Šport
72 ogledov

Janežič potrdil izjemno formo, Šutejeva peta

Luka Janežič EPA
Luka Janežič je na atletskem mitingu svetovnega izziva v Hengelu na Nizozemskem zmagal v teku na 400 m s 45,43 sekunde in nadaljuje z odličnimi predstavami v tej sezoni. Tina Šutej, druga slovenska predstavnica, je bila peta v skoku s palico (4,40 m).

Za Janežičem so se v teku na stadionski krog zvrstili Onkabetse Nkobolo iz Bocvane (45,71), Nizozemec Liemarvin Bonevacia, bronast na letošnjem dvoranskem EP in lanskem EP na prostem (45,95), nekdanji dvoranski svetovni prvak Nery Brenes iz Kostarike (45,96), šele peti pa je bil Američan Kerron Clement, lanski olimpijski zmagovalec na 400 m ovire in dvakratni svetovni prvak v tej disciplini (46,19).

"Zdaj sem premagal še nekaj dobrih tekmovalcev, vesel sem druge zaporedne zmage na močnih mitingih. Ti zmagi že nekaj povesta. Vesel sem, da sem stabilen, tudi kar se časov tiče. Znova sem potrdil normo za svetovno prvenstvo. Od 200 m do zadnjih sto metrov mi še nekaj manjka, drugi zavoj moram še popraviti. Psihično se mogoče bojim malo hitreje teči, a imam na koncu še veliko moči in bi lahko tudi tam tekel hitreje," je ocenil 21-letni Janežič, ki bo na naslednjih dveh tekmah nastopil na domačih tleh.

V tem tednu se je zelo izkazal na dveh močnih mednarodnih mitingih. Že 5. junija je v Pragi s časom 45,23 sekunde ugnal tudi Čeha Pavla Maslaka; dvakratni zaporedni svetovni dvoranski prvak, ki je v Beogradu marca letos še tretjič v nizu postal evropski dvoranski prvak, je bil drugi s 45,51. Tekmovalec iz Vodic je 14. avgusta lani na olimpijskem stadionu v Rio de Janeiru v polfinalu na 400 m dosegel 17. izid in z državnim rekordom (45,07).

V skoku s palico je s 4,65 m slavila ameriška rekorderka Sandi Morris, lani srebrna na olimpijskih igrah in svetovnem dvoranskem prvenstvu.

"Sem kar zadovoljna, čeprav nisem dosegla norme za SP. Ta izid je treba pogledati tudi v luči pogojev na tekmi, saj je deževalo in so bile ob tem še slabe vetrovne razmere. Skakala sem podobno kot na prejšnji tekmi v Celju. Tehnično moram kar nekaj stvari še popraviti," je menila Šutejeva, ki v ponedeljek potuje v Turku na Finskem, kjer bo tekmovala v torek.

Edina slovenska atletska finalistka na lanskih olimpijskih igrah v Riu de Janeiru je prvem poskusu preskočila 4,10 m, v drugem pa 4,25 in 4,40 m. Tedaj je bila tretja, pred njo sta bili le Morrisova in njena rojakinja Mary Saxer. Peterica je nato skakala na višini 4,55 m, kar je tudi norma za SP avgusta v Londonu.

Začela je Šutejeva in letvico trikrat podrla ter končala na petem mestu. Mesto pred njo je na tej višini končala tudi Saxerjeva, 19-letna Venezuelka Robeilys Peinado je preskočila 4,55 m in bila tretja, Rusinja Olga Mulina in Morrisova pa sta preskočili 4,65 m. Slednji sta bili neuspešni na 4,71 m; ameriška olimpijska podprvakinja je vse prejšnje višine edina zmogla v prvih skokih in je zato zmagala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.