Šport
67203 ogledov

"Je bilo vredno izgubiti obe nogi?"

Curtis McGrath Instagram
Avstralski vojni veteran s težkim srcem spremlja dogajanje v Afganistanu.

Paraolimpijec Curtis McGrath se v luči talibanskega prevzema oblasti v Afganistanu sprašuje o smiselnosti vojaškega posredovanja v tej azijski državi, kjer je pred devetimi let v zasedi z improviziranim eksplozivnim sredstvom izgubil obe nogi.

Avstralski kajakaš se trenutno pripravlja na obrambo paraolimpijskega zlata iz Ria de Janeira (2016), čeprav mu ob aktualnem dogajanju v Afganistanu misli uhajajo h grozotam, katerim je bil kot pripadnik avstralske vojske priča na terenu.

"Je bilo vredno izgubiti obe nogi?" se je v pogovoru za News.com.au spraševal 33-letni večkratni svetovni prvak in eden najboljših parakanuistov na svetu. "Pred prejšnjim tednom bi na to vprašanje brez težav odgovoril z ja," je dodal.

McGrathu so zaradi posledic eksplozije v provincu Uruzgan leta 2012 morali amptuirati dobršen del spodnjih okončin. Ostal je brez leve noge pod kolenom in desne pri kolenu, obenem pa je utrpel tudi številne druge poškodbe, kot so počen ušesni bobenček, zdrobljeno zapestje in globoka ureznina na stegnu.

"Usposobili smo 300.000 Afganistancev"

Neizmerno ga žalosti, da se je po prevzemu oblasti s strani talibanov na tisoče Afganistancev pognalo v beg. "Najprej sem občutil jezo. Usposobili in opremili smo 300.000 Afganistancev, zdaj pa se zdi, da se predali brez boja in orožje prepustili talibanom. Sprašujem se, ali je bilo res vredno denarja, življenj in udov?"

"Pogovarjal sem se s soborci. Občutki so mešani. Nekatere je sram in celotna situacija jih je ujezila. Z vso pravico tako čutijo. Mene ni sram. Vem, kaj smo dosegli. Videl sem strahote na terenu. Iz prve roke sem bil priča krutemu ravnanju talibanov. Naš namen je bil, da stvari izboljšamo. To smo morali narediti. Ničesar ne bi naredil drugače. Iz tega razloga lahko upravičim mojo žrtev. Ne glede na to, kaj se bo zgodilo, vem, da sem pripomogel k spremembi. Kljub temu sočustvujem s prebivalci Afganistana in veterani, ki se težko soočajo s tem, kar se dogaja," je povedal McGrath.

Komentarjev 10
  • simon30 21:24 22.september 2021.

    Samo še ena žrtev svetovnih prevarantov, posledice nosi on sam.

  • alen04 08:57 27.avgust 2021.

    Že iz časa pračloveka je veljalo, da moški zaščiti šibkejše. V deželi kozojebcev in posiljevalcev je obratno- Spizdijo kakor ptiči, ko streljaš. Posranci strahopetni, za take gnoje je najbolj primerna "mrtva straža". Žene in punce se borijo za mir in ...prikaži več svobodo. Za te posrance je primerna samo "mrtva straža".

  • 6d27bf1a5689dbb4e902b7e95a57f065ae13bfc9 08:25 27.avgust 2021.

    Nihče te ni silil da greš v Afganistan. Tja si šel zaradi denarja in ne zaradi nekih višjih ciljev pomoči in ne vem česa. Vedel si v kaj se spuščaš. Zelo dobro ste usposobili 300000 Afganistancev ki so naslednji dan ...prikaži več ko ste odšli spustili rep med noge. Tudi oni so se usposabljali samo zato ker so bili za to plačani. So pa dovolj pametni za svojo rit da vedo kdaj odnehati oz se jim j... za svojo državo samo da so živi