Šport
0 ogledov

Je bil Dugonjić oškodovan?

damir dugonjić EPA
Novinarja: Nekatere proge na svetovnem plavalnem prvenstvu imele izrazito prednost – Dugonjić bi moral biti na 50 metrov prsno bronast.

Na letošnjem plavalnem svetovnem prvenstvu v Barceloni so imele določene proge izrazito prednost, trdita novinarja francoskega Le Monda Henri Seckel in Erwan Le Duc . Prednost je bila izrazita predvsem pri 50-metrskih disciplinah in podrobna analiza na 50 prsno po mnenju novinarjev potrjuje, da bi bil Damir Dugonjić v tej disciplini bronast.

Kriv filtrirni sistem

Analiza tekmovanj v dvorani Palau Sant Jordi je pokazala, da je zaradi filtrirnega sistema v bazenu nastalo močnejše vrtinčenje vode in s tem vodni tok, ki je v eno smer izrazito pomagal plavalcem na progah 1, 2 in 3, oškodovani pa so bili plavalci na progah 6, 7, 8. Pri plavanju v nasprotni smeri se je učinek obrnil. V večini disciplin je bilo izničenje te prednosti, na 50-metrskih disciplinah pa so imeli plavalci na progah 6, 7 in 8 veliko prednost – od 0,15 do 33 stotink.

In prav na 50 prsno, kjer je Dugonjić plaval na progi 5, je slovenski reprezentant, novi evropski rekorder, izgubil bronasto kolajno v dvoboju z Južnoafričanom Giuliom Zorzijem – ta je plaval na progi 8 – za vsega stotinko sekunde. Podrobna analiza izidov je pokazala, da je imel minimalno prednost tudi Dugonjić na progi 5, a bi vseeno prepričljivo osvojil osvojil bron.

Nič se ne da spremeniti

"Poznam to zgodbo, a zdaj uživam na morju. Tega se ne da spremeniti in zato nima prav nobenega smisla o tem razpredati. Damir v finalu ni plaval povsem optimalno tako kot ob evropskem rekordu, in če bi ponovil plavanje iz polfinala, bi osvojil tudi kolajno. V dveh letih je na 50 prsno napredoval za pol sekunde, na 100 prsno za sekundo. In prav toliko lahko v naslednjem obdobju ob trdem delu še napreduje, potem pa lahko plava tudi proti toku in kolajna bo njegova," je špekulacije o kolajnah zavrnil njegov trener iz ravenskega Fužinarja Matija Medvešek .

Zveza ni ukrepala

A v Franciji je tematika zelo aktualna, saj je njihov prvi adut na 50 prosto Florent Manaudou ostal brez kolajne, te pa so osvojili plavalci na progah 6, 7 in 8. Francozi trdijo, da so na vrtinčenje vode opozorili tudi vodilne pri Mednarodni plavalni zvezi Fini, ta pa ni ukrepala in med 50-metrskimi finali ni izklopila sistemov v bazenu. Neuradno pa naj bi se po trditvah francoskih novinarjev pritožile tudi druge zveze.

Raziskavo sta Francoza potrdila tudi s preprosto tabelo o dosežkih, kjer so plavalci na progi 8, najpočasnejši v polfinalu, v osmih finalih kar štirikrat posegli po odličju. Skupaj so plavalci na progah od 5 do 8 osvojili kar 17 od skupno 24 kolajn, plavalci na progah 1, 2 in 3 le eno, na progi 4, kjer je plaval najhitrejši polfinalist, je bilo po pričakovanjih osvojenih 6 kolajn, a je to število enako tistemu na progi 6.

Številke so potrdili tudi plavalci na daljših progah, ki so glede na progo v eno smer v povprečju dosegali pol sekunde boljše izide kot v drugo. To se je zgodilo tudi drugi slovenski predstavnici na SP Tjaši Oder, a so se ti dosežki med tekmo izničili.

Zanikajo vpliv

Odgovorni pri Myrtha Pools, ki so postavili bazen v Barceloni, odstopanj niso potrdili in pravijo, da njihove analize tega vpliva toka ne kažejo. Bolj neposreden je bil Cornel Msarculescu , izvršni direktor Fine, ki je priznal, da številke iz rezultatov kažejo na morebiten problem. Novinarja Seckel in Le Duc trdita, da bi bilo ob enakih pogojih na 50-metrskih razdaljah kar 10 do 14 kolajn razporejenih drugače, tudi dve, tri zlate.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.