobarali tudi klub iz Newarka, so iz tabora poražencev finala NHL sporočili, da ne vedo nič o skrivnostni poti ploščka, da pa se bodo o tem pozanimali.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.