Šport
70 ogledov

Janežič v polfinalu na 400 metrov postavil nov slovenski rekord

Luka Janežič, Rio 2016 Profimedias
V polfinalu teka na 400 metrov je Luka Janežič z državnim rekordom 45.07 zasedel četrto mesto. Žal premalo za uvrstitev v finale.

"Zelo sem vesel. Doseči državni rekord na veliki tekmi, to je nekaj posebnega. Mislim, da sem dokazal, da ne tečem dobro samo na nekih slovenskih tekmah. Ta dosežek je še toliko večji, saj sem na olimpijskih igrah, svojih prvih, tekel državni rekord," je po tekmi povedal 20-letni Janežič, tekmovalec iz Vodic, letos tudi finalist evropskega prvenstva.

V zadnjem delu celo pridobival

Mladi slovenski reprezentant je tudi psihično zdržal na tekmi, kjer je po najboljših letošnjih izidih in osebnem rekordu močno zaostajal za tekmeci, po večini nosilci medalj s svetovnih in kontinentalnih prvenstev. Še več, dobro je razporedil moči in v zadnjem delu v primerjavi z zvenečimi imeni svetovne atletike pridobival. "Naučil sem se, da nikoli ne gledam rezultatov. Vsaka tekma je svoja. To se je videlo že včeraj, ko sem imel četrti izid in bil drugi. Danes je bilo podobno. Šel sem na polno, počutil sem se dobro in 'evo', uspelo mi je," je še povedal novi in stari slovenski rekorder.

Sam pravi, da je sezona v večji meri z olimpijskim nastopom zanj končana, upa pa, da bo morda dobil priložnost še na kakšni veliki tekmi, razmišlja pa tudi o nastopu v Velenju. Naslednji večji cilj bo na vrsti v uvodu prihodnjega leta, ko bo Beograd gostil dvoransko evropsko prvenstvo.

Janežič je zelo dobro opravil že prvi nastop na OI v Riu. V kvalifikacijski skupini štiri se je z drugim časom neposredno uvrstil v polfinale in dosegel skupno 12. izid (45,33).

Lani je bil tretji na EP do 23 let, nato je na SP v Pekingu je z 28. izidom izboljšal slovenski rekord, ki ga je letos prvič izboljšal v španski prestolnici, prejšnji mesec pa je bil v Amsterdamu peti na članskem EP.

V polfinalni skupini Janežiča je v Riu slavil Michael Cedenio iz Trinidada in Tobaga (44,39); član bronaste štafete na 4 X 400 m na lanskem svetovnem prvenstvu v Pekingu je imel tretji čas med vsemi.

Skupno je prepričljivo najhitrejši čas treh polfinalnih skupin zabeležil branilec olimpijskega zlata Kirani James iz Grenade (44,02), drugi pa je bil Američan LaShawn Merritt (44,21), olimpijski prvak v teku na stadionski krog leta 2008 v Pekingu.

V kitajski prestolnici je lani na SP zmagal Južnoafričan Wayde van Niekerk (43,48), ki si je tokrat s petim časom (44,45) tudi zagotovil finalni nastop, drugi je bil tretji najuspešnejši udeleženec SP vseh časov Merritt (43,65), tretji pa James (43,78).

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.