Šport
9 ogledov

Izkušeni zmaji in hitri železarji

Marcel Rodman je kapetan Acroni Jesenic. Železarji se bodo tekmecev v ligi Ebel Žurnal24 main
Pred začetkom sezone v Ligi Ebel sta za Žurnal24 spregovorila kapetana A. Jesenic in T. Olimpije. Marcel Rodman in Tomaž Vnuk o pripravljenosti svojih ekip, okrepitvah, sodnikih in še čem.
 

Preberite še

Legenda: Zvone Šuvak
Video: Jeseničani pred Ligo Ebel
Intervju: Frank Banham

Kakšni so cilji Jesenic v tej sezoni?
Rodman : Vedno si želim dobrega začetka, saj je potem vse veliko lažje. Vsekakor se moramo uvrstiti v končnico Lige Ebel, nato pa velikokrat odloča dnevna forma, navdih ekipe. V končnici se lahko zgodi marsikaj. Vsakdo si želi zmagati. Tudi jaz in drugi fantje v garderobi. Državno prvenstvo pa vsekakor moramo osvojiti.
Vnuk : O njih je zelo težko govoriti. Lani smo imeli fantastično sezono v Ligi Ebel, ki ji je sicer manjkala pika na i, a bo kaj takega zelo težko ponoviti. Želje vsekakor so, vendar pa je pred nami zelo težka naloga. Ni pa nemogoča.

 
 

Verjetno smo najizkušenejša ekipa v ligi. Naša starost nam lahko zelo koristi, hkrati pa je lahko tudi slabost. Ritem bo zelo naporen.

Tomaž Vnuk, kapetan Tilie Olimpije

 
Ste zadovoljni s pripravami na novo sezono?
Rodman : Priprave morajo biti pred vsako sezono kakovostne, saj si vsi želimo dobrega začetka. Skoraj mesec in pol smo že skupaj. Najprej smo imeli treninge zunaj ledene ploskve, v zadnjem mesecu pa že na ledu. Priprave so bile naporne in napoil je čas, da se začnejo prave tekme. Veliko smo naredili pri telesni pripravljenosti, kar pa se taktičnih stvari tiče, bo nekaj malenkosti še treba postoriti.
Vnuk : O tem bi znal kaj več povedati naš trener. Bile so zelo dolge in v bistvu vsi komaj čakamo, da se prvenstvo začne. Šele takrat začne ta ekipa dihati s pravimi pljuči. Vzdušje v moštvu pa je že zdaj odlično.

Tomaž Vnuk je kapetan Tilie Olimpije. Pri ljubljanskem klubu se zavedajo, da bo težko ponoviti uspeh iz prejšnje sezone. © Nik Rovan

 
Kaj so pokazale pripravljalne tekme pred začetkom sezone?
Rodman : Precej stvari je bilo dobrih, nekatere pa so bile slabe. Če bi mi vprašanje zastavili pred tekmama z Linzem, bi dejal, da ne znamo dati gola, zdaj pa je že drugače. Dosegli smo nekaj zadetkov in s tem pridobili samozavest. Igramo v valovih. Na prvih tekmah bomo morali biti konstantnejši.
Vnuk : Te tekme pravzaprav še ne štejejo. Nekateri so na njih bolj motivirani, drugi manj. V naši igri je bilo ogromno nihanj, to pa lahko pričakujemo tudi na prvih tekmah v novi sezoni. Tudi pri drugih moštvih se bodo dogajale podobne reči. Verjetno bo po nekaj odigranih kolih tako na vrhu tista ekipa, ki bo najmanj nihala v igri.

 
 

Marsikateri ekipi se lahko med sezono zalomi in bo težko ujela končnico, tam pa lahko preseneti in gre do konca. Favoriti smo pravzaprav vsi.

Marcel Rodman, kapetan Acronija Jesenic

 
Kaj je treba še popraviti tik pred začetkom Lige Ebel?
Rodman : Popraviti moramo predvsem majhne reči, ki se nam dogajajo na ledu. Tekmeci prelahko prihajajo do našega gola, včasih povsem neovirano. Tudi v napadu bomo morali biti v sezoni bolj zbrani.
Vnuk : Predvsem se moramo uigrati. Pripraviti se je treba zlasti na posebne situacije. Torej na igro z igralcem manj ali več na ledu, zaključke tekem, prekinitve. Do začetka sezone se bomo poskušali čim bolje pripraviti, nato pa bomo tudi skozi prve tekme vse tja do končnice poskušali dvigovati formo.

Lani, ko je igral za Dunaj, je pogrešal večne derbije med železarji in zmaji. © Anže Petkovšek

 
Kje so prednosti in kje slabosti vašega moštva glede na tekmece?
Rodman : Imamo zelo dobro drsalno ekipo. To bi lahko zelo dobro izkoristili. Mnogo ekip ima nekoliko starejše igralce, nam pa ne bo treba varčevati z močmi in bomo poskušali s hitro igro zmleti nasprotnika. Imamo štiri napade, tudi mladi so odlični drsalci. Treba jim je zaupati in jim dati pravo priložnost. Slabosti nimamo (smeh).
Vnuk : Verjetno smo najizkušenejša ekipa v ligi. To nam lahko zelo koristi, hkrati pa bi lahko to bila tudi slabost. Te izkušnje so namreč pogojene tudi s starostjo moštva. Ritem bo zelo naporen. Sicer sem prepričan, da smo zelo dobro telesno pripravljeni, vendar nas čakajo tri tekme na teden, ogromno potovanj in zelo težko bo držati visok ritem igranja na vseh tekmah. V tej sezoni bo še nekoliko težje, saj je na sporedu še več tekem kot v prejšnji. Po drugi strani pa se v ekipi že veselimo prvih bojev. V garderobi smo prepričani, da je vseeno lažje igrati na tekmah, kot pa samo trenirati.

Po mnenju Vnuka je prvi favorit ekipa iz Salzburga. © Nik Rovan

 
Kako so na ekipo vplivali odhodi in prihodi nekaterih igralcev?
Rodman : Pri nas je bilo kadrovskih premikov v tem letu pravzaprav zelo malo. Tudi tisti, ki smo prišli v klub, smo tu že bili. Večina igralcev se poznamo že vso kariero. Nekaj je bilo odhodov, vendar je vedno tako, da ni treba veliko razmišljati o tistih, ki jih ne bo z nami na ledu. Tisti, ki smo tukaj, bomo poskušali narediti čim več. Ne preostane nam drugega, kot da si zaupamo in pomagamo med igro.
Vnuk : Bistvenih sprememb ni bilo, saj je jedro ekipe ostalo. Največja sprememba je pravzaprav odhod vratarja Alexa Westlunda, ki pa ga bo mojem mnenju uspešno zamenjal Mike Morrison. Ta je že na treningih pokazal zelo veliko. Sicer je prvič v Evropi, ampak se hitro privaja na naš način igre. Gre za vrhunskega vratarja in prepričan sem, da se v naši sredini počuti zelo dobro. Tudi igralci smo ga – upam, da ima tudi on takšen občutek – dobro sprejeli. V napadu se nam je pridružil še Frank Banham, ki je bil v tej ligi že nekajkrat visoko na lestvici najboljših strelcev. Tudi on bo dobra okrepitev, enako pa velja za Jurija Goličiča.

Salzburg, ki je lani osvojil naslov prvaka v Ligi Ebel, ima letos na papirju najmočnejšo ekipo. © Boštjan Tacol

 
Kdo bo krojil vrh lestvice v novi sezoni Lige Ebel?
Rodman : Med favorite spet spada Salzburg, vendar je težko povedati kaj pametnega. Lani Olimpije nihče ni jemal resno, nato pa je prišla do finala in skoraj osvojila Ligo Ebel. Nekaj podobnega bo tudi letos. Marsikateri ekipi se lahko med sezono kaj zalomi in bo težko ujela končnico, tam pa lahko preseneti in gre do konca. Favoriti smo pravzaprav vsi, razen Albe.
Vnuk : Že v prejšnji je bila liga zelo izenačena in pričakujem, da se bo nekaj podobnega zgodilo tudi letos. Verjetno je prvi favorit vseeno Salzburg, ki ima na papirju najmočnejši igralski kader. Toda že lani so imeli kar precej težav, da so prišli do naslova, letos pa upam, da jih bodo imeli še več in bodo ostali brez lovorike.

Se vam je v prejšnji sezoni zdelo, da avstrijski sodniki malce sodijo v korist svojih klubov, ko se ti merijo s preostalimi ekipami?
Rodman : Ni me strah sodnikov. Lani sem igral za dunajsko moštvo in se mi ni zdelo, da bi bili sodniki nenaklonjeni Jesenicam ali Olimpiji. Menim, da to ni tako velik problem, kot se govori v Sloveniji. Sodnik je lahko le dober ali pa nekoliko slabši. Za vse ekipe enako.
Vnuk : Tudi letos bodo sodili avstrijski sodniki. Morda so se nekatere tekme končale malce drugače, kot bi se sicer, vendar tako pač je.

 

Olimpija in Jesenice v sezoni 2007/08

Olimpija je v končnici prejšnje sezone v Ligi Ebel prišla do finala, kjer jo je z izidom 4:2 v zmagah premagal Salzburg.
Jesenice so se v prejšnji sezoni od lovorike v Ligi Ebel poslovili že v četrtfinalu. Pozneje so osvojili DP.

V Sloveniji obstaja večno rivalstvo med Olimpijo in Jesenicami. Kako bi ocenili možnosti svojega največjega tekmeca?
Rodman : Od Olimpije lahko pričakujemo nekaj podobnega kot lani, saj je večina nosilcev njihove igre ostala v Ljubljani. Res je klub zapustil odlični Alex Westlund, vendar bodo Ljubljančani tudi z novim vratarjem Mikom Morrisonom zelo močni. Menim, da bodo izjemno nevarni na vsaki tekmi in ne bo jih lahko premagati. Se pa resnično že veselim tokratnih večnih derbijev. Lani, ko sem igral v dresu dunajskega moštva, sem jih namreč kar nekoliko pogrešal.
Vnuk : Verjetno so še nekoliko močnejši kot v prejšnji sezoni. Na Jesenice so se namreč vrnili slovenski reprezentanti Marcel in David Rodman, Tomaž Razingar in odlični kanadski napadalec Jean Philippe Pare. Sicer je nekaj hokejistov jeseniški klub tudi zapustilo, vendar so po mojem mnenju Jeseničani vseeno močnejši kot lani. V Ligi Ebel bomo skupaj zastopali Slovenijo in želim jim veliko sreče. Na koncu pa naj bodo vsaj eno mesto za nami.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.