Šport
4 ogledov

Je bil Dugonjić oškodovan?

damir dugonjić EPA
Novinarja: Nekatere proge na svetovnem plavalnem prvenstvu imele izrazito prednost – Dugonjić bi moral biti na 50 metrov prsno bronast.

Na letošnjem plavalnem svetovnem prvenstvu v Barceloni so imele določene proge izrazito prednost, trdita novinarja francoskega Le Monda Henri Seckel in Erwan Le Duc. Prednost je bila izrazita predvsem pri 50-metrskih disciplinah in podrobna analiza na 50 prsno po mnenju novinarjev potrjuje, da bi bil Damir Dugonjić v tej disciplini bronast.

Kriv filtrirni sistem

Analiza tekmovanj v dvorani Palau Sant Jordi je pokazala, da je zaradi filtrirnega sistema v bazenu nastalo močnejše vrtinčenje vode in s tem vodni tok, ki je v eno smer izrazito pomagal plavalcem na progah 1, 2 in 3, oškodovani pa so bili plavalci na progah 6, 7, 8. Pri plavanju v nasprotni smeri se je učinek obrnil. V večini disciplin je bilo izničenje te prednosti, na 50-metrskih disciplinah pa so imeli plavalci na progah 6, 7 in 8 veliko prednost – od 0,15 do 33 stotink.

In prav na 50 prsno, kjer je Dugonjić plaval na progi 5, je slovenski reprezentant, novi evropski rekorder, izgubil bronasto kolajno v dvoboju z Južnoafričanom Giuliom Zorzijem – ta je plaval na progi 8 – za vsega stotinko sekunde. Podrobna analiza izidov je pokazala, da je imel minimalno prednost tudi Dugonjić na progi 5, a bi vseeno prepričljivo osvojil osvojil bron.

Nič se ne da spremeniti

"Poznam to zgodbo, a zdaj uživam na morju. Tega se ne da spremeniti in zato nima prav nobenega smisla o tem razpredati. Damir v finalu ni plaval povsem optimalno tako kot ob evropskem rekordu, in če bi ponovil plavanje iz polfinala, bi osvojil tudi kolajno. V dveh letih je na 50 prsno napredoval za pol sekunde, na 100 prsno za sekundo. In prav toliko lahko v naslednjem obdobju ob trdem delu še napreduje, potem pa lahko plava tudi proti toku in kolajna bo njegova," je špekulacije o kolajnah zavrnil njegov trener iz ravenskega Fužinarja Matija Medvešek.

Zveza ni ukrepala

A v Franciji je tematika zelo aktualna, saj je njihov prvi adut na 50 prosto Florent Manaudou ostal brez kolajne, te pa so osvojili plavalci na progah 6, 7 in 8. Francozi trdijo, da so na vrtinčenje vode opozorili tudi vodilne pri Mednarodni plavalni zvezi Fini, ta pa ni ukrepala in med 50-metrskimi finali ni izklopila sistemov v bazenu. Neuradno pa naj bi se po trditvah francoskih novinarjev pritožile tudi druge zveze.

Raziskavo sta Francoza potrdila tudi s preprosto tabelo o dosežkih, kjer so plavalci na progi 8, najpočasnejši v polfinalu, v osmih finalih kar štirikrat posegli po odličju. Skupaj so plavalci na progah od 5 do 8 osvojili kar 17 od skupno 24 kolajn, plavalci na progah 1, 2 in 3 le eno, na progi 4, kjer je plaval najhitrejši polfinalist, je bilo po pričakovanjih osvojenih 6 kolajn, a je to število enako tistemu na progi 6.

Številke so potrdili tudi plavalci na daljših progah, ki so glede na progo v eno smer v povprečju dosegali pol sekunde boljše izide kot v drugo. To se je zgodilo tudi drugi slovenski predstavnici na SP Tjaši Oder, a so se ti dosežki med tekmo izničili.

Zanikajo vpliv

Odgovorni pri Myrtha Pools, ki so postavili bazen v Barceloni, odstopanj niso potrdili in pravijo, da njihove analize tega vpliva toka ne kažejo. Bolj neposreden je bil Cornel Msarculescu, izvršni direktor Fine, ki je priznal, da številke iz rezultatov kažejo na morebiten problem. Novinarja Seckel in Le Duc trdita, da bi bilo ob enakih pogojih na 50-metrskih razdaljah kar 10 do 14 kolajn razporejenih drugače, tudi dve, tri zlate.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.