Šport
20 ogledov

Izjemni Newton prvi izbor nabora 2011

1/12
Žurnal24 main
Cameron Newton je postal prvi izbor nabora 2011 za ligo NFL. Podajalec, ki zna tudi teči, z univerze Auburn bo igral za Carolino Panthers. Nabor je zaznamoval protest navijačev proti lockoutu.
Najlepše Camove akcije v zadnji sezoni poglejte v dodanem videu. Res je izjemen! A v NFL je nivo igre mnogo večji in tako ni nujno, da bo temu kos.

Zgodil se je prvi vrhunec nove sezone profesionalne lige ameriškega nogometa NFL – nabor novincev. Morda tudi edini glede na to, da je zaradi lockouta sezona 2011 še naprej vprašljiva. Carolina Panthers (lani z dvema zmagama najslabša ekipa lige) je imela pravico do prvega izbora in izbrali so najboljšega igralca minule sezone v študentski ligi NCAA Camerona Newtona. 21-letni, 182 centimetrov visoki in 113 kilogramov težki podajalec, ki pa se odlikuje tudi kot tekač (recimo, da ga lahko primerjamo z Michaelom Vickom, Vinceom Youngom ali Timom Tebowom), je v zadnji sezoni študentske lige Auburn Tigersom pomagal do 14 zmag na 14 tekmah, tudi na finalni (na tako imenovani tekmi BCS Champhionship). Dosegel je 30 touchdownov in vrgel le sedem prestreženih podaj. Je tudi dobitnik Heismanove nagrade. "Vau. Stari, res sem vesel. Odleglo mi je, da je konec. Nekaj dni sploh nisem spal," je v prvi izjavi dejal Newton, ki je bil eden od štirih kandidatov, med katerimi so še dan pred naborom kolebali Panthers. "Pripravljen sem, da se šov začne. Ne bi rekel, da se moram dokazati javnosti, dokazati se moram sebi." Cam bo skoraj zagotovo dobil priložnost igranja že v debitantski sezoni.

12 od 32 izborov
v prvem krogu so igralci obrambne linije. Med prvimi 12 so izbrali kar štiri podajalce: Tennesse Titansi Jaka Lockerja, Jacksonville Jaguars Blaina Gabberta, za Minnesoto Vikings, ki išče naslednika Bretta Favra, pa je ostal Christian Ponder. Seznam izbrancev lahko pogledate tukaj.

Izbor igralec v prvem krogu nabora v Radio City Hall v New Yorku je zaznamoval tudi protest navijačev. Sprva so izžvižgali komisarja lige Rogerja Goodella, nato pa so mu začeli vzklikati: "Želimo nogomet, želimo nogomet!" Lahko je le odgovoril: "Strinjam se z vami." Ker lastniki klubov, združenje igralcev in vodstvo lige še naprej ni zbližalo stališč o novi kolektivni pogodbi (delitvi pogače tega devetmilijardnega posla, podaljšanju rednega dela sezone in socialnemu varstvu igralcev po koncu kariere), izbrani talenti ne morejo podpisati pogodb s klubi, ki so jih izbrali. Tudi sicer so vse ostale aktivnosti v ligi (trening, podpisovanje s prostimi igralci ...) ustavljene. Temu se reče lockout ali nočna mora vseh ljubiteljev ameriškega nogometa.

Lanskoletni dobitnik Heismanove nagrade tekač Mark Ingram (Alabama) je bil izbran kot 28. in bo zaigral za lanske prvake New Orleans Saints. Dosedanji prvi tekač Svetnikov Reggie Bush (tudi on je pred leti dobil Heismana) je morda malo užaljen na twitterju po naboru zapisal: "Bilo je lepo, New Orleans." Vendarle je težko verjeti, da bi ga Ingram že kar takoj izrinil iz prve postave.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.