Šport
158 ogledov

Izvedba OI pod velikim vprašajem

Olimpijske igre
Pandemija koronavirusa še naprej ogroža izvedbo največjega športnega tekmovanja na svetu.

Japonski premier Shinzo Abe je v nagovoru pred parlamentom dejal, da bo nemogoče gostiti olimpijske igre prihodnje leto v Tokiu, če ne bo nadzora nad pandemijo novega koronavirusa, poročajo japonski mediji. "OI moramo pripraviti tako, da bo svet videl, da smo v resnici dobili bitko proti novemu koronavirusu," je povedal Abe.

"Drugače bo težko pripraviti OI," je dodal Abe na vprašanje opozicije, če bo Tokio pripravljen na organizacijo OI, ki so bile z letošnjega prestavljene na naslednje leto med 23. julijem in 8. avgustom.

"Že ves čas pravimo, da moramo OI in paralimpijske igre pripraviti tako, da bodo lahko tekmovalci in gledalci varni. To ne bo mogoče, če ne bomo imeli nadzora nad pandemijo novega koronavirusa," je po poročanju spletne strani Reutersa pojasnil Abe.

O tem, da bi bile lahko OI odpovedane, če se pandemija ne bo umirila in bila pod nadzorom, je že v torek izpostavil predsednik organizacijskega odbora Tokio 2020 Yoshiro Mori v pogovoru za japonski dnevnik Nikkan Sports.

Mori je na vprašanje, ali je možno OI prestaviti na 2022, če bi bilo to nujno, odločno in kratko dejal "Ne!" ter dodal: "V tem primeru bodo OI odpovedane."

Japonski strokovnjak za infekcijske bolezni Kentaro Iwata je 20. aprila dejal, da bi morala biti za izvedbo iger izpolnjena dva pogoja. Prvi je nadzor nad covidom-19 na Japonskem, drugi pa nadzor nad boleznijo tudi drugod po svetu, ker bodo na igre prišli športniki in gostje iz najrazličnejših držav z vsega sveta.

Nekateri zdravstveni strokovnjaki menijo, da bi bile lahko OI le v primeru, če bi bilo prej odkrito in nato tudi na voljo učinkovito cepivo v zadostnih količinah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.