Šport
80 ogledov

Izjemen uspeh slovenskih odbojkarjev

odbojka
1/7
Saša Despot
Izbranci Slobodana Kovača so prepričljivo slavili v finalu drugega razreda svetovne lige.

Evropski podprvaki so se v finalu pomerili z Japonci, z reprezentanco, ki jih je edina v tej sezoni premagala. Odbojkarji iz dežele vzhajajočega sonca so slavili na domačem turnirju, tokrat pa proti Sloveniji niso bili niti blizu uspeha. Slovenci so slavili s 3:0 (17, 24, 17) v nizih.

V zadnjih dneh se je sicer veliko govorilo predvsem o spremembi formata tekmovanja v svetovni ligi, ki bi Slovencem zaprla vrata igranja med najboljšimi reprezentancami na svetu. Po novem formatu bi igralo 16 reprezentanc, ne glede na rezultate letošnjega tekmovanja, pa naj bi imele za naslednjih sedem let nastop zagotovljene reprezentance ZDA, Brazilije, Argentine, Italije, Poljske, Srbije, Francije, Nemčije, Rusije, Irana, Kitajske in Japonske, za naslednje leto pa Kanade, Avstralije, Bolgarije in Južne Koreje, brez tekmovanja naj bi tako ostale še nekatere zelo dobre evropske reprezentance, kot so Belgija, Nizozemska, Češka in Slovaška.

"Po zagotovilih vodstva CEV ta še ni prejela nobenih uradnih informacij in tudi kakršne koli odločitve doslej še niso bile sprejete. Dobil sem sicer potrditev, da je v prihodnje pričakovati spremembe formata tekmovanja, a v tem trenutku še nihče ne ve, kdaj se bo to zgodilo in v katero smer se bodo stvari odvile. Smo pa vsi enakega mišljenja, in sicer da bi bil to odmik od športa in pomik proti poslu, kar za odbojko zagotovo ne bi bilo dobro," je pred dnevi dejal predsednik Odbojkarske zveze Slovenije Metod Ropret.

Deset zmag na 11 tekmah

Slovenski odbojkarji so sicer v velikem slogu osvojili zaključni turnir v Avstraliji. Po zanesljivi polfinalni zmagi nad Nizozemci so na današnji finalni tekmi v dvorani Carrara Sports Complex na kolena položili še Japonce in si "na terenu" izborili napredovanje v elitno svetovno ligo.

Slovenija, odbojka | Avtor: FIVB FIVB

Izbranci srbskega strokovnjaka na slovenski klopi Slobodana Kovača so v Gold Coastu odmislili morebitne "nadaljnje politične odbojkarske igrice" in na igrišču pokazali vse svoje mišice ter zasluženo osvojili prvo mesto. Na enajstih odigranih tekmah na junijskih turnirjih v južnokorejskem Seulu, japonskem Takasakiju, egiptovskem Kairu in Gold Coastu so dosegli deset zmag, edini poraz pa doživeli v Takasakiju, ko so proti Japoncem izgubili z 2:3.

Izenačen le drugi niz

Finalni obračun so resda odprli z 0:2, a nato povsem zagospodarili na avstralskih tleh in v vseh prvinah igre zasenčili azijske tekmece. Zbranost in motivacija sta bili na najvišji možni ravni, z naravnost brezhibno in zelo poletno predstavo predstavo so bili v prvem nizu vselej za korak ali dva pred Japonci in hitro povedli s 7:3, po njihovem vodstvu z 11:5 pa je japonska klop zahtevala 30-sekundni odmor. A ta ni zaustavila slovenskega naleta. Najvišja slovenska prednost je znašala devet točk (21:12), prvi niz pa so po 24 minutah igre zaključili s 25:17.

Drugi niz je bil veliko bolj izenačen, slovenski odbojkarji so resda povedli s 7:4, a so jim nato Japonci dihali za ovratnik. Slovenci so bili sicer vseskozi v prednosti in so si priigrali lepo prednost treh točk (20:17), vendar so v končnici popustili in tekmecu dovolili, da je znižal razliko na 21:22. Po Kovačevem 30-sekundnem odmoru so Azijci izenačili na 22:22, v prelomnih trenutkih dvoboja pa je bil slovenski blok vselej ob pravem času na pravem mestu, odločilno točko pa je prispeval Alen Pajenk za zmago s 26:24.

Slovenija, odbojka | Avtor: FIVB FIVB

Dejan Vinčić in druščina so tretji niz odprli s 3:0, a so Japonci hitro izenačili na 4:4. Po uspešnem bloku Tineta Urnauta in slovenskem vodstvu z 11:7 je japonska klop zahtevala 30-sekundni premor, a to ni pomagalo. Klemen Čebulj je poskrbel za slovensko vodstvo s 15:9, lepe zaloge točk pa Slovenci vse do konca tekme niso zapravili, po zmagoviti točki Mitje Gasparinija pa tudi osvojili turnir v Gold Coastu, kar je lep obet pred evropskim prvenstvom, ki bo med 25. avgustom in 3. septembrom na Poljskem.

V slovenski izbrani vrsti je k zmagi Gasparini prispeval 15, Čebulj 13, Pajenk in Urnaut pa po 11 točk.

Izjave po tekmi:

Slobodan Kovač: "Mislim, da so se igralci psihično zelo dobro pripravili na zaključni turnir in da smo včeraj in danes odigrali odlično. Japonska nas je premagala, danes pa smo ji to vrnili z obrestmi. Danes smo bili odlični v vseh elementih igre in takšna Slovenija je reprezentanca, ki jo vsi tako radi gledamo. Vsa čast fantom, ki so bili najboljši, vsa čast mojim sodelavcem, ki so odlično pripravili ekipo, tako taktično kot telesno. Videti je bilo, kot da igramo v eni prestavi višje kot Japonci in današnji rezultat je zares izjemen. Na svetovni zvezi je, da zdaj dobro razmisli, kakšne odločitve sprejema in da Slovenijo, ki si je na igrišču priigrala pravico do nastopa med elito, uvrsti v prvo skupino svetovne lige."

Klemen Čebulj: "Pokazali smo, kako uživamo, ko igramo skupaj, kako v nobenem trenutku v igri ne popuščamo. V tej svetovni ligi smo zares pokazali našo najboljšo odbojko in zelo sem zadovoljen z odzivom ekipe, kako smo stopili skupaj in nismo popustili niti v enem trenutku. Če pogledamo nazaj, kako smo začeli to pot, bili na treh kontinentih, menjali časovne pasove… tudi to nam je dalo posebno energijo in odločenost, da se ne oziramo na utrujenost. Res fantastično smo igrali in stopnjevali formo do zaključnega turnirja in pokazati, da ne sodimo v drugo skupino, ampak v prvo in da sodimo med najboljše reprezentance. In to, kar se je dogajalo, da so že sredi tekmovanja objavljali, da ne bo možno napredovati v prvi razred, je zelo nekorektno do vseh ekip. Mislim, da bomo imeli glede tega veliko povedati."

Mitja Gasparini: "Mislim, da smo se danes res lepo razumeli v igrišču in pokazali skoraj vse kar znamo. Ni bilo dvoma o zmagovalcu, ves čas smo igrali z mislijo, da moramo zmagati in uspelo nam je. Slovenija je imela vedno potencial, smo pa potrebovali čas in izkušnje, zrastli smo v samozavesti, v igri, znamo držati koncentracijo skozi cel turnir, skozi vse tekme, kar je super in kar znajo najboljše reprezentance. In zdaj to uspeva tudi nam."

Alen Pajenk: "Veselje vsekakor je. Že zelo dolgo smo vedeli, kam spadamo in kam si želimo in mislim da smo to danes, na tem finalu, zelo dobro pokazali. Japonce smo dobesedno razorožili, niso imeli nikakršnih idej, kako igrati proti nam. Lahko rečem, da je bila to naša najboljša predstava v svetovni ligi. Prej nam je mogoče manjkala samozavest v končnicah, ko nismo bili dovolj odločni. Ne bom rekel, da smo bili premladi, a se nam enostavno ni izšlo. Zdaj že kar nekaj časa igramo skupaj, vemo, kaj zmoremo in temu sledimo."

Komentarjev 1
  • partizanka 10:50 25.junij 2017.

    ponosni smo na vas. Vam Cerar ni čestital?