Šport
0 ogledov

James in Nowitzki za krajšo sezono

James in NOwitzki 2011 EPA
Štirikratni najkoristnejši igralec (MVP) lige NBA LeBron James in nemški zvezdnik Dirk Nowitzki sta vodstvo lige NBA pozvala, naj razmisli o skrajšanju prvenstva, katerega redna sezona ima 82 tekem.

Oba košarkarja sta ta teden spregovorila na isto temo v luči ideje vodstva lige, da naj bi tekme trajale le 44 minut namesto običajnih 48 minut. To idejo bodo prvič preizkusili na nedeljski pripravljalni tekma med Brooklyn Nets in Boston Celtics , glavna sprememba pa je skrajšanje igralnega časa četrtine z 12 na 11 minut.

Tako LeBron James kot Dirk Nowitzki pa sta ob tem poudarila, da ni težava v dolžini tekme, ampak v dolžini sezone. Oba sta pripravljena igrati za manj denarja, če bo vodstvo lige upoštevalo predlog zvezdnikov in skrajšalo redni del sezone.

" Manj tekem v sezoni resda pomeni manj koncesij, manj prodanih vstopnic in podobno, a na koncu dneva je treba zaščititi glavno nagrado, to pa smo košarkarji, " je dejal James: " Če zaradi preveč tekem v sezoni in premalo časa za regeneracijo prihaja do številnih poškodb med igralci, potem ne moremo promovirati košarke na način, kot si ga zasluži. "

Začetek brez Georga in Duranta

Zvezdnik Indiane Paul George bo zamudil uvod v novo sezono lige NBA, potem ko si je na pripravljalni tekmi v Las Vegasu v dresu reprezentance ZDA pred svetovnim prvenstvom zlomil nogo. Američani so nato osvojili svetovni naslov. Vsaj dva meseca nove sezone, ta se bo začela 25. oktobra, bo izpustil tudi petkratni prvi strelec lige Kevin Durant (Oklahoma City), ki si je zlomil stopalo.

" Ne pravim, da je prav za vse poškodbe krivo ogromno število tekem, ki jih moramo odigrati v ligi NBA, a vsaka malenkost bo pomagala, " je še dejal James in poudaril, da so igralci pod velikimi fizičnimi obremenitvami.

James skrajšanja tekem za štiri minute ne vidi kot koraka v pravo smer. " Same minute ne pomenijo ničesar. Ko enkrat pripotuješ na tekmo, se ogreješ, bi lahko igral tudi 50 minut, če bi bilo treba. Ko stečeš na parket, je vseeno, ali odigraš 22 ali 40 minut.Vsakič, ko zaigraš, ima to posledice na telesu. "

Nova pogodba - še več prenosov

A ker je vodstvo lige NBA pred kratkim podpisalo novo televizijsko pogodbo, vredno 24 milijard dolarjev, po kateri naj bi prenašali še več tekem lige, igralci krčenja koledarja najbrž še lep čas ne bodo dočakali. James se tega sicer zaveda, a vseeno poudarja, da je treba razmišljati v to smer. Sam predlaga 66 tekem v rednem delu sezone, toliko, kot so jih košarkarji odigrali med tako imenovanim lockoutom oziroma prekinitvijo vseh dejavnosti v ligi.

Tudi zvezdnik Dallasa Nowitzki je eden od zagovornikov oziroma pobudnikov predloga, da bi skrajšali redni del sezone NBA. " Mislim, da res ne potrebujemo kar 82 tekem, da bi dobili po osem najboljših ekip v vsaki konferenci. To bi lahko opravili precej hitreje. A razumem, da gre tu za denar, in da vsaka tekma manj pomeni manj denarja za vse, tako za ligo, lastnike kot igralce. Rekel bi, da je bilo število tekem v šestdesetih letih ravno pravšnje, pa četudi jih je bilo že takrat veliko, " je dejal nemški zvezdnik in eden najbolj priljubljenih košarkarjev lige.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.