Šport
37 ogledov

Izvedba univerzijade ni ogrožena

Zlata lisica Maribor 2010 veleslalom Gregor Katič
Ministrstvo za šolstvo in šport se je seznanilo z ugotovitvami računskega sodišča iz revizijskega poročila o pripravah na univerzijado leta 2013. Ministrstvo je v odzivu med drugim poudarilo, da izvedba zimske univerzijade ni ogrožena.

"V zadnjem desetletju so športne organizacije v Sloveniji vsako leto organizirale in uspešno izvedle med 30 in 45 velikih mednarodnih športnih prireditev. Slovimo kot dobri gostitelji in v svetu žanjemo zaupanje mednarodne športne javnosti," so se na ministrstvu odzvali na ugotovitve računskega sodišča, ki je med drugim ugotovilo neučinkovit postopek kandidature za organizacijo 26. zimske univerzijade Maribor 2013 ter ugotovilo še nekatere neučinkovitosti v ravnanjih organizatorjev in ključnih akterjev.

"Strinjamo se z ugotovitvami revizorjev, da izvedba same prireditve ni ogrožena. Ker pa je do prireditve le še dobro leto in pol, pričakujemo, da bosta predvsem občini Maribor in Ruše postorili vse potrebno za kakšno infrastrukturno pridobitev, kar naj bi bila dolgoročnejša korist velikih mednarodnih športnih prireditev," je zapisano v odzivu ministrstva.

Sicer pa na ministrstvu trdijo, da so skupaj z vlado "v celoti upoštevali sklepe državnega zbora, ki je Slovenski univerzitetni športni zvezi (Susa) marca 2008 izdal predhodno soglasje za vložitev kandidature in sofinanciranje plačila organizacijskih pravic ter sofinanciranje do 30 odstotkov predvidenih skupnih potrebnih sredstev za izvedbo projekta zimske univerzijade Maribor 2013".

Ministrstvo za šolstvo in šport je od pridobljene kandidature zagotovilo sredstva za plačilo organizacijskih pravic, sredstva za stroške kandidacijskega postopka in od lanskega leta tudi sredstva za stroške organizacije prireditve. "Zagotovili smo tudi sredstva za investicijske projekte za univerzijado, ki so jih občine gostiteljice do sedaj pripravile z vsemi prostorskimi akti in potrebnimi dokumenti. Tako se v občini Zreče s sredstvi evropskega sklada za regionalni razvoj zaključuje investicija v tekaški center na Rogli, ki je že preizkušen s tekmo svetovnega pokala v smučarskih tekih," so še zapisali v službi za odnose z javnostmi MŠŠ.

Ministrstvo prav tako še enkrat poudarja, da državni zbor in vlada nista organizatorja velikih mednarodnih športnih prireditev, temveč so to praviloma nacionalne športne zveze: "V primeru univerzijade je to Susa, ki je v organizacijo pritegnila občine Maribor, Ruše in Zreče. Država bodočim organizatorjem daje predhodno soglasje za vložitev kandidature ter soglasje za sofinanciranje in torej ni organizator, ne določa nalog in odgovornosti sodelujočih subjektov."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.