Šport
15 ogledov

Jeseničani še korak bližje naslovu

Jeseničani so na dobri poti, da osvojijo novo zvezdico, saj v finalu proti Olimp
1/25
Žurnal24 main
Hokejisti Acroni Jesenic so z 2:1 dobili tudi drugo tekmo finala državnega prvenstva proti Tili Olimpiji v dvorani Tivoli in zdaj v zmagah vodijo že z 2:0. Serija se seli na Gorenjsko.
Hughes najboljši mladi igralec
V izboru za najboljšega mladega igralca lige Ebel v sezoni 2010/11 so obiskovalci spletne strani lige največ glasov prisodili mlademu napadalcu Olimpije Johnu Hughesu, takoj za njim pa se je uvrstil kapetan zmajev Žiga Pance. Za naslov najboljšega so se potegovali zmagovalci posameznih mesecev, in sicer Istvan Sofron (Alba) kot najboljši v septembru, Žiga Pance, zmagovalec oktobra, Stefan Bacher (VSV Beljak) za november, Rok Tičar (Jesenice) za mesec december, John Hughes za januar in Daniel Oberkofler (Linz) za februar. Hughes je dobil 6.981 oziroma 37,30 odstotka vseh glasov. Pance 4.768 oziroma 25,48 odstotka, četrti Rok Tičar pa 1.552 oziroma 8,29 odstotka glasov.

Jeseničani so v petek dobili prvo dejanje letošnjega finala in tako izničili prednost domačega terena. Tako kot petkova tekma tudi nedeljska na tribune Tivolija ni privabila večjega števila navijačev, tako da vzdušje še ni bilo tisto pravo hokejsko. Pri domačih je tokrat od tujcev manjkal poškodovani Tomi Mustonen, v vratih je tekmo začel Jan Chabera.

Tudi akterji na ledu so začeli podobno kot na prvi tekmi. Z dvema neuspešnima igrama z igralcem več, pri čemer je pri jeseniški nevarno zapretil Robert Sabolič. Pri ljubljanski pa so imeli celo večjo priložnost za vodstvo gostje, prav Sabolič je pobegnil v hiter prodor, a je bil Chabera na mestu. Povedli so, spet kot na prvi tekmi, Ljubljančani. V 11. minuti je bil Matt Higgins na pravem mestu pred golom in je odbiti plošček potisnil za hrbet Michala Fikrta. Vendar se je še enkrat ponovil petkov scenarij; Jeseničani so tekmece ne le hitro ujeli, ampak tudi prehiteli. Svoja gola so dosegli v eni minuti. Najprej je podajo Klemna Pretnarja pred gol ob neodločeni domači obrambi v zadetek spremenil Marc Cavosie, nato pa je bil natančen še Robert Sabolič. Ob izteku tretjine so zadetek dosegli še zeleno-beli, a ga sodnik ni priznal, ker je po strelu Andreja Hebarja z modre linije že prekinil igro, preden je Higgins pospravil plošček v mrežo.

Druga tretjina je minila v znamenju številnih, predvsem jeseniških izključitev, ter številnih priložnosti domačih, ki pa so vse po vrsti ostale neizkoriščene. Domači so do velike prednosti prišli v 26. minuti, ko je po naletu s palico nad Higginsom Jason Beckett dobil pet minut in disciplinsko kazen igre. Že pred tem je bil na klopi za kaznovane Tičar, tako da je imela Olimpija minuto dva igralca več, štiri minute pa še enega več na ledu. A nič od tega ni izkoristila, še najbližje je bil kapetan Žiga Pance, ko je eden od njegovih strelov končal v vratnici. V 32. minuti so Ljubljančani nato sicer dosegli gol, vendar je John Hughes plošček v slogu krožnih napadalcev po rokometno potisnil v gol z roko, zato ga sodnik seveda ni priznal. Do konca tretjine se je nadaljevalo jalovo obleganje vrat Fikrta, dogajanje sta za hip s pretepom popestrila Domen Vedlin in Anže Kuralt, Jeseničani pa so vse nalete zdržali in zadnjo tretjino začeli z golom prednosti.

Tega so Jeseničani uspešno branili vse do zadnjega piska sirene. Ljubljančani so bili podobno neučinkoviti kot v večjem delu tekme, gostje pa so spretno zadrževali minimalno vodstvo. Šest minut pred koncem so domači hokejisti že dvignili palice v slavju, a je sodnik pokazal, da bo pogledal posnetek. Kameri nad goloma sta tokrat za razliko od prve tekme delali, sodnik pa nato po ogledu posnetka zadetka ni priznal. Lov domačih na izenačenje se je tako nadaljeval tudi v zadnjih minutah, toda neuspešno. V zadnji minuti so poskušali še brez vratarja, kar pa tudi ni prineslo izenačenja, tako da so se Jeseničani in njihovi navijači veselili že druge zmage v Tivoliju in s tem pomembne prednosti v finalni seriji.

V nadaljevanju finala bodo zdaj - če bodo v sredo na Jesenicah dobili dovoljenje za uporabo dvorane Podmežakla - na dveh tekmah gostitelji Jeseničani, prva pa bo na sporedu v četrtek.

Izjave po tekmi:

Andrej Hebar, napadalec Tilie Olimpije:
"Kaj naj rečem? Sem brez besed, ker smo naredili vse, dali vse od sebe, a plošček ni hotel v gol. Treba je pozabiti na ta konec tedna, na ti dve tekmi. Osredotočiti se moramo na tekmi naslednji teden v četrtek in petek in skušali bomo vzeti že tekmo v četrtek. Zavedamo pa se, da bo zelo težko."

Žiga Pance, napadalec Tilie Olimpije:
"Poraz boli, boli pa tudi to, da smo na dveh tekmah zadeli vsega trikrat. Imeli smo priložnosti, a tudi ob prednosti z igralcem in dvema igralcema več nismo znali zadeti. Morali bomo dobro trenirati v prihajajočih dneh, da bomo to nadoknadili. Mislim, da smo vsi stoodstotno pripravljeni, da nimamo težkih nog, a se nam žal nič ni izšlo po naših načrtih."

Tomi Hafner, napadalec Acroni Jesenic:

"V bistvu ta zmaga še ne pomeni nič. Vemo, da smo dve tekmi zmagali, ampak vsaka tekma se začne z 0:0. Danes je bilo tudi nekaj napak, ampak smo imeli super vratarja. Mi pa smo igrali, kolikor smo lahko, da smo jih čim bolj zapirali."

Marjan Mafreda, napadalec Acroni Jesenic:
"Smo zadovoljni, takšen začetek smo si lahko le želeli. Mislim, da smo si ga tudi zaslužili, ker je prevladala želja in borbenost. Sreča spremlja hrabre, pozna pa se, da je bila to drugačna tekma kot prva, ko smo se še otipavali in nismo vedeli, kaj lahko pričakujemo. Danes je šlo že veliko bolj na nož in ta tempo se bo le še stopnjeval."

Državno prvenstvo, finale, druga tekma:

 
Tilia Olimpija : Acroni Jesenice 1:2 (1:2, 0:0, 0:0)
Higgins (11); Cavosie (14), Saboič (15) /0:2/

/ / - izid v zmagah

Moštvi igrata na štiri zmage.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.