Šport
24 ogledov

Jabbar nasledil Chamberlaina

Kareem Abdul-Jabbar v zanj značilnem elementu.
1/2
Žurnal24 main
Petega aprila leta 1984 je Lew Alcindor, bolj znan kot Kareem Abdul-Jabbar dosegel 31.421. točko, prehitel Wilta Chamberlaina in postal najboljši strelec v zgodovini lige NBA.

Kareem Abdul-Jabbar sodi med največje košarkarje vseh časov. Seznam njegovih dosežkov se za današnji čas zdi skorajda nemogoč. Kariero je sklenil leta 1989 pri 42 letih, še danes pa je prvi strelec (38.387 točk) vseh časov. V bogati karieri je šestkrat osvojil šampionski prstan, izbran je bil za najboljšega novinca, šestkrat je bil najboljši igralec lige, dvakrat najboljši igralec finala, devetnajstkrat je zaigral na tekmi vseh zvezd, dvakrat ( ob 35- in ob 50-letnici lige) pa je bil izbran tudi v naj ekipo vseh časov. Ljudje so si ga zapomnili tudi po slovitem horogu (metu preko glave), ki ga je izpilil do perfektnosti.

Jabbar se je kot Ferdinand Lewis Alcindor rodil 15. aprila 1947. Že ob rojstvu je meril več 57 centimetrov in tehtal 5,7 kilograma. Odraščal je na Manhattnu v New Yorku, kjer je tudi prišel v stik s košarko. Že v najstniških letih je pokazal razkošni talent in svojo srednjo šolo popeljal do 71 zmag v nizu. Leta 1967 je Alcindor postal študent na univerzi UCLA Bruins, leto kasneje pa prestopil v islam. UCLA je v štirih letih popeljal do treh naslovov NCAA, dvakrat pa je bil izbran za najboljšega igralca univerzitetne lige. Slovito zabavljaško moštvo Harlem Globetrotters mu je ponudilo milijon ameriških dolarjev, če bi postal del ekipe, a je ponudbo zavrnil. Leta 1969 je 218 cm visokega centra kot prvega na naboru lige NBA izbral Milwaukee (klub je bil ustanovljen le leto prej), kjer je Lew Alcindor preživel prvih sedem let poklicne kariere.

Alcindor je v ligo NBA vstopil ob pravem trenutku. Legendarni Bill Russell se je ravno poslovil iz Bostona, Wilt Chamberlain pa pri 33 letih ni bil več najmlajši. Milwaukee je v trenutku dobil novega zvezdnika. Že v prvi sezoni je Alcindor Milwaukee popeljal do drugega mesta vzhodne konference, s povprečjem 28,8 točke in 14,5 skoka pa je bil drugi strelec in tretji skakalec lige. Zasluženo je postal najboljši novinec leta. Sezono kasneje je Milwaukee pripeljal še enega zvezdnika, Oscarja Robertsona, in osvojil ligo NBA. Alcindor je postal tako MVP sezone (31,7 točke na tekmo) kot velikega finala. Dan po velikem zmagoslavju, 1. maja 1971, je Lewis Alcindor postal Kareem Abdul-Jabbar. V naslednjih letih je bil Jabbar še naprej gonilna sila Milwaukeeja, nato pa leta 1974 zahteval prestop bodisi v New York bodisi v Los Angeles.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Leto kasneje se mu je želja uresničila in okrepil je jezernike iz Los Angelesa. Takrat je tudi začel nositi očala, ki so postala njegov zaščitni znak. Jabbar je nadaljeval z odličnimi igrami, leta 1979 pa je dobil še enega slavnega soigralca – Earwina Magica Johnsona. To je bil začetek dinastije Los Angelesa, ki je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja osemkrat igral v velikem finalu lige NBA, petkrat pa je osvojil šampionski prstan. V Los Angelesu je Jabbar doživel številne prijetne pa tudi malo manj prijetne trenutke. Tako se je še v letu 1976 začel ukvarjati z jogo in prav ta mu je po lastnih besedah omogočila tako dolgo kariero. Leta 1983 mu je zgorela hiša, v ognjeni zublji pa so uničili številne plošče, ki jih je Jabbar oboževal. Takrat so mu številni navijači podarili svoje albume, ki jih je zvezdnik z veseljem sprejel.

28. junija 1989, po dvajsetih letih poklicne kariere, je Jabbar napovedal upokojitev. Na „poslovilni turneji“ je v vsaki dvorani doživel stoječe ovacije gledalcev, prejel pa tudi veliko daril – od uokvirjenih dresov, do prave afganistanske preproge in jahte. Na poslovilni tekmi so sodelovali številni zvezdniki Los Angelesa in največjega tekmeca Bostona, prav vsi pa so nosili takrat že legendarna Jabbarjeva očala. In prav vsak je moral vsaj enkrat poizkusiti z metom preko glave.

Po karieri je Jabbar, ki je sicer slovel kot vase zaprti človek, ki med kariero ni veliko komuniciral z novinarji, deloval kot pomočnik trenerja pri moštvih LA Clippers in Seattle Supersonics, se nato preizkusil kot trener v nižjih ligah, bil tudi skavt pri kratkohlačnikih iz New Yorka, nato pa se leta 2005 vrnil v LA Lakers, kjer je bil pri trenerju Philu Jacksonu zadolžen za razvoj mladih centrov, še posebej veliko je delal s sedanjim članom prve peterke Andrewom Bynumom. Preizkusil se je tudi kot filmski igralec. Decembra 2008 je zbolel za levkemijo, proti kateri pa se uspešno bori. Je tudi predstavnik švicarske farmacevtske družbe Novartis, ki izdeluje zdravilo za to bolezen.

Drugi dogodki na današnji dan:

5. 4. 2002 – Plavalec Peter Mankoč je na SP v kratkih bazenih v Moskvi osvojil srebrno kolajno na 200 m mešano.

5. 4. 1988 – Košarkarska Evroliga je prvič organizirala turnir zaključne četverice. V Gentu v Belgiji je evropsko krono osvojil Phillips iz Milana.

5.4. 1976 – Rodil se je španski nogometaš Fernando Morientes. Napadalec je blestel pri madridskem Realu, s katerim je med letoma 1997 in 2003 osvojil tri evropske lovorike.

5. 4. 1902 – Na nogometnem obračunu med Škotsko in Anglijo se je na stadionu Ibrox Park v Glasgowu podrla tribuna. Umrlo je 20 ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.