Šport
63 ogledov

Janežiču rekord mitinga v Pragi

Luka Janežič EPA
Luka Janežič je na atletskem memorialu Josefa Odložila v Pragi v teku na 400 m s časom 45,23 sekunde, kar je rekord mitinga, ugnal vso konkurenco in se zelo približal svojemu državnemu rekordu (45,07). Martina Ratej je bila prav tako v izjemni konkurenci druga v metu kopja (62,55 m), tik za svetovno rekorderko Čehinjo Barboro Špotakovo (62,88 m).

Neja Filipič je slavila v skoku v daljino in s 6,47 metra ugnala tudi Slovakinjo Jano Veldakovo, finalistko velikih tekmovanj (6,43 m). Robert Renner je bil tretji v skoku s palico (5,45 m), Matija Kranjc, peti slovenski predstavnik na praškem mitingu, pa sedmi v metu kopja (74,11 m).

Enaindvajsetletni Luka Janežič, ki je že v svojem prvem nastopu v sezoni na stadionskem krogu izpolnil normo za svetovno prvenstvo avgusta v Londonu, je ugnal vse tekmece na čelu z Čehom Pavlom Maslakom. Dvakratni zaporedni svetovni dvoranski prvak, ki je v Beogradu marca letos še tretjič v nizu postal evropski dvoranski prvak, je bil drugi s 45,51. Tretji je bil Donald Blair Sanford, Izraelec ameriških korenin in bronast na EP leta 2014 v Zürichu (45,54), četrti Nizozemec Liemarvin Bonevacia, bronast na letošnjem dvoranskem EP in lanskem EP na prostem (46,00), peti dvakratni afriški prvak Isaac Makwala iz Bocvane (46,18), šele sedmi pa je bil dvakratni zaporedni evropski prvak Britanec Martyn Rooney (46,41).

"V zadnjih treh letih sem si res zelo želel premagati Maslaka, ki je tudi moj vzornik, tokrat pa sem premagal tudi Rooneyja in ostale. Zmaga na takem mitingu mi zelo veliko pomeni. Že na ogrevanju sem se dobro počutil. Ko sem videl startno listo, pa sem si rekel, da sem zelo malokrat tekel v taki zasedbi. Želel sem priti med prve tri in sem z zmago presenetil tudi sebe. Še najslabši del mojega teka je bil prvih 200, 250 m, tam so me tekmeci že prehiteli, potem pa sem v svojem znanem dobrem zaključku vse prehitel v zadnjih 120 m. Vedel sem, da bom dosegel dober čas, vesel sem tega uspeha, s katerim sem gladko dosegel tudi normo za SP," je bil zadovoljen Janežič, ki je pred nastopom v češki prestolnici 27. maja v Slovenski Bistrici izboljšal slovenski rekord na 300 m z 31,89 sekunde.

Tekmovalec iz Vodic je 14. avgusta lani na olimpijskem stadionu v Rio de Janeiru v polfinalu na 400 m dosegel 17. izid in se kljub državnemu rekordu (45,07) ni uvrstil v finale. Predlani je bil tretji na EP do 23 let, nato je na SP v Pekingu z 28. izidom tudi tedaj izboljšal slovenski rekord. Lani je bil v Amsterdamu peti na članskem EP, letos pa je bil na dvoranskem EP v Beogradu zaradi prestopa v sosednjo progo kot eden od favoritov za odličja diskvalificiran.

V ženskem metu kopja je zmagala svetovna rekorderka in dvakratna olimpijska zmagovalka Barbora Špotakova (62,88 m), ki je slovensko rekorderko prehitela le za 33 centimetrov. Po prvi seriji je s 60,72 m povedla Martina Ratej, nato pa sta tako ona kot Špotakova največji daljavi zmogli v drugih poskusih. Ratejeva je nato vrgla še 62,48 m, v zadnjih treh serijah pa je imela neveljavne poskuse. Tretja je bila aktualna evropska prvakinja Belorusinja Tatjana Kaladovič (62,29 m).

"Zelo sem vesela uvrstitve. Glede na dane razmere, ki niso bile idealne, sem dosegla zelo dobro mesto. Zaostala sem le malo za Špotakovo. Dokazala sem, da se lahko borim z ostalimi, tudi najboljšimi na svetu. V prvi seriji sem tudi povedla, toda veter je bil malo neugoden, tudi temperature so za ta čas dokaj nizke. Zato po drugi seriji nisem mogla storiti kaj več. Toda tudi tedaj, ko nisem najboljša in mi ne gre vse tako, kot bi rada, tudi v ne najboljših razmerah, sem tam, kjer sem že bila. Ta tekma je potrditev, da z novim trenerjem Lovrom Umkom dobro delamo in sem znova v eliti najboljših," je povedala Ratejeva.

"Zelo sem vesela, ker mi je uspel zelo dober skok in še bolj, ker dobivam vedno boljši občutek. Razmere za moj nastop so bile dobre, veter je pihal malo v hrbet ali skoraj nič, počutila pa sem se tudi odlično," je dejala Filipičeva. V skoku v daljino je povedla Slovakinja Lucia Slaničkova (6,32 m), ki pa nato svojega dosežka ni več izboljšala. Filipičeva je prevzela vodstvo v drugi seriji, ko je s 6,47 m zmogla tudi največjo daljavo tekme, ter prvega mesta ni več izpustila iz rok. Po dveh neveljavnih poskusih je končala s 6,19 in 6,37 m. Veldakova je imela le en veljaven skok, 6,43 m v tretji seriji.

Čeh Jan Kudlička, srebrn lani na EP in bronast leta 2014 na dvoranskem EP, je zmagal v skoku s palico, 5,70 metra pa je zmogel tudi Francoz Valentin Lavillenie, mlajši brat svetovnega rekorderja Renauda Lavillenieja, ki pa je imel več neuspešnih poskusov od Kudličke. Renner je v prvih poskusih preskočil 5,30 in 5,45 m, na 5,55 m pa je bil trikrat neuspešen. Za njim je zaostal tudi nekdanji mladinski svetovni podprvak Hrvat Ivan Horvat (5,45 m).

Čeh Jakub Vadlejch, osmi v finalu lanskih OI v Riu, je zmagal v moškem metu kopja (87,21 m), Kranjc pa se ni mogel vplesti v boj za visoka mesta in je krepko zaostal ne le za svojim slovenskim rekordom (81,13 m), ampak tudi za normo za SP v Londonu (83,00 m).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.