Šport
11 ogledov

Jeseničani spet v igri za končnico

Žurnal24 main
Acroni Jesenice so po zmagi v 49. kolu lige Ebel proti neposrednemu konkurentu Medveščaku znova v igri za končnico. Tilia Olimpija v Tivoliju izgubila proti rdečim bikom iz Salzburga.
V torek večni derbi
Naslednjič se bodo Ljubljančani in Jeseničani srečali na medsebojnem obračunu v Podmežakli. Večni derbi bo zaradi položaja na lestvici še kako vroč.

Jeseničani so v prejšnjem kolu zapravili skorajda dobljeno tekmo s Celovčani. Tokrat so se podali v Zagreb, kjer so v obračunu z Medveščakom neposredno odločali o osmem mestu na lestvici, ki še prinaša nadaljevanje sezone. Jeseničani so v 49. kolu lige v šestem poskusu prvič osvojili zagrebški Dom športov.

Jeseničani so pogumno začeli tekmo. Robert Kristan je posredoval po strelih Mitje Robarja in Roka Tičarja. V četrti minuti je Thomas Guidarelli odbil plošček z golove črte po poskusu Marca Cavosieja. Michal Fikrt se je izkazal po strelu Waceya Rabbita. V osmi minuti se je Tičar po podaji Roberta Saboliča sam znašel pred Kristanom in zadel pod prečko. Fikrt je bil nepremagljiv po strelih Joela Prpica in Johna Hecimovica, ko so domači napadali z igralcem več. V 17. minuti je pa je Greg Day z močnim strelom le zadel za izenačenje. Dobro minuto pred prvim odmorom je domači branilec Ben Gazdic z drsalko plošček poslal za hrbet Kristana. Gol so pripisali Saboliču.

Kristan je na začetku drugega dela zaustavil plošček pred črto po poskusu Mika Bayracka. Po strelu Toma Hafnerja je Kristana rešila prečka. Doug Nolan je po podaji Žige Jegliča izza vrat povišal vodstvo Jesenic v 27. minuti. Po hudi napaki Marjana Manfrede se je Frank Banham sam znašel pred Fikrtom, češki vratar pa je plošček še pred strelom odbil. Fikrt je bil na mestu tudi po poskusu Donalda MacLeana. Dve minuti pred drugim odmorom so imeli Zagrebčani 20 sekund dva igralca več na ledu. Slovenski prvaki so strnili obrambne vrste in odbili vse napade domačih.

Jeglič je prodrl v napadalno tretjino, podal do Saboliča, ki je z igralcem več dosegel nov zadetek v 44. minuti. Medvedi so v naslednji minuti znižali zaostanek, ko je Ken MaCauley izkoristil padec zbranosti v jeseniških vrstah. Andy Sertich pa je po samostojnem prodoru zadel vratnico. Jeseničani so se potem le zbrali, Fikrt je bil zanesljiv po poskusu Guidarellija. Po nespretnostih v jeseniški obrambi so imeli domači minuto in 13 sekund dva igralca več. Zagrebčani so jalovo napadali in ostali brez priložnosti za zadetek, potem pa v končnici tekme ostali še brez moči za preobrat. Naveza Tičar-Sabolič-Jeglič pa je uprizorila lepo kombinacijo, ki jo je slednji v 57. minuti učinkovito končal. Železarji so tekmo tako mirno pripeljali do konca in zabeležili pomembno zmago.

Rdeči biki premočni za zmaje
Ljubljanski hokejisti so se ta teden z dvema zmagama spet dvignili z območja osmega mesta, ki je zadnja meja za uvrstitev v končnico. Tokrat pa so po Beljaku in Linzu spet imeli težkega tekmeca, rdeče bike iz Salzburga.

Na začetku so domači pritisnili in si prek Johna Hughesa in Aleša Mušiča pripravili lepi priložnosti za vodstvo, vendar je vratar Thomas Höneckl dobro posredoval. Sredi tretjine so imeli igralca več gostje, toda obramba zeleno-belih na čelu z Matijo Pintaričem je zdržala. Nato pa so do svoje priložnosti prišli domači. Prvi gol so dosegli, ko je sodnik dvignil roko za izključitev na strani gostov, Ljubljančani so iz vrat že potegnili Pintariča, zadel pa je Matej Hočevar. Nato so imeli domači dve minuti na ledu dva igralca več, toda kljub nekaj nevarnim strelom, predvsem branilec Jeffrey Tory je bil blizu uspehu, je ostalo pri 1:0. Zato pa so Ljubljančani zadeli dve minuti pozneje, ko so imeli na ledu še enega igralca več. Salzburžanom pa se je posrečilo do konca tretjine le znižati, ko je Pintariča matiral Matthias Trattnig.

Jure Stopar je na začetku drugega dela ob številčni prednosti meril tik ob vratnici, pritisk Olimpije pa ni prinesel sadov. Na drugi strani so gostje poskrbeli za izenačenje po napaki dotlej zanesljivega Pintariča, ki je po strelu Alexandra Pallestranga plošček že imel v rokavici, a mu je nato ušel v gol. Sledilo je obdobje raztrgane igre z izključitvami na obeh straneh. Domači so se dobro branili ob salzburških prednostih, ob eni teh je z igralcem manj borbeni Boštjan Goličič izsilil izključitev tekmecev, vendar niso izkoriščali svojih priložnosti ob igri 5-4. Kazen je prišla v zadnji minuti drugega dela; po hitrem prodoru je iz neposredne bližine zadel Ramzi Abid.

Že po minuti in pol zadnje tretjine so domači spet zadeli, potem ko je Matt Higgins že po desetih sekundah dosegel gol ob prednosti 5-4. Izenačenje je dalo novih moči zeleno-belim, ki so se uspešno ubranili ob poskusih Salzburga z igralcem več, ko je bil nevaren Thomas Koch. Olimpija je imela veliko priložnost za gol v 49. minuti, ko so gostje pred golom zrušili Žigo Panceta. Sodnik je dosodil kazenski strel, ki pa ga Pance ni uspešno izvedel. Česar niso znali izkoristiti domači, so Salzburžani, ko je pet minut pred koncem iz bližine za vodstvo poskrbel Daniel Welser. Z zadetkom Kocha minuto in pol pred koncem pa so nato gostje tudi dokončno zapečatili usodo Olimpije.

Lestvica:
1. KAC Celovec 72 točk*
2. Red Bull Salzburg 64*
3. Vienna Capitals 60*
4. VSV Beljak 55
5. Graz 99ers 54
6. Black Wings Linz 52
7. Tilia Olimpija 48
8. Acroni Jesenice 46

9. Medveščak Zagreb 46
10. Sapa Fehervar 42
* že v končnici

Liga EBEL, 49. kolo:

Medveščak Zagreb : Acroni Jesenice 2:5 (1:2, 0:1, 1:2)
Day (17), Macaulay (45); Tičar (9), Sabolič (19, 44), Nolan (27), Jeglič (58)

Tilia Olimpija : Red Bull Salzburg 3:5 (2:1, 0:2, 1:2)
Hočevar (12), Hughes (16), Higgins (42); Trattnig (19), Pallestrang (26), Abid (40), Welser (56), Koch (59)

SAPA Fehervar : VSV Beljak 2:3 (0:2, 1:1, 1:0)
Palkovics (39), Vas (44); Langfeld (8), Damon (11), Kristler (25)

Graz 99ers : Liwest Linz 4:2 (1:1, 2:0, 1:1)
Oullette (12), Harand (28), Pare (31), Iberer (49); Leahy (10), Lukas (53)

KAC Celovec : Vienna Capitals 4:3 (0:0, 0:2, 4:1)
Craig (45, 55), Geier (48), Kalt (52); Rebek (39), Bouchard (40), Fortier (54)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.