Šport
28 ogledov

Izpolnili cilj, a: "Želimo postati prvaki"

Carles Puyol je zadel z glavo in Španija se je uvrstila v finale mundiala. (Foto Žurnal24 main
Najboljša španska generacija ima v nedeljo možnost za prvi naslov prvaka. Nasproti jim bodo stali Nizozemci. "Verjamem, da bodo prvaki," je o svojih krvnikih Špancih dejal selektor Nemčije, Joachim Löw.

Imeli so posest žoge, mi pa smo le tekali za njimi. Španci so si zaslužili zmago.
Miroslav Klose
"Veseli smo, da smo v finalu. To je bil naš cilj. A zdaj si želimo postati prvaki." To so besede Davida Ville. S svojimi kolegi iz španske reprezentance se je z zmago nad Nemčijo 1:0 prvič uvrstila v finale svetovnega prvenstva, kjer jih v nedeljo zvečer čakajo Nizozemci. Slednji so v finalu tretjič, a naslova prvaka še nimajo. Nemci objokujejo in obtožujejo svoje nogometaše, kako slabo, nezainteresirano in brez želje po golu so igrali … povsem drugače kot na prejšnjih tekmah. Španci slavijo, v Kataloniji pa izpostavljajo pomen svoje Barcelone za reprezentanco – če štejemo še njihovega novinca Villo, je bilo v prvi enajsterici sedem članov ponosa Katalonije, tekmo pa so odločili kreatorja Xavi in Sergi Busquets ter strelec Carles Puyol. "Vedno odloča kakovost igralcev v vezni vrsti. Mi imamo to linijo dobro organizirano in zato lahko vsi pokažejo svoje individualne kvalitete," je ključ za uspeh izpostavil selektor Vicente del Bosque.

Zmago smo si zaslužili. Vsi smo bili odlični. Dominirali smo od začetka in pokazali svoj španski značaj.
Xavi

Nemški tabor je poraz pošteno priznal (bil je že drugi, saj so jih Španci pred dvema letoma premagali v finalu evropskega prvenstva). "Imajo dobro podmazano ekipo, ki igra skupaj dve, tri sezone z istimi igralci. Mi smo mlajši, predvsem pa tokrat nismo imeli poguma in predanosti, da bi razvili svojo igro. Španci so tako dobro krožili z žogo, da smo jo sami s težavo dobivali v svojo posest. Verjamem, da bodo svetovni prvaki," je po porazu modroval selektor Joachim Löw. Nogometaši so bili bolj razočarani. "To je veliko razočaranje. Nikakor nismo našli poti za napadanje. Za razliko od prejšnjih dveh tekem nismo dosegli hitrega zadetka. Manjkalo nam je poguma," je poudarjal vratar Manuel Neuer.

Najprej visoke upi, zdaj veliko razočaranje. Nemci smo bili v šoku, ko so Španci zadeli. Bilo je grozljivo.
Der Tagesspiegel
"Španija ni le zmagala, naredila je predstavo in to v večernih oblačilih," je eden od pompoznih naslovov v španskih medijih. El Mundo Deportivo v nadaljevanju še piše: "Leta 1970 so pisali o Braziliji, zdaj bodo o Španiji, kot o ekipi, ki je spremenila ta šport v umetnost, ki jo vodijo Xavi, Iniesta, Alonso in ostali čarovniki." Odo pišejo tudi Puyolu: "Je bil Michael Jordan, ki je skočil v kazenskem prostoru … ali pa je bil superman? Ne, bil je preprosto le Puyol." In kaj pišejo v Nemčijo? "Konec je sanj!" To so besede iz Bilda. "Caramba, kako dobra je bila Španija. Zaslužili so si zmago. A bodimo ponosni tudi na naše fante. Nam je manjkalo poguma in idej." Hobotnica Paul je tako znova napovedala pravilno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.