Šport
37 ogledov

Janus skoraj izgubil tla pod nogami

Planica 2016 Saša Despot
Trener Goran Janus je po dvojni zmagi njegovih varovancev opozoril, da sezona še ni končana. Režiser uspehov slovenskih skakalcev ima na zadnjih dveh tekmah velike načrte.

Nepopisno je bilo že veselje po četrtkovi zmagi, v petek je trenerja ob izbruhu veselja celo zaneslo in skoraj bi padel po drugem poskusu in zmagi Roberta Kranjca. Na srečo se je vse skupaj končalo brez hujših posledic, radost pa je ostala: "Vesel sem dveh odličnih nastopov v finalu, Robert je imel odličnega tudi prvega. Res sanjski zaključek," je dejal Janus.

Ljubljančan ni skrival, da je vseh teh uspehov vesel na domači letalnici v novem nordijskem centru, ki ga Sloveniji zavidajo številne nacionalne smučarske zveze po celem svetu. "Tak uspeh tukaj je res nekaj najlepšega. Tukaj je toliko ljudi, toliko zastav in vesel sem, da imamo ob Petru tudi Robija, čakamo še Jurija," pred nadaljevanjem pravi trener.

Na sklepnih dveh tekmah ostajata odprta dva cilja. Slovenija je v pokalu narodov prehitela Nemčijo in se zavihtela na drugo mesto za Norveško, Janus pa si želi, da bi ta položaj v soboto in nedeljo ubranila: "Želim si tudi, da bi Robi Kranjec ubranil drugo mesto v posebnem seštevku svetovnega pokala v poletih." Druga naloga bo posebej težka, saj ima Kranjec skromnih 32 točk prednosti pred Norvežanom Johannom Andrejem Forfangom, svetovnim rekorderjem v poletih, oba tekmovalca pa sta v izjemni formi.

V soboto vlogo favoritov Janus pripisuje Norvežanom, ki imajo bolj izenačeno ekipo od slovenske vrste, kjer izstopata Kranjec in Prevc, blizu Norvežanom je Jurij Tepeš, za morebiten dvoboj s Skandinavci pa bo potreben vsaj še en izjemen skok Anžeta Semeniča.

Predvsem po zaslugi Petra Prevca so slovenski skakalci v zimi 2015/16 osvojili skoraj vse, kar je bilo na voljo. Med rekordi so ob izteku sezone na letalnici v Planici ponuja le še svetovni rekord, ki ga je lani v Vikersundu z 251,5 metra postavil Norvežan Anders Fannemel. "Počakajmo še soboto in nedeljo. Danes se je vedelo, da bo veter v hrbet, a v soboto in nedeljo se lahko zgodi še marsikaj, kdo bo skočil najdlje, pa se seveda ne ve," še pravi prvi mož slovenske skakalne stroke.

Komentarjev 1