Šport
699 ogledov

Iztok Puc na zadnjo pot tudi s Predinom

bartol kaleb zoran gobac zagreb puc
1/6
Pixsell/Marko Prpić
Na zagrebškem Mirogoju je bil pokopan nekdanji rokometaš Iztok Puc. Na pogrebu številna znana športna imena, na zadnjo pot pa sta ga pospremila Zoran Predin in Toni Cetinski. Že dopoldne je bila na sporedu komemoracija v mali dvorani koncertne dvorane Vatroslava Lisinskega.

"Bil je velik igralec in še večji človek. Z njim so povezani največji uspehi hrvaškega in slovenskega rokometa," je ob komemoraciji v čast Iztoka Puca, nekdanjega jugoslovanskega, hrvaškega in slovenskega rokometnega reprezentanta, v solzah povedal Leopold Kalin, vršilec dolžnosti generalnega sekretarja Rokometne zveze Slovenije. "Iztok je bil vrhunski igralec, velikan svetovnega rokometa. Predvsem pa je bil velik človek in si zasluži vidno mesto v raju," je dejal kontroverzni podpredsednik zagrebškega Dinama Zdravko Mamić.

Poleg omenjenih so se komemoracije med drugimi udeležili tudi Gorazd Škof, Roman Pungartnik, Miro Požun, Kasim Kamenica, Goran Ivanišević, Neno Kljaić, Ivica Obrvan, Bruno Gudelj, Božidar Jović, Zlatko Saračević, Zvonimir Bilić, Mario Ančić, Stojko Vranković ... "Šele zdaj vidim, kakšna športna legenda je bil moj oče. Ko je osvajal kolajne, sem bil še majhen, zdaj pa mi je jasno, kakšen pomen so imele," je novinarjem dejal Iztokov sin Borut, teniški igralec.

V spomin na Puca in z namenom približati njegovo veličino mladim bosta hrvaški in slovenski olimpijski komite ter obe rokometni zvezi ustanovili nagrado Iztoka Puca za najbolj nadarjenega rokometaša do 18 let.

Dva dni po komemoraciji bo v Celju na sporedu tudi dobrodelna tekma, na kateri bodo rokometaši in gledalci zbirali denar za družino Iztoka Puca. Ob 17. uri se bosta v celjski dvorani Zlatorog pomerili hrvaška olimpijska reprezentanca iz Atlante 1996 in slovenska iz Sydneyja 2000, ki jo bo vodil nekdanji selektor Leopold Jeras. Kasneje se bosta pomerili še aktualna reprezentanca Slovenije in domači klub Celje Pivovarna Laško.

Iztok Puc je na olimpijskih igrah nastopal za tri različne reprezentance. Leta 1988 v Seulu je osvojil bronasto kolajno z Jugoslavijo, leta 1996 je bil s Hrvaško v Atlanti – ker se je poročil s Hrvatico Jasenko – zlat, leta 2000 pa je bil s Slovenijo v Sydneyju osmi. Nekaj mesecev pred svojimi zadnjimi olimpijskimi igrami je bil eden glavnih slovenskih adutov na evropskem prvenstvu na Hrvaškem, kjer je Slovenija osvojila odlično peto mesto, rokometaši pa so si tako kot prvo moštvo v kolektivnih športih zagotovili olimpijsko vozovnico. Za Slovenijo je Puc zbral 34 nastopov in zabil 120 golov. Izredno uspešen je bil tudi v hrvaškem dresu, saj so mu poleg olimpijskega zlata okrog vratu obesili še bronasto kolajno za tretje mesto na EP 1994 na Portugalskem in srebrno leto pozneje na SP na Islandiji. Igral je za Gorenje, banjaluški Borac, Zagreb, s katerim je osvojil dva naslova evropskega klubskega prvaka, Celje in Prule 67. V zadnjih letih je z družino živel v ZDA, kjer se je posvečal predvsem teniški karieri sina Boruta.

Komentarjev 5
  • Koka 21:39 03.november 2011.

    Vladek, idi ti mal u tri ... ;))

  • vladek 17:36 03.november 2011.

    Ma ti si naj,naj KRETEN,kaj sploh pišeš komentarje.Najbrž sploh ne veš kdo je Iztok Puc

  • vladek 17:36 03.november 2011.

    Ma ti si naj,naj KRETEN,kaj sploh pišeš komentarje.Najbrž sploh ne veš kdo je Iztok Puc