Šport
82 ogledov

Jesenicam naslov, Olimpiji upanje na boljše čase

jesenice pokal državno prvenstvo finale olimpija Anže Petkovšek
S sredino tretjo finalno tekmo se je končalo letošnje državno prvenstvo v hokeju. Finalista sta bila pričakovana, stara znanca z Jesenic in iz Tivolija, zmagali pa so hokejisti Sija Acronija Jesenic. Za 11. zvezdico v samostojni državi so potrebovali le tri tekme, zadnjo so dobili po podaljšku s 4:3

Jeseniško slavje na tivolskem ledu - gostujoči navijači so sicer zasedli večji del tribune pod Rožnikom in svojim hokejistom priredili skorajda domače vzdušje Podmežakle - je spomnilo na najboljše dni slovenskega klubskega hokeja, ko je bil veliki finale med rdečimi in zelenimi eden vrhuncev športne zime.

A zdaj za kaj podobnega manjkata dva izenačena tekmeca, v tem finalu so bili ljubljanski hokejisti, ob vseh težavah, ki jih spremljajo v propadajočem klubu že dolgo časa, konkurenčni le na zadnji tekmi, ni pa jim uspelo podaljšati finalnega niza vsaj do petka.

Olimpija: Bili so boljši

"Vsaj eno tekmo smo sestavili, a tudi danes so bili boljši tekmec. Vsaj nimamo si česa očitati, borili smo se od prve do zadnje minute. Lahko jim samo čestitamo. Razlogov za takšno sezono je več, od tega, da ni bilo nič urejeno, do tega, da smo bili mesec in pol brez tekme. Razlogov je veliko, a jih nima smisla iskati za ta poraz. Bili so boljši, bolje pripravljeni in zasluženo so zmagali," je kapetan Olimpije Aleš Mušič strnil razloge za finalni poraz.

Ljubljančani so svojo sezono v mednarodni konkurenci lige Ebel končali sredi februarja, pozneje so odigrali le dve uradni tekmi v polfinalu DP z Založani, tako da so v finale prišli povsem brez tekmovalnega ritma. To se je pokazalo predvsem na prvi tekmi, ki so jo Jeseničani dobili z 10:5, tudi na drugi na Jesenicah, ob zmagi rdečih s 6:3, je bila zgodba podobna. Šele zadnja tekma je pokazala, da bi bila morda Olimpija v drugačnih okoliščinah konkurenčnejša, a ni zdržala do konca in je zadnjo finalno tekmo končala po 66 minutah.

zmaga Jesenic | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

"Videlo se je, da vsako tekmo igramo bolje. Potrdilo se je, da nam je manjkal tekmovalni ritem. Treba bo postaviti nov sistem tekmovanja, ker je zdaj ena ali druga ekipa prikrajšana," je dejal domači trener Bojan Zajc, ki pa je športno čestital tekmecem za zmago. Zajc ostaja optimist in upa, da bo sestanek vodstva lige Ebel konec meseca prinesel dobro novico in omogočil nadaljevanje tudi zmajem. Se pa zaveda, da bodo morali temeljito zagrabiti na vseh področjih, od finančnega - trener je omenil bodoče nove pokrovitelje - do organizacijskega, kjer v zadnjih mesecih vse skupaj močno zastaja.

Jesenice: Lepšega zaključka si ne bi mogli želeti

Jeseničani se z ljubljanskimi težavami niso obremenjevali. Novi klub, ki je pred leti nastal na pogorišču nekdanjega športnega simbola Jesenic, se počasi dviguje, v Podmežakli ne skrivajo želje, da bi v prihodnje zaigrali tudi v najmočnejšem regionalnem tekmovanju, ligi Ebel. Letos so prišli do predzadnje stopničke v alpski ligi, uspelo pa jim je spet prebuditi del nekdanjega navdušenja za hokej in nekajkrat poskrbeti za skoraj povsem polno dvorano, kar je v zadnjih letih precej redek pojav ob slovenskih ledenih ploskvah. Tekmovalno pa so bili v prednosti zaradi boljšega ritma, saj so do domačega finala brez premora igrali že v končnici alpske lige in so do odločilnega domačega dvoboja prišli precej bolj uigrani kot tekmeci.

Slavje na ledu in ob njem je bilo veliko, kanček grenkobe je ostal zaradi neuvrstitve v finale regionalnega tekmovanja, alpske lige, ki so si ga na Gorenjskem vendarle zastavili kot najpomembnejše v sezoni, a so poudarili, da je naslov najboljšega v Sloveniji, še posebej, če je dosežen proti tradicionalnemu tekmecu, tudi zelo sladek.

"Izkazalo se je, da smo zelo suvereno začeli. To je verjetno tudi posledica tega, da je bila Olimpija izven ritma, mi pa smo to izkoristili. A se je videlo, da se dvigujejo. Treba je bilo zdržati, mi smo to naredili, se vrnili pred domačimi navijači v Tivoliju in zmagali," je kapetan Miha Brus ocenil dogajanje v finalu. "Menim, da je državno prvenstvo nekaj drugega kot alpska liga. AHL se mi je zdela bolj pomembna, čeprav smo cilje, ki samo jih imeli pred sezono, presegli, smo videli, da bi lahko dosegli več in je ostalo nekaj grenkobe. V finalu DP pa je bil cilj naslov že od začetka sezone, to smo tudi naredili. Letos smo bili boljši in zasluženo slavili," pa je potegnil črto pod sezono.

jesenice pokal državno prvenstvo finale olimpija | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Hitrega konca finala se je razveselil tudi trener Nik Zupančič, ki je bil v zadnjih tednih v dvojni in naporni vlogi: hitro je moral menjati trenersko taktirko Jesenic in selektorsko Slovenije, s katero se pripravlja na bližnje SP.

"Kadar je nekdo stisnjen v kot, se bori. V prvi polovici tekme so bili boljši, mi smo izgubljali dvoboje, potem pa smo našli ritem, ko smo zadeli, so nekateri igralci prevzeli odgovornost in pripeljali vse skupaj do podaljška, tam pa je odločila individualna kakovost za lep zaključek sezone," je Zupančič ocenil zadnjo tekmo in dodal: "Ekipa je rasla vso sezono, dobre igre smo kazali že v alpski ligi. V končnici smo našli homogenost in dobre točke, ki so nas krasile, občinstvo se je vrnilo na Jesenice. V AHL nam ni uspelo priti v finale, zdaj smo vse sile usmerili v DP in lepšega zaključka si ne bi mogli želeti."

Komentarjev 1
  • tp 17:35 13.april 2017.

    čestitke jeseničanom za naslov, čestitke tudi olimpiji za borbo,kljub razmeram v klubu.zmotil pa me je komentar na šport tv-ju, kjer je komentator izjavil, da je to 11. naslov za jesenice v citiram: vsej zgodovini kluba.mogoče ...prikaži več je še premlad, da bi vedel, da oba kluba obstajata že veliko več kot 26 letin da imata oba kluba več kot 11 oziroma 15 naslovov državnih prvakov.strokovnost na mestu ?