Šport
21 ogledov

Jelenov klanec bo odločal

Borut Božič je napredoval na enajsto mesto. Žurnal24 main
Konec tedna bosta v Kranju dve kolesarski preizkušnji. V soboto bo 41. Velika nagrada Kranja, v nedeljo pa dirka Po ulicah Kranja. Med drugim bodo na startu tudi kolesarji Liquigasa.

V Kranju se konec tedna obeta pravi kolesarski praznik. V soboto bo na sporedu 41. Velika nagrada Kranja, dan pozneje pa še dirka Po ulicah Kranja. Konkurenca bo vsaj na sobotni dirki zelo dobra, najslavnejša ekipa pa bo prišla iz Italije, to bo Liquigas, za katerega bosta dirkala tudi povratnika Gorazd Štangelj in Matej Mugerli.

Seveda bodo nastopili tudi kolesarji vseh najboljših slovenskih klubov. "Želeli smo si še močnejše konkurence, toda težava je, da je v istem času še veliko dirk, tako da se tekmovalci porazdelijo. A glede na to, da je v istem času Giro, pa še kakšna eminentna dirka, smo lahko z močjo moštev, ki bodo nastopila v Kranju, zelo zadovoljni," meni Franc Hvasti, "oče" kranjskega kolesarstva.


Gorazd Štangelj bo nastopil z novim klubom Liquigasom, za katerega nastopa tudi Matej Mugerli. © Saša Despot

 
VN Kranja – Memorial Filipa Majcna  – je bila do leta 2000 povsem v domeni Slovencev (s štirimi zmagami je rekorder Bojan Ropret , trikrat sta zmagala Jože Valenčič in Hvasti), saj so do takrat tujci imeli le eno zmago ( Fabrizio Bontempi leta 1987), novo tisočletje pa se je začelo z nizom petih zmag italijanskih kolesarjev, leta 2004 je bil v gorenjski prestolnici najhitrejši Giovanni Visconti , ki je na letošnjem Giru rožnato majico vodilnega nosil osem dni. V zadnjih treh letih so prevlado spet prevzeli Slovenci, zadnji zmagovalec je bil Borut Božič .

Prvo ime letošnje dirke naj bi bil češki kolesar Liquigasa Roman Kreuziger , nekdanji mladinski svetovni prvak in letos drugi na dirki ProToura po Romandiji , v Kranj pa prihaja še nekaj odličnih tujih kolesarjev, kot so Ukrajinec Volodimir Zagorodni , Poljak Przemyslav Niemiec , tudi že zmagovalec dirke Po Sloveniji, ter Italijani Enrico Degano , Eddy Ratti , Enrico Rossi , Massimo Giunti ... ki se bodo borili za prvo nagrado, ček v višini 3500 evrov (nagradni sklad je vreden 10.090 evrov).

Na trasi sobotne preizkušnje je nekaj sprememb, ki pa niso bistvene, vsi pričakujejo, da bo dirko odločil zadnji sprint na Jelenov klanec . Dirka prve kategorije bo dolga 161,6 kilometra, začela se bo ob 13. uri.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.