Šport
274 ogledov

Janežič zanesljivo v polfinale

Luka Janežič se je zanesljivo uvrstil v polfinale teka na 400 metrov. AZS/Facebook Luka Janežič se je zanesljivo uvrstil v polfinale teka na 400 metrov.
Na dvoranskem atletskem evropskem prvenstvu v Torunu na Poljskem so v teku na 400 metrov nastopili Luka Janežič, Lovro Mesec Košir in Gregor Grahovac. Janežič se je zanesljivo uvrstil v finale. V troskoku je tekmovanje brez uvrstitve v finale zaključil Jan Luxa, brez uvrstitve v polfinale sta ostali še tekačici na 800 metrov, Jerneja Smonkar in Anita Horvat.

Luka Janežič je v kvalifikacijskem teku na 400 metrov z zanesljivo uvrstitvijo v polfinale teka dokazal, da je kljub poškodbi v začetku sezone, zaradi katere je malo tekmoval, odlično pripravjen, so zapisali na Facebook strani Atletske zveze Slovenije.  V prvi kvalifikacijski skupini je zmagal s časom 46,73 sekunde, kar je četrti najboljši čas kvalifikacijskih tekov. »Končno lahko rečem, da izkušnje nekaj veljajo. Taktično sem odtekel vrhunsko, težko bi bolje. Hitro sem odtekel prvih 200 m, a se obenem nisem preveč zagnal. Izboril sem si dober položaj in izkoristil tudi dober finiš in prišel do prvega mesta v zaključku. Slednje je izjemno pomembno za delitev proge v polfinalu,« je bil s svojim tekom zadovoljen Janežič, ki bo tekel v drugi skupini polfinala ob 19.17.

Pred štirimi leti je bil Janežič na dvoranskem evropskem prvenstvu v Beogradu zaradi prestopa diskvalificiran, pred dvema letoma v Glasgowu pa je kot velik favorit za najvišja mesta končal kot četrti. V tej zimi je pred evropskim prvenstvom zaradi poškodbe nastopil le ne balkanskem prvenstvu in bil tretji. Na to prvenstvo je odšel razbremenjen: »Ves čas priprav sem vedel, da sem dobro pripravljen, a me je ustavila poškodba. Na tem prvenstvu pa sem vseeno dokazal, da sem med najboljšimi na 400 metrov. Na to tekmo sem šel razbremenjen, prej sem na tovrstna prvenstva odhajal kot eden glavnih favoritov za medalje,« je povedal in dodal, da sta s trenerjem Roko Predaničem vedela, da je še vedno med najboljšimi tekači.

Zadovoljna tudi Mesec Košir in Grahovac

V polfinale teka na 400 metrov se nista uspela prebiti Lovro Mesec Košir in Gragor Grahovac. Mesec Košir je bil s časom 47,47 tretji v drugi kvalifikacijski skupini, Grahovac s časom 47,84 tretji v sedmi skupini. V polfinale sta napredovala najhitrejša dva iz vsake skupine. Mesec Košir je prvenstvo končal na 25. mestu, Gregor Grahovac na 34. mestu. Oba sta z rezultatoma zadovoljna, saj sta se približala tudi osebnima rekordoma.

V startne bloke je šel Mesec Košir z mislijo, da bo tekel na polno, je povedal: »Po prvem krogu sta mi vodilna tekmeca v skupini že ušla, a nisem imel strahu, da bi bila razdalja prevelika. V zadnjem zavoju sem imel celo občutek, da lahko zdržim do konca, a sta bila v zadnjih 50 metrov vendarle močnejša.« Prav tako ni bil daleč od osebnega rekorda na svoji prvi članski veliki tekmi Grahovac: »Konkurenca je bila kar močna. Želel sem kar največ časa držati stik z najboljšimi in nato finiširati. Od želje, osebnega rekorda, nisem bil daleč. Mislim, da sem s tem na nek način danes čestital tudi očetu za rojstni dan,« je povedal.

Finale bi mu zagotovil osebni rekord

Jan Luxa je svoj nastop začel s prestopom, nato pa skočil 15,66 in 15,78 metra. Za finale je bilo dovolj 16,28, v svoji kvalifikacijski skupini je končal na 12. mestu. »Pričakoval sem boljši izid, a sem v tej želji delal preveč tehničnih napak. Tu me čaka še veliko dela. Pred svojo prvo veliko člansko tekmo nisem imel veliko treme. Želel pa sem si nastopa v finalu, osebni rekord bi mi to zagotovil,« je ocenil Luxa iz Senadol pri Sežani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.