Šport
21 ogledov

Jankovićeva predala proti Jakimovi

Jelene Janković ne bo več v Portorož. (Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Teniški turnir v Portorožu je v četrtek pozno zvečer nesrečno končala prva nosilka Jelena Janković. Srbska tenisačica je gladko dobila prvi niz proti Anastaziji Jakimovi, a dvoboj zaradi poškodbe predala.

Znanih je osem najboljših igralk na teniškem turnirju Banka Koper Slovenija open v Portorožu z nagradnim skladom 220.000 dolarjev. Med njimi je Polona Hercog, ni pa druge igralke sveta Srbkinje Jelene Janković, ki je morala zaradi poškodbe gležnja predati dvoboj drugega kroga proti Anastaziji Jakimovi iz Belorusije.

Portoroški turnir je ostal brez prve zvezdnice in glavne favoritinje za končno zmago. Jankovićeva je pri izidu 2:1 v drugem nizu, potem ko je suvereno dobila prvega s 6:1, nerodno stopila in si poškodovala gleženj. Poskusila je vse, da bi dvoboj končala v dveh nizih - uporabila je zdravniško pomoč, se zatekla k protibolečinskim tabletam, vendar je bila poškodba prehuda. Jakimova je ob očitnih težavah Jankovićeve dobila drugi niz s 6:3, pri zaostanku 0:1 v tretjem nizu pa se je Srbkinja dokončno predala.

Četrtfinalni dvoboji so na sporedu v petek, med njimi tudi nastop Mariborčanke Polone Hercog ob 20. uri na osrednjem igrišču teniškega centra Marina Portorož proti Švicarki Stefanie Vögele.

Med osmimi najboljšimi so štiri Rusinje, ena Belorusinja in zgolj tri nosilke. Od postavljenih igralk so v igri ostale le Polona Hercog, ki je s 57. mestom na svetu postavljena kot sedma nosilka, devetnajstletna Anastazija Pavljučenkova, nova vzhajajoča zvezda ruskega tenisa (3.), ter šestorangirana Vera Duševina prav tako iz Rusije.

Rusija, ki je zadnje desetletje prava valilnica talentov - nenazadnje so dekleta osvojila štiri naslove v pokalu Fed (2004, 2005, 2007, 2008), fantje pa dva v Davisovem pokalu (2002, 2006), bo imela v četrtfinalih Portoroža še dve predstavnici ali petdesetodstotno zasedenost. Na pohodu sta še ena devetnajstletnica Ksenia Pervak, 99. na lestvici WTA, ter štiri leta mlajša in štiri mesta nižjeuvrščena Ana Čakvetadze.

Zlasti slednja je bila v uvodnih dveh krogih nadvse prepričljiva, saj je rojakinji Ekaterini Makarovi in četrti nosilki Italijanski Sari Errani skupaj oddala vsega osem iger v štirih nizih. Ana Čakvetadze, ki je bila pred tremi leti že peta igralka na svetu, bo igrala z rojakinjo Vero Duševino, zmagovalka dvoboja pa je lahko naslednja tekmica Hercogove.

V zgornjem delu razpredelnice vse štiri igralke še niso izgubile niza. Anastazija Pavljučenkova se je v drugem krogu znesla nad najstarejšo igralko turnirja, 35-letno Rossano de los Rios iz Paragvaja, in jo odpravila s 6:3 in 6:0. V ruskem obračunu Ksenia Pervak ni imela usmiljenja do Aleksandre Panove, ki je imela za seboj že štiri dvoboje, saj je nastopila v kvalifikacijah (6:2, 7:5), podobno prepričljiva pa je bila tudi atraktivna Švedinja Johanna Larsson, ki je prav pred turnirjem v Portorožu zabeležila svojo najvišjo uvrstitev WTA v karieri (84.). V dveh nizih je premagala italijansko veteranko Mario Eleno Camerin (7:5, 6:1).

V četrtek je Slovenija izgubila svoji zadnji predstavnici med dvojicami. Polona Hercog je v navezi s Hrvatico Petro Martić izgubila proti Ani Čakvetadze iz Rusije in Marini Erakovic iz Nove Zelandije (6:4, 6:3), Andreja Klepač in Elena Bovina pa nista bili kos drugima nosilkama Rusinji Mariji Kondratijevi in Čehinji Vladimiri Uhlirovi (7:6, 6:3).

Portorož, Banka Koper Slovenija Open, WTA (220.000 USD), osmina finala:

Ksenija Pervak (Rus) : Aleksandra Panova (Rus) 6:2, 7:5
Johanna Larsson (Šve)
: Maria Elena Camerin (Ita) 7:5, 6:1
Anastazija Pavljučenkova (Rus/3) : Rossana de los Rios (Par) 6:3, 6:0
Anastazija Jakimova (Blr)
: Jelena Janković (Srb/1) 1:6, 6:3, 0:1 predaja

Dvojice, četrtfinale:

Ana Čakvetadze/Marina Erakovic (Rus/NZl) : Polona Hercog/Petra Martić (Slo/Hrv) 6:4, 6:3
Maria Kondratijeva/Vladimira Uhlirova (Rus/Češ/2)
: Andreja Klepač/Elena Bovina (Slo/Rus) 7:6 (4), 6:3

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.