Šport
10 ogledov

Jakič začel z 29. mestom

Gal Jakič (na sliki z očetom Romanom) je nastope v Vancouvru začel z 29. mestom. Žurnal24 main
Na paraolimpijskih igrah v Vancouvru je edini slovenski predstavnik Gal Jakič v slalomu v konkurenci sedečih smučarjev osvojil 29. mesto, zmagal je Nemec Martin Braxenthaler.

Na paraolimpijskih igrah v Vancouvru, največjem tekmovanju za športnike invalide, je sinoči svoj tekmovalni prvenec doživel tudi edini slovenski predstavnik Gal Jakič. V slalomu je v konkurenci sedečih smučarjev osvojil 29. mesto, zmagal je Nemec Martin Braxenthaler.

Prireditelji paraolimpijskih iger v Vancouvru imajo podobne težave z vremenom, kot so pestile že februarsko olimpijsko dogajanje. Zaradi sneženja in megle so morali prestaviti za konec tedna načrtovane tekme v hitrih disciplinah, urnik pa so spremenili tako, da so pohiteli z nastopi v tehničnih disciplinah.

Jakič bi po prvotnem urniku moral nastopiti 19. in 21. marca v slalomu in veleslalomu. Slalomski nastop pa je tako že opravil v nedeljo. Po prvi vožnji je s časom 1:08,70 zasedel 35. mesto, v drugi pa je napredoval in s skupnim časom 2:22,88 svojo uvrstitev izboljšal ter zasedel končno 29. mesto. Na stopničke so se v njegovi kategoriji – v alpskem smučanju tekmujejo športniki invalidi v treh (stoječi, sedeči in slepi/slabovidni) – uvrstili Braxenthaler, Kanadčan Josh Dueck in Avstrijec Phillip Bonadimann.

V torek, 16. marca, čaka Jakiča še nastop v veleslalomu. Prva vožnja je predvidena ob 11. uri po lokalnem času oziroma ob 19. uri po srednjeevropskem, druga pa ob 13.45 (21.45).

Jakič je na paraolimpijskih igrah drugič, vendar prvič v zares aktivni športni vlogi. Pred štirimi leti v Torinu je zaradi administrativnih zapletov s povabili Mednarodnega paraolimpijskega komiteja (IPC) lahko nastopil le kot predtekmovalec.

Na letošnjih jubilejnih desetih zimskih paraolimpijskih igrah sodeluje 507 športnic in športnikov iz 44 držav, skupno pa bodo razdelili 64 kompletov kolajn v petih športnih panogah, alpskem smučanju, biatlonu, teku na smučeh, curlingu in sedečem hokeju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.