Šport
22 ogledov

Gros: "Svetovni prvak kot zmagovalec F1"

Jelko Gros v zadnjih dnevih nima več veliko dela. (Foto: Dejan Mijović) Dejan Mijović
Le nekaj minut zatem, ko je postalo jasno, da je slovenska skakalna reprezentanca osvojila bron na svetovnem prvenstvu v smučarskih poletih v Vikersundu smo se o skakalnem danes in jutri pogovarjali z Jelkom Grosom.

"Če gledam vso sezono, se je napovedovalo, da je slovenska reprezentanca močna. Če imaš vso sezono tri, štiri tekmovalce v finalni seriji, to pomeni, da si samozavesten in močan. Ne bom rekel, da so me presenetili. Malo sem se ustrašil zaradi odsotnosti Petra Prevca, vendar ga je Jernej Damjan zelo dobro nadomestil. Seveda so tudi ostali dali delež, ki je potreben za ekipno kolajno na svetovnem prvenstvu," je za uvod dejal Jelko Gros, nekdanji trener slovenske reprezentance, direktor Zavoda Planica in tehnični delegat FIS.

Vaš pogled na svetovni naslov Roberta Kranjca?
Imeti svetovnega prvaka v poletih je za Slovence tako kot mogoče za Nemce imeti zmagovalca formule ena. Poleti in Planica dajejo še poseben čar - ni zastonj planiška prireditev slovenski športni praznik.

Ker Prevca ni bilo, se je razkrila širina ekipe Gorana Janusa.
Širina se je kazala že vse leto, a Prevc je bil eden nosilcev ekipe. Ko izgubiš takšnega, se ekipe včasih vdajo v usodo. Mislim, da je Jernej Damjan izkoristil priložnost. Če bi bil zdrav še Prevc, bi se morda borili še celo za kaj več kot bron.

Celo za zlato ob ugodnem spletu okoliščin?
Vedno morate vedeti, da se zmage ne more načrtovati. To večkrat napravijo Avstrijci in ostanejo brez nje. Zmaga se enostavno zgodi. Če bi Tepeš, Kranjec, Šinkovec in Damjan pokazali svoje najboljše skoke, potem bi lahko mogoče konkurirali za kaj več, ampak tu zraven je veliko čejev.

Veseli dejstvo, da se je najboljšim pridružil Jure Šinkovec.
Letos je naredil preskok, kakršnega napravi redkokdo. Ker se grdo sliši, ne bom dejal, da je bil v sivem povprečju, ampak v povprečju slovenskih skakalcev. Boril se je za nastop na tekmah in sem ter tja napravil kaj na kontinetalnem pokalu. Predvsem lani poleti je napravil super preskok in je prijetna popestritev v ekipi. Če pogledamo druge - Tepeš in Prevc imata kolajne z mladinskih svetovnih prvenstev, Šinkovec pa kot mladinec ni bil močno opazen. Bil je talent, ampak vedno so dejali, da je slab tekmovalec. Zdaj ko je dozorel, se je izkazalo, da je tudi on dober.

Kako gledate na zaledje slovenskih skakalcev, na mlade sile?
Zelo postopoma. Imamo sorazmerno veliko dobrih skakalcev. Talent imajo, ampak da prestopiš v svetovno serijo, je treba narediti nekaj več. Treba se je zavedati, da ne pride nič samo od sebe. Zahteven moraš biti moraš do sebe, ekipe in se odrekati za uspeh.

Dogodki zadnjih dni ne bi mogli spisati boljšega vabila v Planico.
Ni reklamnega agenta, ki bi uspel napraviti lepšo reklamo za to, da bo v Planici novi vrhunski športni dogodek.

Do svetovnega rekorda najbrž ne bo šlo, je slovenski v nevarnosti?
244 metrov je v Planici nedosegljivo, ker je skakalnica v Vikersundu vsaj za deset metrov večja kot v Planici, zato bo treba za svetovni rekord v Planici vsaj še malo počakati.

Težko se izognemo zaslugam trenerja Gorana Janusa. Hvalijo ga fantje, hvali ga Primož Peterka, potrjujejo ga rezultati ...
Goran je zelo pragmatičen trener. Ne filozofira preveč, drži se svoje linije, ima dobro vzdušje v ekipi, predvsem zato, ker je pravičen do vseh. Poleg tega zelo dobro pozna metodiko treniranja. Odprl je vrata kondicijskemu trenerju Matjažu Polaku, ki je že prej delal z nekaterimi fanti in Robijem Kranjcem. Zna ustvarjati ekipo. To so vse lastnosti, ki jih mora imeti dober trener. Goran je zaupanje, ki ga je dobil od Odbora za smučarske skoke, ne le upravičil, ampak desetkratno upravičil.







Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.