Šport
9 ogledov

Jakov Fak že v zavidljivi formi

jakov fak EPA
Slovenski biatlonci so konec tedna na Pokljuki preverili formo na državnem prvenstvu v poletnem biatlonu, kjer sta se prvih mest po pričakovanjih veselila Jakov Fak in Teja Gregorin.

Posebej Jakov Fak je tisti, ki v tem obdobju s formo že navdušuje trenerje. Sezona bo za Faka, lanskega svetovnega prvaka, letos pa bronastega na svetovnem prvenstvu v Novem mestu na Češkem, še kako pomembna. Slovenski reprezentant se spogleduje z visoko uvrstitvijo v skupnem seštevku svetovnega pokala, v Sočiju pa bo branil olimpijski bron z zadnjih iger v Vancouvru 2010, ki ga je osvojil še za Hrvaško.

Trenutna forma je za tekmece po prepričanju slovenskih trenerjev kar zastrašujoča. "Meni se zdi, da bolje ne gre. Najraje bi videl, da bi se sezona začela že jutri, saj se bojim, da bo šla forma navzdol. Po drugi strani pa vem, da lahko popravim detajle," je o pripravljenosti dejal Fak. "Zadovoljen sem z delom, a garajo tudi tekmeci in v biatlonu drugega recepta, kot je trdo delo, ni," je dodal.

Ni še stoodstoten

Na Pokljuki streljanje sicer ni bilo stoodstotno. "To moram še popraviti, če se želim v svetovnem pokalu pozimi potegovati za visoko uvrstitev. Veliko dela me še čaka, zase upam le, da bom ostal zdrav," je opozoril Fak. To upajo tudi v vodstvu reprezentance, saj je Fak letos res izjemno napredoval, kot pravi glavni trener Uroš Velepec, pa je tekmovalec konec tedna na Pokljuki na enaki progi dosegel 30 in več sekund boljše izide kot v enakem obdobju lani.

Že nekaj sezon je drugi najboljši slovenski biatlonec Klemen Bauer, ki je poleti osvojil tudi naslov svetovnega prvaka v poletnem biatlonu. "Tam sem dobil potrditev, da gre streljanje v pravo smer, saj je na svetovnem prvenstvu drugače kot na treningu, kjer gre vse v polno; na tekmi je veliko drugih dejavnikov. Do zime nameravam prav streljanju posvetiti še veliko pozornosti," je za uvod povedal Bauer.

Zadovoljen je tudi s tekaško formo. "Dobro, da imamo Jakova. Ko se bom držal njega, bom vedel, da je to to. A ne smemo biti prenagljeni s formo, do zime je še precej časa. Vedeti je treba tudi, da tekme na rolkah niso povsem stoodstotna primerjava. Seveda so določen pokazatelj, a pozimi se lahko zgodijo velike spremembe. Prave primerjave bo dala zima."

Gregorinova se bolj posveča psihološki pripravi

V ženski konkurenci prva tekmovalka ostaja Teja Gregorin, ki je bila najprepričljivejša tudi konec tedna. "Tekaška forma še ni prava, a bolje je, da to pokažem pozimi, ko bo to potrebno. Tudi strelsko imam leže in stoje nekaj težav, kar bo treba še malo analizirati. Morda so bile tukaj krive rolke, saj sicer treniramo na obrabljenih kolesih; rolke so bile nove in položaj ni bil tako stabilen. Vsekakor bo treba napake do zime odpraviti in mislim, da je opozorilo na državnem prvenstvu prišlo ob pravem času," je menila tekmovalka iz Ihana.

Gregorinova, ki pravi, da se letos bolj posveča psihološki pripravi, je z opravljenim poleti zelo zadovoljna. "Državno prvenstvo morda ni pravi pokazatelj, drugače je bilo ob zmagi na tekmi v nemškem Püttlingenu, kjer je nastopal svetovni vrh, in priprava v primerjavi s tekmicami nikakor ni slaba."

Zadovoljni so tudi v vodstvu reprezentance. V ekipi ostaja Janez Marič, ki se pripravlja po lastnem programu, korak naprej pa sta naredila Peter Dokl in vse boljši Simon Kočevar. V ženski konkurenci druga najboljša ostaja Andreja Mali, veliko obeta novinka v slovenski vrsti Anja Eržen, preostale mlajše tekmovalce pa še čaka dokazovanje.

Komentarjev 1
  • ennanova 12:01 17.september 2013.

    Slovenska vlada za skupinski samomorTudi poraz ni prizadel nikogar, saj so navijači burno spodbujali naše, čeprav je bilo vsem jasno, da bodo izgubili. Ljudje so namreč vedeli tudi to, da je zelo verjetno, da bo ista ekipa v sredo ...prikaži več premagala Francoze in se uvrstila med štiri najboljše ekipe v Evropi, kar seveda pomeni, da mora varčevati z energijo. Košarkarji imajo za razliko od vlade pri ljudeh še vedno veliko kredita in zanje res sveti luč na drugi strani tunela.Na žalost ne moremo trditi enako za slovensko …http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/1176-slovenska-vlada-za-skupinski-samomor