Šport
5 ogledov

Janković obljublja EP 2019

sprejem Anže Petkovšek
"Evropsko prvenstvo v odbojki leta 2019 bo v Ljubljani. In to v Stožicah, da ne bi kdo dvomil," je prisotnim na sprejemu odbojkarske reprezentance obljubil župan Ljubljane Zoran Janković.

Čeprav je Janković povsem prepričan, da bo slovensko glavno mesto prireditelj prvenstva, pa je predsednik Odbojkarske zveze Slovenije (OZS) zaenkrat še dokaj zadržan z napovedmi.

"Stvar je šele v povojih, seveda pa ne skrivamo, da si želimo organizacijo. V Sofiji smo že navezali stike, ugotovili, da imamo lepe možnosti. Tudi župan mesta Ljubljane Zoran Jankovič, ki si je ogledal finalno tekmo s Francozi, se je v Sofiji že srečal z novim predsednikom evropske zveze Srbom Aleksandrom Boričićem, predsednik bo kmalu tudi uradno obiskal Ljubljano, tokrat bo najbrž znanega kaj več. Mi smo optimisti, verjamemo, da bomo prvenstvo tudi dobili," je dejal Ropret.

Tudi prvi človek slovenske zveze je bil že v stikih z Boričićem in povsem podpira predloge sprememb, ki jih namerava uvesti novi predsednik evropske krovne organizacije. Največja sprememba naj bi bila, da bi po novem na evropskih prvenstvih po vzgledu košarke sodelovalo 24 ekip, ki bi bile v predtekmovanju razdeljene na štiri skupine, prvenstvo pa se naj bi igralo v štirih državah.

"Na prvenstvih si želimo več tekem in pa bolj polne dvorane, tako da je sistem, ki ga ima košarka, kar primeren, zato naj bi izvršni odbor že na naslednji seji spremembo potrdil. Seveda pa mi ne nameravamo kandidirati le za organizacijo ene od skupin, mi hočemo biti nosilci organizacije, mi hočemo imeti v Ljubljani zaključne boje. V Sofiji so interes za sodelovanje že pokazali Slovaki, s katerimi bi nato k organizaciji povabili še dve državi," napoveduje Ropret.

Naslednje prvenstvo na Poljskem, na katero se je Slovenija z uspehom v Bolgariji že neposredno uvrstila in bo na njem tudi ena od nosilk skupin, bodo čez dve leti najbrž odigrali še po starem sistemu. Kot pravi Ropret, pa bodo imeli tudi Poljaki možnost, da predčasno sprejmejo spremembe, tako da bi lahko ob njihovi privolitvi že na Poljskem sodelovalo 24 ekip.

Kdaj bodo izbirali prireditelja prvenstva leta 2019, zaenkrat še ni znano. "To bo izbirala skupščina Cev, najbrž v drugi polovici naslednjega leta. Zaenkrat niso objavili niti razpisov, niti rokov prijave, zaenkrat nimamo nobenih informacij niti v ženskem prvenstvu do 23 let leta 2017, za katerega moramo kandidirati, če želimo člansko prvenstvo. Več informacij o vsem bomo dobili, ko bo Boričić obiskal Slovenijo," meni generalni sekretar OZS Gregor Humerca. Poljska je bila izbrana za gostiteljico naslednjega EP lani oktobra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.