Šport
10 ogledov

Jerman: Kosteliću smo konkurenčni

Andrej Jerman je bil na petkovem treningu smuka na SP šesti. (Foto: EPA) EPA
Slovenski alpski smučarji in smučarke pravijo, da so dobro pripravljeni na novo zimsko sezono.

Najvišje cilje ima lani druga v skupnem seštevku pokala Tina Maze, vsaj ponovitev, če ne tudi izboljšanj svojih dosežkov pa si želijo tudi smukača Andrej Jerman in Andrej Šporn, slalomist Mitja Valenčič ter Maruša Ferk in Ana Drev.

Mitja Valenčič je bil izbran za najboljšega slovenskega smučarja prejšnje zime, v kateri se je prebil med slalomske prvokategornike. "Po poletnih snežnih pripravah sem imel mesec kondicijskih priprav, vmes sem tudi zdravil hrbet. Potem smo začeli trenirati na ledenikih; najprej en teden v Švici v Saas Feeju, nato v Hintertuxu. Iz treninga v trening mi je šlo boljše. Nimam težav z zdravjem in optimistično pričakujem sezono. Želim obdržati lansko raven smučanja, ni pa skrivnost, da si želim stopiti tudi na zmagovalne stopničke. Upam, da se bo vse sestavilo tako, kot se mora. Saj nisem daleč od zastavljenega cilja," je pričakovanja razkril Valenčič.

Trenutno formo težko ocenjujejo

Andrej Jerman, edini Slovenec z dvema smukaškima zmagama v svetovnem pokalu, si je pri padcu na smuku v Beaver Creeku 2. decembra lani poškodoval desno koleno in izpustil večji del sezone. "Poškodba je, kakršna je. Običajno me ne moti. Koleno pa postane trdo, če je proga zelo ledena in če zelo trese. Potem se čez noč vse skupaj umiri. Na to sem že navajen in vem, kaj me čaka. S tem bom moral živeti. Opravili smo vse načrtovane treninge, tudi snežnega v Čilu, ki je zelo uspel. Zdaj, oktobra, je nekaj več težav z iskanjem ustreznega snega, vendar smo vsi na istem. Sam težko ocenim trenutno formo. V Čilu sem začel zelo dobro, nato pa mi je šlo na treningih slabše. Na zadnjih treningih s Kanadčani in Hrvati z Ivico Kostelićem na čelu pa smo bili zelo konkurenčni, in to je zelo pozitivno," je dejal Jerman.

Šporn zaupa Elanovim smučem

Drugi v slovenski smučarski vrsti je bil v zadnjem obdobju Andrej Šporn. "Za zdaj imam zelo dober občutek. Opravili smo več smukaškega treninga, tudi veleslalomskega, bilo pa je manj superveleslalomske vadbe. Tega si želim najbolj v oktobru," je pojasnil in dodal. "Pred tekmo v Sočiju sem v lanskem svetovnem pokalu nastopal bolje kot sezono prej. Konec lanske zime pa se mi je dobesedno sesul. Letos sem menjal opremo in v Elanu so naredili veliko boljše smuči. Zato sem bolj optimističen kot lani. Pravila v veleslalomu, kar se opreme tiče, mi bolj ustrezajo, saj je treba smučati bolj na moč in agresivno."

Komentarjev 1
  • bober123 17:27 16.oktober 2012.

    Spoštovani! Vaš komentar smo izbrisali, ker kršite Kodeks komentiranja. Uredništvo Žurnal24