Šport
21 ogledov

Izkušeni Risi z razlogom optimistični

hokej Slovenija Saša Despot
Konec tedna se začenja svetovno prvenstvo v hokeju. Tokrat tudi s Slovenijo, ki se po letu premora vrača na sceno med 16 velikih.

Kot vselej bo prvi cilj Slovenije obstanek v družbi najboljših, potihoma pa, tudi zaradi udeležbe svojega najboljšega hokejista in edinega člana ekipe iz NHL Anžeta Kopitarja, v Ostravi upa še na kaj več.

Postava Slovenije je v precejšnji meri podobna tisti iz lanskega Sočija, ki se ga hokejisti in ljubitelji tega športa še kako radi spominjajo. Takrat je Slovenija presenetila vse po vrsti in prišla do četrtfinala. Ker so bili lani Slovenci po slovesu na Švedskem 2013 še člani drugega kakovostnega razreda, je bilo to še večje presenečenje, a so izbranci Matjaža Kopitarja kmalu potrdili, da ne želijo prav dolgo imeti tega statusa in so si že aprila zagotovili vrnitev med najboljše.

Zdaj prihaja maj 2015 in z njim nov izziv. Osmič bo Slovenija igrala med elito najboljših (po Švedski 2002, Finski 2003, Avstriji 2005, Latviji 2006, Kanadi 2008, Slovaški 2011 in Švedski 2013), tokrat tudi s svojim najmočnejšim adutom  Kopitarjem. Slovenski zvezdnik iz NHL je tokrat predčasno končal sezono s kralji, po krajšem premisleku pa se je kljub izzivom v zasebnem življenju odločil, da bo sodeloval tudi na SP, ki bo zanj skupno četrto, a šele drugo po Halifaxu 2008.

Zbrana celotna postava iz Sočija, manjka le Rodman

Njegov oče in selektor je sestavil preizkušeno ekipo, v kateri je le nekaj igralcev, ki niso bili v Sočiju. Bržčas bo najbolj pogrešal poškodovanega Davida Rodmana, sicer pa lahko računa na vse tiste, ki so se lani v Rusiji predstavili hokejskemu svetu v tako lepi luči, od preizkušenega prvega vratarja Roberta Kristana, do branilcev Blaža Gregorca, Mitje Robarja, Aleša Kranjca, Andreja Tavžlja - nanj so v reprezentanci čakali najdlje, saj je tekmovanje končal šele pred dnevi, le nekaj dni manj je bil klubsko aktiven vratar Luka Gračnar -, pa članov prvega napada Robert Sabolič-Rok Tičar-Žiga Jeglič, aduta iz ruske KHL Jana Muršaka in izkušenega kapetana Tomaža Razingarja. Iz obubožane in vse manj konkurenčne domače klubske scene je tokrat zraven le Aleš Mušič iz ljubljanske Telemach Olimpije.

hokej Slovenija | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Slovenija ima za sabo pestro zgodovino nastopov na najvišji ravni. Nekateri iz sedanje starejše generacije so bili leta 2001, ko je Sloveniji prvič uspel veliki met, še v vlogah mladih upov. Do lanske Južne Koreje, ko se je Slovenija spet uvrstila nazaj - tako kot severni sosedje Avstrijci ima slovenska izbrana vrsta smolo, da je ob državah s precej širšo bazo hokejistov velikokrat prav na robu obeh kakovostnih razredov - pa so sledili številni vzponi in padci, igralci pa postali izkušeni nosilci igre.

Preskokov med skupinama že vajeni

V slovenskem taboru upajo, da bo letošnja Češka spet znanilec "dvojčka", dveh prvenstev v zaporednih letih, na katerih nastopa Slovenija. To ji je uspelo v letih 2002 in 2003 ter 2005 in 2006, medtem ko so bile poznejše akcije med elito enoletne, potem pa so se morali Slovenci spet vračati. Rutino selitev iz nekdanjih skupin A v B in obratno so prekinili le v letih 2009 in 2010, ko so bili dvakrat zaporedoma v drugem razredu.

Letošnje priprave je selektor Kopitar začel že zgodaj, najprej s tistimi igralci, ki so prvi končali klubsko sezono, s posamičnimi treningi, skupne priprave pa so začeli pred slabim mesecem dni. Ker niso želeli preveč zasičenosti, so se sredi priprav tudi selili, z Jesenic v Ljubljano, opravili pa so tudi pet prijateljskih tekem. Vseh pet, resda so vse razen z Avstrijo opravili proti tekmecem iz nižjih kakovostnih razredov svetovnega hokeja, pa tudi dobili: dvakrat z Japonci, po enkrat pa z Madžari - ti so si medtem sicer pridobili vozovnico za SP elite 2016 -, Hrvati in Avstrijci.

hokej Slovenija | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Cilj je obstanek med elito

S 25 igralci, ki bodo nastopali v Ostravi (kot zadnja sta odpadla napadalec Jaka Ankerst in branilec Jurij Repe) se Slovenija pred SP podaja še v Nemčijo. Tekma v sredo zvečer v Berlinu bo zadnji test za Kopitarja in njegove hokejiste, da bodo videli, kje so po zadnjem delu priprav v zadnjem tednu, obenem pa bodo lahko proti Nemčiji tudi stopnjevali formo pred napornimi tekmami v Ostravi.

Na Češkem jih namreč čaka zahteven projekt. Kar dvakrat bodo igrali dve tekmi v zaporednih dneh, prvi par bo že konec tedna z Belorusijo in Rusijo, a to ne pomeni, da se predajajo vnaprej. Prvi cilj je tako še vedno, da se izognejo osmemu mestu v konkurenci Finske, Rusije, ZDA, Slovaške, Norveške, Belorusije in Danske ter tako ostanejo med elito. Potihoma pa je morda kdo že obkrožil kot tekmovalni dan tudi 14. maj, ko bo v Ostravi dan za četrtfinale.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.