Šport
21 ogledov

Jesenice: po Olimpiji padel še KAC!

Sabolič je na sobotnem derbiju načel mrežo Olimpije. (Foto: www.alesfevzer.com) Žurnal24 main
Acroni Jesenice so končno vroče: v štirih dneh so trikrat zmagali in so le še točko za osmim mestom na lestvici lige Ebel. S 6:4 je padel vodilni KAC. Do zmage tudi Tilia Olimpija. Poškodba Ivana Cvetka.
 Ker bo finski vratar Jaakko Suomalainen v prihodnjih dneh zaradi osebnih razlogov odsoten z ledenih ploskev, so na Jesenice na preizkušnjo pripeljali 28-letnega Čeha Michala Fikrta, so sporočili iz železarskega kluba. Fikrt je v svoji karieri večino časa igral na češkem in slovaškem, nekaj tekem pa je odigral tudi v Belorusiji. Čeh se bo Gorenjcem na treningu pridružil v ponedeljek, svojo prvo priložnost na tekmi pa bo dobil v petek.

Bo novo leto uspešnejši za slovenska kluba v ligi Ebel? Kaže, da bo! Acroni Jesenice so v gosteh s 6:4 premagale vodilno ekipo Celovca in so po tretji zaporedni zmagi le še točko za osmouvrščenim Medveščakom, ki je ponovno izgubil. S tremi zadetki je navdušil Klemen Pretnar. Do novih dveh točk je prišla tudi Tilia Olimpija, potem ko sta v začetku druge tretjine v razmaku manj kot dveh minut zadela Žiga Pance in John Hughes, se je tekma pri Sapi končala z 1:4.

Pretnar trikrat
Sodeč po izredno agresivnem začetku so bili železarji bolj sveži in željni igre, kar so unovčili že v drugi minuti, ko je Robert Sabolič dokazal, da ni zaman na vrhu klubske lestvice strelcev in med prvo peterico v ligi. Zadetek je dal rdeči jeseniški četi novo energijo, ki jo je kronala z zadetkom Marjana Manfrede, priložnosti pa je bilo še več. Domači so prvič zadeli po sreči, pri drugem zadetku pa so unovčili številčno prednost, kar je uspelo tudi železarjem, ki so se na prvi odmor odpravili z zadetkom naskoka. V drugem delu so si jeseniški hokejisti kar podajali kljuko vrat na kazenski klopi, česar pa celovški zmaji niso izkoristili. Železarji pa jim pobude niso prepustili, blesteli so v igri v obrambi. Igrali so borbeno in požrtvovalno, svoje je dodal še vratar Jaakko Suomalainen in vodstvo slovenskih prvakov je bilo po 40 minutah povsem zasluženo. Tudi v zadnjem delu so hokejisti Jesenic začeli dobro in si že po dobrih treh minutah priigrali tri neulovljive zadetke naskoka. Domači so se sicer še približali na dva gola zaostanka, toda Klemen Pretnar je z golom v 53. minuti dokončno potrdil dve točki.

Poškodba Cvetka
Za Olimpijo začetek tekme ni bil dober. Domače je Arapad Mihaly že v 61. sekundi popeljal v vodstvo, ko so pred Janom Chabero nanj povsem pozabili Olimpijini branilci. Na srečo gostov so tudi domači kmalu naredili grobo napako, po kateri je Tomi Mustonen izid izenačil. Po tem je Sapa še vedno pritiskala, a je imela Olimpija zares razpoloženega vratarja. Verjetno ključni dogodek tekme se je zgodil sekundo pred prvim odmorom. Istvan Sofron je grobo naletel na Igorja Cvetka, ki si je pred tem huje poškodoval ramo, sodnik pa je prekršek kaznoval s petminutno in disciplinsko kaznijo igre. V peti minuti nadaljevanja so Ljubljančani številčno prednost spremenili v gol, ko je Žiga Pance spremenil smer ploščku po strelu Kevina Kanteeja. Že 66 sekund pozneje so zmaji dosegli tretji gol, ko je domačim ušel Hughes in s strelom pod prečko popeljal Ljubljančane v vodstvo s 3:1. Še dve minuti zatem pa Petr Šachl presenetil vratarja Zoltana Hetenyja. V zadnji tretjini so zmaji povsem nadzorovali potek tekme.

Liga Ebel, lestvica:
1. KAC 50 točk
2. Salzburg 46
3. Vienna 44
4. VSV 41
5. Graz 36
6. Olimpija 35
7. Linz 33
8. Medveščak 30
9. Jesenice 29
10. Sapa 28

Odmevi po večnem derbiju
V četrtek zmagi za obe slovenski ekipi, v soboto pa sta si stali nasproti – Acroni Jesenice so Tilio Olimpijo premagale s 5:1. "Po našem prepričljivem vodstvu smo sicer nekoliko popustili, a smo nato spet zaigrali kot znamo in odigrali vrhunsko tekmo ter zasluženo slavili," je za uradno spletno stran Jesenic po drbiju dejal strelec prvega zadetka Robert Sabolič. "Z dobrimi igrami in izidi se v ekipo spet vrača samozavest in izboljšuje klima v garderobi, čeprav ta tudi že prej ni bila slaba." Po 434. večnem derbiju so bili precej slabše volje v taboru zmajev, ki so kljub porazu ostali na šestem mestu na lestvici. "Odigrali smo eno naših najslabših tekem v sezoni. Sploh v prvi tretjini smo si privoščili preveč izključitev. V obrambni tretjini smo delali preveč napak in ponujali priložnosti Jeseničanom. To so oni zelo dobro izkoristili. Ko so enkrat povedli s 4:0 je bilo nemogoče nadoknaditi zaostanek," je bil v izjavi za uradno spletno stran Olimpije jasen Damjan Dervarič.

Liga Ebel, 34. kolo:

Sapa Fehervar : Tilia Olimpija 1:5
Mihaly (2); Mustonen (7), Ž. Pance (25), Hughes (26), Šachl (28), Ropret (60)

KAC Celovec : Acroni Jesenice 4:6
Brandner (11), Schumnig (14), Schuller (45), Kalt (58); Sabolič (2), Manfreda (8,), Pretnar (20, 44, 53), Cavosie (43)

VSV Beljak : Medveščak Zagreb 5:2

Liwest Linz : Graz 99ers 1:2

Vienna Capitals : Red Bull Salzburg 3:5

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.