Šport
107 ogledov

Janežič glavni adut osemčlanske odprave

Roman Dobnikar Saša Despot Roman Dobnikar, predsednik AZS.
Slovensko atletsko reprezentanco konec tedna čaka nastop na atletskem dvoranskem evropskem prvenstvu v Glasgowu.

Vodstvo zveze kolajne sicer ni predstavilo kot cilja osemčlanske odprave, iz izjav pa je vseeno moč sklepati, da naj bi na Škotskem nastopil čas Luke Janežiča. Ob slovenskem rekorderju v teku na 400 m bodo na otoku nastopili še Anita Horvat (400 m), Maruša Mišmaš (1500 m), Tina Šutej (palica), Maja Mihalinec (60 m), Maruša Černjul (višina), Jakob Filip Demšar (60 m ovire) in Žan Rudolf (800 m).

Caster Semenya Začetek procesa Šport Odločitev CAS-a bo zgodovinska

"Prvi vrhunec je pred nami. Ekipa je mešanica izkušenj, obilnega znanja in mladostne zagnanosti. Prijetno je presenetil mladinec Filip Jakob Demšar, ki je dal vedeti, da bomo tudi v prihodnje krojili vrh evropske atletike. Sicer pa ne moremo več govoriti o menjavi generacije, ampak na prvenstvo potujemo z izkušeno ekipo in ciljamo v sam evropski vrh. Ciljamo visoko. Žal mi je, da z nami ni Agate Zupin, ki se vrača po poškodbi, a letošnji izidi nam dajejo razlog, da razmišljamo o prvi kolajni po 10 letih," je pred potjo na prvenstvo dejal predsednik Atletske zveze Slovenije Roman Dobnikar. Ta ne skriva, da v boju za odličje slovenski tabor računa predvsem na Luko Janežiča. "Ekipa je močna, konkurenčna in željna uspehov. Tudi od ostalih članov reprezentance pričakujem konkurenčne nastope." Predsednik je posebej ponosen tudi na novo infrastrukturo: "V sezono smo zakorakali s prvo krožno atletsko dvorano v Novem mestu, obeta se dvorana v Ljubljani in veseli me, da našim športnikom iz leta v leto zagotavljamo boljše pogoje." Dobnikar je ob tem dodal, da že letos poleti pričakuje potrjeno gradbeno dovoljenje za atletski center v Ljubljani.

Predsednik strokovnega sveta Vladimir Kevo pa je izpostavil, da je vesel dejstva, da je kar osmerica atletov v zelo kratkem roku izpolnila zahtevano ostro normo za prvenstvo. "Veseli me tudi, da so naši atleti visoko na evropskih lestvicah. Luka je tretji, Maruša sedma, Tina 11. To nas navdihuje z optimizmom, da bodo na tekmi pokazali, kaj so sposobni. Ne zahtevamo zmage in uvrstitve v finale, a vsak naj doseže, kar si najbolj želi, in mislim, da bomo vsi zadovoljni."

Drugič zaporedoma bo vodja odprave nekdanja vrhunska atletinja Marija Šestak: "Po desetih letih je čas, da nadaljujemo serijo nabiranja kolajn. Morda so zdaj na vrsti fantje, a tudi pri dekletih sem optimistična. Sama bom skušala narediti vse, da se bodo optimalno pripravili na svoje nastope. Verjamem, da se bomo domov vrnili z zelo dobrimi izidi."

Tekmovanja na dvoranskem EP se bodo začela v petek.

Izjave tekmovalcev pred odhodom na EP:

Luka Janežič: "Na tekmo grem iz nekega tekmovalnega ritma, saj sem iz tedna v teden nastopal na mitingih. Moji cilji so visoki, a treba je vedeti, da si napake ne smem privoščiti. Konkurenca je izjemna in za dober dosežek bom moral pokazati tri dobre nastope. Letos sem nastopal na zelo visoki ravni, dosegal dobre uvrstitve in sem optimističen."

Luka Janežič | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Anita Horvat (Velenje, 400 m): "Letos še nisem dosegla izida, ki si ga želim. To je zdaj cilj v Glasgowu in potem bomo videli, kaj mi bo to prineslo. Malo sem sicer prehlajena, a s tem se ne obremenjujem. Do tekme bo to v redu."

Anita Horvat | Avtor: Saša Despot predstavitev slovenske atletske reprezentance za dvoransko EP v Glasgowu Saša Despot

Maruša Mišmaš (Mass, 1500 metrov): "Moja sezona je bila doslej v dvorani zelo uspešna. Ti kratki 200-metrski krogi so mi res zelo všeč, saj tekma hitro mine. Zdaj sem zelo sproščena in rada bi šla naprej s temi občutki, saj vem, da bom potem lahko tekla hitro. Sama si v Glasgowu želim finale, kar pa ne bo lahko, saj nas je prijavljenih veliko z zelo podobnimi izidi."

Maruša Mišmaš | Avtor: Saša Despot Maruša Mišmaš Zrimšek Saša Despot

Tina Šutej (Kladivar, palica): "Čeprav se je sezona rezultatsko začela slabo, sem zadovoljna. Formo sem stopnjevala. Na treningih so bili izidi dobri, kasneje se je to pokazalo na tekmah in dosegla sem najprej normo za dvoransko EP, nato pa še za poletno svetovno prvenstvo in zdaj se lahko mirno pripravljam naprej. Cilj na EP je finale. Konkurenca je močna, a če ponovim nastop iz Zagreba, je ta cilj dosegljiv."

Tina Šutej | Avtor: Saša Despot predstavitev slovenske atletske reprezentance za dvoransko EP v Glasgowu Saša Despot

Maja Mihalinec (Mass, 60 metrov): "Po poškodbi je bilo zelo težko predvsem mentalno. Nisem mogla teči, pa čeprav sem bila vsak dan na stadionu. Na srečo je to zdaj za mano in mislim, da so tekme pokazale, da sem se uspešno vrnila. Pomembno je tudi, da sem bila v Birminghamu vsaj na eni veliki tekmi za občutek pred EP."

Maja Mihalinec | Avtor: Saša Despot predstavitev slovenske atletske reprezentance za dvoransko EP v Glasgowu Saša Despot

Maruša Černjul (Kladivar, višina): "V ZDA delam polovični delovni čas, ob tem pa treniram na stadionu univerze s svojim trenerjem. Čas pač ni dopuščal drugih nastopov kot na domačem stadionu, kjer pa mi je le uspelo doseči normo. Na Škotskem si v prvi vrsti želim doseči najboljši izid sezone."

Maruša Černjul | Avtor: Saša Despot Maruša Černjul Saša Despot

Jakob Filip Demšar (Mass, 60 m ovire): "Normo sem imel celo sezono v glavi. Bližal sem se ji, po težavah z zdravjem pa je nisem več pričakoval. A tekma v Zagrebu je pokazala, da je to možno. Na članski tekmi sem prvič in zame je pomembno, da se na tekmi kaj naučim, zato si želim dosežek blizu osebnega rekorda."

Jakob Demšar | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Žan Rudolf (Mass, 800 m): "Težko je bilo najti močno tekmo. Nastopil sem trikrat, preveril taktiko in mislim, da sem preveril svojo formo. Osnovni cilj je uvrstitev v naslednji krog, nato pa bomo videli."

Žan Rudolf | Avtor: Saša Despot predstavitev slovenske atletske reprezentance za dvoransko EP v Glasgowu Saša Despot

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.