Šport
27 ogledov

Jamajška atletska zveza ni opravljala dopinških testov

Portia Simpson-Miller EPA
Svetovna protidopinška agencija Wada bo podrobno proučila delovanje jamajške organizacije za boj proti dopingu v športu.

Wada se je za preiskavo delovanja jamajške podružnice odločila zaradi sumov o pomanjkljivem nadzoru, pa tudi neustreznega odziva na zadnja dopinška razkritja, ko so pri zlorabi prepovedanih snovi ujeli pet jamajških atletov.

Jamajška atletska zveza je letos doživela udarec za udarcem, ko je na dopinških testih padlo pet atletov, med drugimi Asafa Powell, Sherone Simpson in Veronica Campbell-Brown, ki pa je jamajška atletska zveza ni kaznovala, temveč ji je izrekla le opomin.

Brez testiranj pred OI v Londonu

Razlog za začetek preiskave so navedbe nekdanje direktorice jamajške protidopinške organizacije Jadco Renee Anne Shirley, da med januarjem in julijem 2012, ko so potekale priprave atletov na poletne olimpijske igre v Londonu, niso opravili niti enega resnega testiranja svojih atletov.

Nato je sledila klofuta z jamajške strani. V afero se je vpletla tudi jamajška premierka Portia Simpson-Miller, ki je uslužbence Wade uradno povabila na obisk, vendar pa so predstavniki svetovne organizacije kasneje izvedeli, da lahko tamkajšnja komisija Jadco prošnji za obisk mednarodnih preiskovalcev ugodi šele prihodnje leto.

Jamajki grozi suspenz

Slednje izmikanje pa bi lahko imelo daljnosežne posledice. Wada bi namreč lahko jamajško zvezo postavila na črn seznam ter razglasila, da ne izpolnjuje pravilnika svetovne protidopinške agencije, kar bi lahko za posledico pomenilo začasen suspenz ter začasno izključitev jamajških športnikov, med njimi tudi globalnega superzvezdnika Usaina Bolta, iz mednarodnih tekmovanj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.